Ukens vin
Denne hvitvinen er usannsynlig billig

Denne hvitvinen er usannsynlig billig

159,90 kroner for et håndverksprodukt som dette er rett og slett billig.
Aase E. Jacobsen
25 Juni 2019 - 13:45
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Léon Heitzmann Alsace Riesling 2017 – snart 2018 er ikke bare en deilig munnfull, men en vin med veldig god munnfølelse og god friskhet ved siden av tydelig stedskarakter. En vin som har et bredt bruksområde rent matmessig, men som med stort hell kan serveres som vinkos en litt hustrig junikveld.

Druene kommer fra vinmarker som ligger nedenfor skråningene hvor Alsaces grand cru-er befinner seg, i et svakt kupert landskap med innslag av avleiringsjordsmonn som stammer fra nettet av småelver som snor seg gjennom landskapet på veien til Rhinen i øst. Dette sand- og lett leirholdige jordsmonnet er ikke kjent for å gi storhet, men takket være naturnært jordbruk og lavere avlinger, er det mulig å hente ut god karakter.

Som i tilfellet ukens vin. Den er et av de aller beste rieslingkjøpene i det lavere prissjiktet fra Alsace. Men det er først og fremst smaken samt måten den er framstilt på som gjør den til slikt et godt kjøp.

Se alle rieslingene under 200 kroner fra Alsace her

Siden 2008 har denne for det norske markedet nye produsenten jobbet biodynamisk i vinmarkene, så med 2017-årgangen som snart bytter til 2018, har plantene hatt 10 år på å tilpasse seg det nye regimet. Og det er akkurat dette som kjennes på smaken. Den har rett og slett mer dybde enn en mer konvensjonelt framstilt, tørr Alsace-riesling på «laveste» nivå.

Rieslingdruer klare til å plukkes.

Selv om frukten føles sødmefylt, er den tørr. Forskjellen på de to årgangene er liten rent smaksmessig, bortsett fra at 2018 har litt høyere alkohol, men fortsatt i det moderate leiet med 12,4 prosent, og litt høyere restsødme.  

Fra vinmarkene som har gitt druer til ukens vin. Foto: lololananas

Det skyldes høyere sukkerinnhold i druene i den mer solrike 2018 som dessuten hadde mer nedbør enn 2017, men ellers er begge årganger hvor produsenten uttrykker stor grad av tilfredshet. Syrenivåene er de samme, men druene i 2018 brukte lengre tid på å oppnå full modning.

Les mer om biodynamisk framstilte viner fra Alsace her

Pløying mellom radene gjøres for å øke den biologiske aktiviteten som igjen bidrar til å gi plantene større motstandskraft. Foto: 2014
De biodynamiske prepapratene må gjennom en dynamisering før bruk som innebærer at de løses opp i vann som røres kraftig etter et bestemt mønster. Foto: lololananas

Produsenten av ukens vin er Léon Heitzmann som har sju generasjoner bak seg som vinbonde i Alsace, og fra 1970-tallet har de også laget vin fra sine 12 hektar i Ammerschwihr – midt i det langstrakte Alsace, rett nord for «hovedstaden» Colmar.

På andre siden av elven Weiss i nabolandsbyen Kientzheim ligger for øvrig Domaine Weinbach ved foten av den kjente grand cru-en Schlossberg. Også Heitzmann har Scholssberg i sin portefølje i tillegg til Kaefferkopf som ligger i Ammerschwirh, for øvrig den siste som fikk grand cru-status i 2006, men disse er ikke tilgjengelig i Norge ennå.

 

Landsbyen Ammerschwihr ligger nært inntil Vosges-fjellene, og grand cru-ene ligger i de nedre delene av fjellkjeden. http: //www.ammerschwihr.fr/
Familien Heitzmann som står bak ukens vin. Foto: ©Etienne-Straub-www.galeriephotographe.com
Selve framstillingen forgår i ståltanker.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her