Pinot noir fra California er kraftig etterspurt, også her til lands, og prisene er nå på Burgund-nivå. Det er mye på grunn av den høye dollarkursen, men også fordi etterspørselen er jevnt økende. Derfor er det nærmest utrolig at en vin av dette kaliberet kan selges så rimelig i høykostlandet Norge.
Det er nemlig veldig lite pinot noir tilgjengelig under 180 kroner, og i hvert fall ikke på nivå med Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2013. Den har en fløyelsmyk fylde og kjøttfull frukt, akkurat slik vi ønsker at en god californisk pinot noir skal være, og som rimelige burgundere sjelden er.
Den bærer sine 14,1 prosent alkohol veldig godt. Og den begrensete kontakten med eik er godt integrert.
Årsaken til at den selges så vidt rimelig er ifølge importøren at produsenten Bryan Babcock hadde lyst å prøve seg å det norske markedet og ikke minst vise fra potensialet til den nyeste AVA-en i Santa Barbara, Santa Rita Hills, hvor hans vinmarker befinner seg.
Det er mye godt å få tak i fra Santa Barbara
Denne vinen er derfor laget ene og alene for dette formålet og finnes derfor ikke i USA. Men druematerialet er fra hans egne vinmarker og Babcock som er kjent for å ha en filosofisk tilnærming til sin vinmaking, er like kjent for å være kompromissløs når det kommer til kvalitet. Det skinner også veldig godt gjennom i denne vinen.
Han er også kjent for å eksperimentere med nye druesorter. I øyeblikket er det chenin blanc og en pinot noir-klone (Psi) han jobber med. Den skal stamme fra selveste La Tâche, men hadde med seg virus, derfor ble den skydd som pesten i lang tid.
Helt til Babcock klarte å få fram tre virusfrie kloner. Psi er den mest robuste av dem. Fra 2012-årgangen laget han en egen vin med navnet Psi Clone.
Han er også mye omdiskutert siden hans måte å beskjære vinplantene på er det motsatte av hva alle andre gjør. Plantene er høyere enn hva som er vanlig for dyrking av kvalitetsdruer i dag. Oppbindingen er dessuten slik at drueklasene får full soleksponering og ingen beskyttelse fra bladverket. Denne metoden som han ubeskjedent kaller «revolusjonær (drue)dyrking« har han praktisert siden 2011.
For dette arbeidet ble han av Los Angeles Times kåret til «dristigste vinmaker» ett år.
Etter hvert vil vi nok se flere av Babcocks andre viner, inkludert flere enkeltvinmarks-pinot-er i Norge. Det er noe i alle fall jeg ser fram til.