Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er de hyppigste årsakene til soppforgiftning.
Husk soppbok av nyere dato
Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men gode og spiselige når de tilberedes riktig, andre er giftige uansett.
De fleste klarer å ligge unna den rød fluesoppen på bildet, men de tre giftsoppene som Mattilsynet trekker fram er ikke like selvsagte.
• Spis bare sopp du er sikker på. Er du er i tvil – oppsøk soppkontrollen eller la den stå.
• Bruk den nyeste sopplitteraturen når du bestemmer sopp, og ha alltid med deg soppbok ut på tur.
Husk alltid å ta med deg en skikkelig soppbok av nyere dato når du er ute og plukker sopp.
Last ned en pdf av Trygge matsopper, eller ta kontakt med Mattilsynets lokalkontor på 22 40 00 00. Sjekk også Norges Sopp- og Nyttevekstforbund.
Dersom du tror du har fått i deg giftig sopp er det viktig å ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 23 32 70 00 umiddelbart.