Tungt på New Zealand

Det har vært et tungt år for druedyrkere i Wairarapa på New Zealand. Noen vingårder mister så mye som 90 prosent av avlingen.
Redaksjonen
26 April 2007 - 16:05

Tre frostperioder i novemer ble etterfulgt av en haglstorm og det ødela 25 prosent av regionens drueproduksjon. Og det skulle ikke bli noe bedre. Senere ble det oppdaget en midd som ødela vinplantene.
 
Deretter kom desember, som var en av historiens kaldeste. Det førte til ytterligere ødeleggelser.
 
Enkelte vingårder i Martinborough, Gladstone, Carterton og Masterton mistet opptil 90 prosent av avlingene sine.
 
Overlevde knapt
Martinboroughs Nga Waka vingård har mistet rundt 50 prosent av avlingen, men de hvite sortene klarte seg forholdsvis godt. Regionens signaturdrue, pinot noir, oberlevde knapt. Eier og vinmaker Roger Parkinson sier at tapene ikke vil bli realisert på en stund.
 
Avhengig av 2008
- Vi selger viner fra to eller tre årganger, så dette vil ikke påvirke inntjeningen vår så veldig mye akkurat nå. Men alt er avhenging av hva som skjer i 2008, sier Parkinson til stuff.co.nz.
 
- Et godt år vil rette opp mye, men et godt år kan ikke effektivt erstatte halvparten av inntekten din. Så en eller annen gang vil vi merke dette på profitten, sier Parkinson.
Klarer seg
De fleste vingårdene tror de skal klare seg. Mange av dem overlevde en tøff periode tidlig på 90-tallet. Da var det tre dårlige år på rad, alle med små avlinger. Heldigvis var det gode avlinger i årene som fulgte.
 
Parkinson mener at de fleste vingårdene har ryggrad nok til å takle et dårlig år, men sier samtidig at de vil føle presset dersom neste års avling blir like dårlig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på denne luftige og friske desserten
Ukens kake

By på denne luftige og friske desserten

Fromasj er undervurdert som dessert - i hvert fall lages det ikke så ofte lenger. Det kan du gjøre noe med. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten
Dagens rett

Fredagskosen er i boks med denne asiatiskinspirerte retten

En rask og smakfull rett avslutter en lang arbeidsuke - gjerne med skummende følge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her