Ukens kake

Mud cake - klissete hasselnøttkake

Denne vekker barndomsminner - om enn på en annen måte enn kaker vanligvis gjør
Foto: (Peter Kam)

Denne vekker barndomsminner - om enn på en annen måte enn kaker vanligvis gjør

Gjørmekake eller mud cake som amerikanerne kaller den, har bare fargen til felles med det vi som barn blandet med stor kjærlighet - og innimellom smakte på.
Aase E. Jacobsen
07 November 2019 - 12:00

Mud cake er navnet til tross, en sann amerikansk klassiker. Det betyr ikke at den behøver være gammel. Den antas nemlig å ha oppstått så sent som på 70-tallet, og at inspirasjonen er elvebankene langs Mississippi-elven.

At en brun kake opptrer uten pynt som her, er sjelden, men det betyr også at du kan pynte den akkurat som det passer deg. En heftig kombinasjon jeg kom over er å legge iskrem oppå kakestykket og helle varm karamellsaus over. Det absolutte kalorisjokk, kan det kanskje kalles. 

Men en syrlig bærsaus, av solbær eller bringebær, smaker også fortreffelig. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Klissete hasselnøttkake - mud cake

Klissete hasselnøttkake - mud cake

Fremgangsmåte

Smelt smør/margarin og sjokolade i en gryte på svak varme.

Visp eggene luftige med elektrisk visp. Tilsett muscovadorørsukkeret, og visp røren lett og luftig. Bland nøttene med hvetemelet, og vend det inn i røren. Tilsett sjokoladeblandingen. Hell røren i en springform med smurte kanter og bakepapir i bunnen.

Stek midt i ovnen ved 175 °C i 20–25 minutter. Kaken skal være klissete i midten. Avkjøl i formen.

Tips: I oppskriften skal nøttene være hele. Men du kan godt grovhakke dem for jevnere kakebunn.

Med en syrlig bærsaus, av solbær eller bringebær, smaker også fortreffelig. 

Prøv Hasselnøttkake med zabaglione

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Se våre andre mud cake-oppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her