Ukens vin
Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå

Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå

Rett og slett uimotståelig er denne fyldige og varmt krydrete rødvinen som byr på masse smak for en rimelig penge.
Aase E. Jacobsen
01 Desember 2016 - 09:53
Bilde: Photographer: Andre LETZEL

Jeg har tidligere beskrevet A. Jaume Côtes du Rhône Rouge Réserve Grand Veneur 2015 som en mini-chateauneuf, og i siste årgang ut lever den opp til denne beskrivelsen selv om stilen er litt annerledes. Den yppige bærfrukten er mer i retning kirsebær, men også skogsbær samt et godt jordsmonnsavtrykk. Den fyller munnen godt og lenge og smaker fortreffelig til de fleste kjøttretter som storfe, lam, hjort og elg. Eller når du bare vil ha et glass rødvin foran peisen, til boka eller tv-en.

Vellykket årgang

Denne vinen kommer fra en produsent, Alain Jaume og Domaine Grand Veneur, som holder til rett nord for Châteauneuf-du-pape og har røtter tilbake til 1826. I dag har de 50 hektar fordelt over hele det sørlige  Rhône, og en god del av dette dyrkes etter økologiske prinsipper. 

Druene til ukens vin kommer fra vinmarker i nærheten av Cairanne som inntil nylig var en av 18 Côtes-du-Rhône-villages, men som nå har fått status på nivå med Châteauneuf-du-pape og Gigondas, det beste fra Sør-Rhône med andre ord. Ukens vin har imidlertid bare betegnelsen Côtes-du-Rhône, men deler det litt kjøligere klimaet og mer terrasserte vinmarker enn lengre sør i dalen.

Fra produsentens vinmarker i Rasteau - en av de 18 Côtes-du-Rhône-villages. Bilde: © Christophe Grilhe

2015 var en vellykket årgang i Rhône som ellers i Frankrike, med en veldig varm og tørr sommer som ble fulgt opp av litt regn og kjøligere dager i august og september, som reddet druene fra å bli kokt, sukkernivået og den resulterende alkoholen for høy. 

Klimaendringene er ikke bare av det gode for denne regionen

Selv om 14 prosent alkohol ikke er spesielt lavt, er friskheten og bærfylden i denne vinen så god at alkoholen ikke oppleves som plagsom.

Ikke helt dagligdags

Alkoholtrykket er ekstra stort på områdets mest kjente viner, nemlig châteauneuf-du-pape. Og A. Jaume Châteauneuf du Pape Domaine Grand Veneur 2013 slipper ikke unna, men de 15 prosentene er godt pakket inn i veldig god frukt og balanseres av syrefriskhet. En svært smaksrik vin som tåler lang lagring eller en vellaget viltretter.  

Fra samme produsent kommer en overraskende frisk hvitvin, overraskende siden hoveddruen er viognier, en drue som tenderer mot en litt fet munnfølelse. Men i den litt kjøligere 2014-årgangen er A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Blanc 2014 riktig så frisk og med fint mineral- og blomsterpreg. En veldig god matvin, og spesielt til stekt eller grillet sjømat. Og så er hvit rhône ikke det du drikker oftest. Faktisk er de hvite druene på vikende front for regionen som helhet. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her