Ukens vin
At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe

At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe

Både den røde og den rosa fra denne eiendommen hever seg over gjennomsnittet – og på en måte som ikke er så vanlig i dette prissjiktet.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2018 - 13:45
 

Mas Janeil Sans Soufre 2016 er som navnet antyder laget uten ekstra tilsetning av svovel. Det har gitt en veldig åpen og innsmigrende fruktkarakter som både er bløt og frisk på samme tid, men likevel med god nok tanninstruktur til å kunne møte mat. Den perfekte match til sommerlige menyer. Enten det er snakk om grilling eller medbrakt i form av piknikkurv.

Mas Janeil Rosé Sans Soufre 2017 er heller ikke tilsatt svovel før flasketapping, som normalt er for rosevin hvor angsten for oksigenpåvirkning er sterk. Det skyldes jo at rosevin på samme måte som hvitvin bare har syren som naturlig konserveringsmiddel, og ikke tanniner som en rødvin. Den skiller seg av den grunn en smule fra det som er «standard» for øvrige rose ved at den er ekstra åpen og preget av delikat fersk lys rød frukt samt fine urtetoner. En frisk og elegant rosevin som stråler i enhver sommersetting og tar både sjømat og salater eller grillete grønnsaker like godt.

 
 

Bak disse to vinene står velkjente François Lurton som har sine røtter i Bordeaux, men som for 30 år siden brøt ut og startet sin egen business som flying winemaker, på evig jakt etter godt druemateriale. Etter hvert landet han på noen faste adresser, og en av dem er Mas Janeil i Roussillon - et område som til stadighet stiller opp med nye og spennende viner – og fortsatt innenfor rimelighetens prisgrenser. Dette er faktisk et av de mest energiske områdene i det vinøse Frankrike om dagen.  

Les mer om starten på denne satsingen her

 

Det var allerede i 1996 av at François – den gang sammen med broren Jacques – kom over eiendommen i Agly med vinmarker innen appellasjonene Maury og Tautavel. I starten kjøpte de druer, men i 2008 kjøpte François Lurton eiendommen og bygde en ny vinkjeller samtidig som han sikret vanntilførselen til vinmarkene ved å renovere det gamle vanningssystemet.

 

Siden 2012 lages vinene med et minimum med svovel men det er bare disse to som er helt svovelfrie, eller det vil si kun med det naturlige innholdet som så å si alltid er lavere enn 10 mg/l som er grensen for naturvin (som alltid er laget uten tilsetning av svovel).

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

 

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her