Ukens vin
Dette kan bli en ny favoritt fra Piemonte

Dette kan bli en ny favoritt fra Piemonte

Med 2015-årgangen leverer denne produsenten helt uimotståelige viner – og det til en riktig så gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
11 Desember 2016 - 12:01

Molino Selvaggia Piemonte Rosso 2015 er en virkelig lekkerbisken til 160 kroner. Den har nydelig frukt og får karakter både fra barbera og nebbiolo som utgjør druemiksen. Her er det derfor så vel kirsebær, blomster og krydder som god syre og et fint tanninbitt. En vin som trenger litt rødt kjøtt som matfølge, alternativt pasta med kraftig saus.

For noen kroner mindre får du Molino Barbera d’Asti Loreto 2015, en veldig artig vin siden den har slik intens og saftig morell- og kirsebærfrukt. En stor god munnfull som skapt for klassisk pasta med kjøttsaus. Eller når du bare vil ha noe riktig godt i glasset.

Enda billigere er Molino Dolcetto d’Alba Le Querce 2015 som er en veldig innbydende og drikkevennlig leskende vin som smaker fortreffelig til alt fra tartar til burgere og pølser.

Mye moscato for pengene 

Den søte Molino Moscato d’Asti Mistral 2015 er en svært elegant utgave av denne for Piemonte så typiske vinstilen. Et superfruktig og forfriskende følge til desserter med krem. Gitt det lave alkoholinnholdet er dermed prisen veldig gunstig.

Det er flere som har lansert godbiter i 2015-årgang

Bak disse godsakene står en for meg forholdsvis ny Piemonte-produsent, Agr. Molino, som jeg for alvor fikk øynene opp for under Nebbiolo Prima sist mai. Deres Barbaresco Teorema 2013 var en av de aller beste i sin klasse. Og vi smakte 600 nebbioloviner hvorav et par hundre fra barbaresco. Teorema er en ytterst sjarmerende og seriøs vin med god jordsmonnskarakter og stor flott frukt. En riktig så deilig vin som også har et godt lagringspotensial.

Denne vinen finnes foreløpig som Molino Barbaresco Teorema 2011 i Norge og er et godt tilskudd til klassen «moderne» barbaresco med dypere farge og ikke minst preg av nyere eik i form av barrique. Eiken er tydeligere i 2011 enn i 2013, men likevel ikke plagsom, for i tillegg har denne vinen nok av kraft i form av konsentrasjon og struktur til å bære eiken.  

Mindre kjent del av Barbaresco DOCG

Molinos toppvin, Barbaresco Ausario 2009 er også å få i Norge, men kun i tilleggsutvalget. Også den en konsentrert vin med mye god frukt, litt eik men også godt med krydderpreg. Den har modnet 16-22 måneder i 500 liters franske fat. Den lages av druer fra drøyt 45 år gamle vinstokker i Molinos beste parsell i åsryggen Ausario, sørvestvendt og med en høyde på 382 m.o.h. og med et jordsmonn med kalk og leire, både lys og mørkere i de nedre lagene.

Teorema får deler av sitt druemateriale fra samme sted, og resten fra San Rocco Seno d’Elvio, et steinkast lengre sør med litt yngre og mer kalkdominert jordsmonn. Det gir Teorema en litt mer elegant karakter.

Ausario som gir druer også til Molino Barbera d'Alba Ausario 2014 og er hjemstavn for vingården, er ikke det mest kjente cru-et i Barbaresco. Det skyldes primært at ingen kjente navn har brukt den på etiketten før ganske nylig. Men også fordi den ligger i Treiso – en av de fire kommunene i DOCG-et ved siden av Barbaresco, Neive og San Rocco Seno d’Elvio.

Også tørr hvitvin

Treisos vinmarker er de som ligger nærmest byen Alba og med gjennomsnittlig høyeste beliggenhet. Molino-teamet består nå av tre brødre Tommaso, Dario og Franco som siden slutten av 1980-årene har hatt ansvaret for familiens viner. 

Også tørr hvitvin som Molino Arneis Sibilla 2014 - et godt bevis på at det kan lages slik vin i dette typiske rødvinsområdet (selv om deler av druematerialet kommer fra Roero). Den er både fyldig, syrefrisk og klassisk i stilen og nyter godt av 2014-årgangens syrlige slankere stil. Topp valg til klippfisk, torsk, vitello tonnato og retter med aioli.      

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her