Léon Heitzmann Alsace Riesling 2017 – snart 2018 er ikke bare en deilig munnfull, men en vin med veldig god munnfølelse og god friskhet ved siden av tydelig stedskarakter. En vin som har et bredt bruksområde rent matmessig, men som med stort hell kan serveres som vinkos en litt hustrig junikveld.
Druene kommer fra vinmarker som ligger nedenfor skråningene hvor Alsaces grand cru-er befinner seg, i et svakt kupert landskap med innslag av avleiringsjordsmonn som stammer fra nettet av småelver som snor seg gjennom landskapet på veien til Rhinen i øst. Dette sand- og lett leirholdige jordsmonnet er ikke kjent for å gi storhet, men takket være naturnært jordbruk og lavere avlinger, er det mulig å hente ut god karakter.
Som i tilfellet ukens vin. Den er et av de aller beste rieslingkjøpene i det lavere prissjiktet fra Alsace. Men det er først og fremst smaken samt måten den er framstilt på som gjør den til slikt et godt kjøp.
Se alle rieslingene under 200 kroner fra Alsace her
Siden 2008 har denne for det norske markedet nye produsenten jobbet biodynamisk i vinmarkene, så med 2017-årgangen som snart bytter til 2018, har plantene hatt 10 år på å tilpasse seg det nye regimet. Og det er akkurat dette som kjennes på smaken. Den har rett og slett mer dybde enn en mer konvensjonelt framstilt, tørr Alsace-riesling på «laveste» nivå.
Selv om frukten føles sødmefylt, er den tørr. Forskjellen på de to årgangene er liten rent smaksmessig, bortsett fra at 2018 har litt høyere alkohol, men fortsatt i det moderate leiet med 12,4 prosent, og litt høyere restsødme.
Det skyldes høyere sukkerinnhold i druene i den mer solrike 2018 som dessuten hadde mer nedbør enn 2017, men ellers er begge årganger hvor produsenten uttrykker stor grad av tilfredshet. Syrenivåene er de samme, men druene i 2018 brukte lengre tid på å oppnå full modning.
Les mer om biodynamisk framstilte viner fra Alsace her
Produsenten av ukens vin er Léon Heitzmann som har sju generasjoner bak seg som vinbonde i Alsace, og fra 1970-tallet har de også laget vin fra sine 12 hektar i Ammerschwihr – midt i det langstrakte Alsace, rett nord for «hovedstaden» Colmar.
På andre siden av elven Weiss i nabolandsbyen Kientzheim ligger for øvrig Domaine Weinbach ved foten av den kjente grand cru-en Schlossberg. Også Heitzmann har Scholssberg i sin portefølje i tillegg til Kaefferkopf som ligger i Ammerschwirh, for øvrig den siste som fikk grand cru-status i 2006, men disse er ikke tilgjengelig i Norge ennå.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....