Ukens kake

Eplemunker

Munker blir ekstra gode med eplefyll
Foto: (Caroline Tengen)

Munker blir ekstra gode med eplefyll

I denne oppskriften kombineres den danske favoritten munker/æbleskiver med norske epler. Bedre blir det ikke.
Aase E. Jacobsen
19 September 2019 - 12:00

Munker lages med gjærdeig i en spesiell jernpanne med fordypninger hvor munkene hever og steker. Æbleskiver inneholder i dag og navnet til tross, ikke epler, men er i prinsippet det samme som munker. 

Når æpleskiver faktisk inneholder epler, slik de en gang gjorde, og sågar norske epler, blir det rett og slett  fortreffelig.

Hvis du bare vil lage en eplekake, finner du masse inspirasjon her

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Eplemunker

Eplemunker

Fremgangsmåte

Lag munkedeigen. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett melken. Bland til gjæren er oppløst.

Tilsett sirup, kanel, kardemomme og salt, og bland godt. Tilsett deretter hvetemelet, litt om gangen. Kna deigen i ca. 10 minutter. Dekk deigen med et bakeklede, og la stå og heve i 2 timer.

Imens lager du eplebitene. Skyll og skrell eplene, ta ut kjernehuset og kutt i små terninger. Tilsett brunt sukker, vaniljesukker og kanel, og bland slik at det fordeles jevnt på eplebitene. Sett nøttene til side.

Kna ut deigen på et melet bakebord, og form til en pølse. Del pølsen i ca. 50 emner. Trykk hvert deigemne flatt i hånden, legg en eplebit i midten, brett over med deig, og rull til en bolle.

Varm opp matolje i en tykkbunnet gryte til ca. 170–180 grader. Bruk et termometer for å finne ut om oljen er varm nok. Legg 3–4 munker i oljen, og stek dem i ca. 3 minutter. Vend munkene i oljen, slik at de får en jevn overflate.

Bland sukker og kanel på en tallerken. Ta munkene opp med en hullsleiv, og rull den i sukker/kanel-blandingen. Avkjøl.

Tips:
Server med is.

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Quintonil er Mexico bys beste restaurant og et fyrtårn for dette gastronomiske mekka
+

Quintonil er Mexico bys beste restaurant og et fyrtårn for dette gastronomiske mekka

Mexico by er en av verdens mest mangfoldige gastronomiske metropoler. I bunnen for byens restauranter ligger engasjementet for tradisjonell meksikansk mat. Noen med en stor porsjon kreativitet og nytenkning. Deriblant Quintonil og Sud777.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Visste du at Mexico har Amerikas eldste vingård?
+

Visste du at Mexico har Amerikas eldste vingård?

Med Amerikas aller eldste vingård er det klart at Mexico må heve stemmen i dagens vinmarked. De meksikanske vinmarkene vokser derfor, og et mangfold av druer fyller stadig flere vinglass med intense og særegne viner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Quintonil er Mexico bys beste restaurant og et fyrtårn for dette gastronomiske mekka
+

Quintonil er Mexico bys beste restaurant og et fyrtårn for dette gastronomiske mekka

Mexico by er en av verdens mest mangfoldige gastronomiske metropoler. I bunnen for byens restauranter ligger engasjementet for tradisjonell meksikansk mat. Noen med en stor porsjon kreativitet og nytenkning. Deriblant Quintonil og Sud777.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her