Ukens drink

Lumumba med Kahlua

Rydder du i barskapet? Ja, da kan dette blir resultatet
Foto: (Julie H. Amundsen)

Rydder du i barskapet? Ja, da kan dette blir resultatet

Lumumba har et potensial for fornyet interesse nå som milleniumgenerasjonen er i karantene, med hjemmekontor eller er permittert. Om den ikke blir den nye fredagspilsen, er den i hvert topp til sofakosen - og en fin måte å utnytte rester fra barskapet.
27 Mars 2020 - 13:30

At det ryddes over hele landet for tiden, er overfylte søppeldunker og resirkuleringskontainere et bevis på. Også barskapet må få sin vårrydding, og sannsynligheten for at det dukker opp en romskvett og en med kaffelikør er ikke usannsynlig. Tilhører du millenniumsgenerasjonen har du garantert sjokomelk i kjøleskapet. Det er det som skal til for å mikse denne drinken - som kan serveres både kald og varm. Den er perfekt for sofakroken og binge-watching. 

Mer eksklusiv blir den om den lages av sjokolade - følg denne oppskriften på ekte sjokolade

Det er flere forklaringer på navnet på denne drinken som er oppkalt etter Kongos første statsminister Patrice Lumumba da landets ble selvstendig i 1960. Diskusjonen er hvorvidt den har et snev av rasisme, eller om den er en hyllest. Samme drink heter for øvrig Død Tante/Tote Tante på dansk/tysk - uvisst av hvilken grunn. I Nederland er Pharisaer (fariseer) navnet på kaffeversjonen av Lumumba - heller ikke her er det en opplagt årsak til navnevalget.

Se alle våre oppskrifter på denne 70-talls-klassikeren

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her