Ukens vin
Denne vinen byr på mer kraft enn mange viner som koster det dobbelte

Denne vinen byr på mer kraft enn mange viner som koster det dobbelte

For 160 kroner får du en vin som tåler lagring og smaker fantastisk i dag.
Aase E. Jacobsen
04 Februar 2020 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen
 

Alto Las Pizarras del Jalón 2016 byr på intens, mørk syrlig og fyldig frukt med en ganske så kjølig karakter, tydelig mineralpreg, flott fasthet og konsentrasjon. En vin som tåler minst 8 år i kjelleren, men som smaker veldig godt allerede til saftig biff, gode pølser, gryter eller når du vil ha noe solid rødt i glasset, uten å måtte betale for mye.

Det er denne imponerende rødvinens beskjedne hjemsted som gjør at den er så rimelig. Calatayud i det nordøstre hjørnet av Spania, er et av mange spanske vinområder som leverer stadig bedre vin for pengene. Takket være framsynte vinprodusenter som har forstått verdien i eldre garnachaplanter i høytliggende vinmarker. Høyden – i dette tilfellet 800-1000 m.o.h. - gjør at de beholder god syrestruktur og samtidig oppnår god konsentrasjon og balansert modning på grunn av buskbeskjæringen.

Buskbeskjæringen gir naturlig skygge mot den nådeløse sola og hindrer druene å utvikle for mye sukker.

Denne formen på plantene gir druene nødvendig, men ikke for mye skygge for den til tider nådeløse sola. Dessuten er flere av de eldste vinmarkene nordvendte hvilket reduserer solpåvirkningen. Dermed holdes alkoholen på 14 prosent, ikke at det er lavt på noen måte, men i en konsentrert vin som denne oppleves den som korrekt.

Navnet på vinen forteller om forholdene plantene vokser i. Pizarras betyr skifer og Jalón er navnet på elven som renner gjennom Calatayud. Her møter den elven Jiloca som er en annen viktig åre i dette nedbørsfattige området (mindre enn 350 mm årlig). Ned mot elvene løper en rekke raviner som vinmarkene ligger langs.

Skiferjordsmonnet har også innslag av kvarts hvilket understreker saltmineralkarakteren i vinen og som i kombinasjon med garnacha er sammenlignbart med potensialet som blant andre Priorat kan by på.

At ikke vin fra dette området har større anseelse, er egentlig ganske utrolig når vi vet at det har vært dyrket druer her i 2.200 år og at forholdene ligger så godt til rette for å lage vin av svært høy kvalitet. Men årsaken er å finne i historien. I det første århundret av vår tid lå den mektige romerske byen Augusta Bilbilis der hvor byen Calatayud nå ligger. Vinene herfra var ettertraktet, men renommeet døde ut med maurernes erobring.

I så steinete og skrint jordsmonn skapes garnacha-druer med stor konsentrasjon.

Først på 1200-tallet var druedyrkingen gjenopprettet takket være cisterciensermunkenes innsats. Vinmarksarealet økte sakte, men sikkert til 44.000 hektar og klosteret Monasterio de Piedra som i dag huser det lokale vinmuseet, vitner om dette storhetstiden. Etter vinlusas herjinger fra 1870-tallet og utover var grunnlaget ødelagt nok en gang, noe dagens betydelig mindre areal vitner om. 1900-tallet ble heller ingen lykkelig tid for dette området med borgerkrigen og diktaturet som isolerte landet helt fram til Francos død i 1975, og egentlig et stykke inn i 80-årene.

Bak ukens vin står Bodegas y Viñedos del Jalón som siden 1999 er en sammenslutning av tre lokale kooperativer som alle var opprettet på 1960-tallet. Målet var å skape en motor for Calatayud DO for å stimulere produksjon av kvalitetsvin i flaske på bekostning av bulkvin. I 1992 var så lite som 35.000 liter vin solgt som flasker, mot 7.2 millioner i 2014.

Det er en skam at slike gamle vinstokker ble revet opp med myndighetens støtte.

Men ifølge 25-årsrapporten for DO-et ble ikke resultatet helt som forventet. Gjennombruddet og den økte lønnsomheten lot vente på seg, og mange vinbønder og kooperativmedlemmer valgte å ta mot EU-støtte for å rive opp vinstokker. Denne prosessen pågikk til 2010, og da gjenstod bare 3.000 hektar i hele området. En negativ effekt av dette var at så mye som 2.500 hektar med gammelt plantemateriale, primært garnacha, gikk tapt.  

De neste årene tiltrakk området en rekke private investorer og arealet begynte å vokse igjen. I 2015 var det knapt 3.293 hektar hvorav 62 prosent var plantet med garnacha, 16 kooperativer/private produsenter og ett tusen vinbønder.  

Bodegas y Viñedos del Jalón har i dag 150 hektar og 38 medlemmer, som er betydelig mindre enn i starten. De har likevel 80 hektar med garnacha hvorav mesteparten er eldre enn 40 år, som gir spillerom for å lage vin på nivå med det ukens vin representerer.

Også andre kooperativ i området lager veldig prisguntig vin av denne druen

Calatayud er derfor først nå i den vinmessige startgropen og Alto Las Pizarras er et utmerket sted å starte.

Det er ikke første gangen dette kooperativets viner er tilgjengelig i Norge

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her