Le Mas er en fyldig og parfymert vin med veldig god frukt og konsentrasjon, stofflig, men også saftig. Det gjør at den finner seg godt til rette med så vel påskelammet, som en saftig biff, og ikke minst grillmaten om du planlegger det. Den fungerer også veldig godt som kosevin – sammen med en god bok eller i godt selskap.
Den er en boksvin som skiller seg ut, ikke bare ved at den en ekstra god, men også forbi den er helt firkantet. Og dermed bedre egnet for å forbli på kjøkkenbenken (ellers helst et litt kjøligere sted) enn å slepes rundt.
Denne vinen er sågar signert en nordmann, Even Bakke, som etter mange år i California bestemte seg for å bli fransk vinbonde. Med til historien hører det at hans kone er fransk, og at han hadde 14 årganger fra California bak seg da han startet opp i det sørlige Rhône.
Les den imponerende historien her
Druene til boksvinen kommer fra venner av Even som alle jobber etter økologiske prinsipper. Og i Ventoux er det en økende andel vinprodusenter som jobber økologisk/biodynamisk noe som vil løfte området ut av anonymitetens (les bulkvinenes) rekker. Det ble grundig dokumentert denne uken under mitt besøk i på maratonsmakingen Decourverte Rhône.
På plass i en del polhyller er Bakke-familens Clos de Trias 2010 som er en mer «forseggjort» vin med enda mer konsentrasjon og et visst lagringspotensial. Den får druer fra deres egne biodynamisk dyrkete vinmarker. De kjennetegnes av et kalkholdig jordsmonn som sikrer god friskhet i den ferdige vinen. Og det kjennes på smaken.
Senere i år kommer 2011-årgangen som er superchunky i frukten og en veldig sjarmerende vin. Du kan glede deg.
I Frankrike heter vinene deres forresten Clos de T siden kooperativet i området allerede hadde sikret seg ordet Trias i en av sine cuveer. En fight Som Clos de Trias egentlig vant, men hva gjør man vel ikke for husfreden?
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev