Trondheim fikk altså både en stjerne til Credo og til Fagn. Det som er ekstra artig er at Fagn holder til i lokalene som Credo gjorde til en matdestinasjon i nesten to tiår før Credo flyttet til Lilleby i 2018.
Les om nye Credo her og det som har lagt grunnen for Michelin-suksessen
Det som alle kvinnelige kokker har grunn til å være ekstra stolt av er at endelig er det en kvinnelig Michelin-kokk i Norge. At det er Heidi Bjerkan veier ekstra mye gitt hennes innsats for å endre kjønnsbalansen på restaurantkjøkkenet.
Norge beholdt alle sine tidligere ervervede stjerner. Det gjorde også de andre landene. Norge har nå to enstjernere i både Stavanger (Re-naa og Sabi Omakase) og Trondheim (Credo og Fagn) og en trestjerner (Maaemo) og tre enstjernere (Kontrast, Statholdergaarden og Galt) i Oslo.
Det finnes færre enn 500 tostjerners restauranter i verden. Noma i København er tilbake med to stjerner. Koks på Færøyene og Gastrologik i Stockholm løftet opp fra en til to stjerner. Ingen nye trestjernere i Norden, men med en i hver av hovedstedene i Norge med Maaemo, København med Geranium og Stockholm med Franzen.
Heidi Bjerkan og Credo fikk også den nye bærekraftprisen.
Siden Michelin egentlig bare handler om maten, velger de å dele ut tre ekstrapriser, for bærekraft, for et ungt kokketalent og for det beste teamarbeidet. 28 år gamle Poul Andreas Ziska på Koks fikk prisen for beste unge kokk. Han er nå blant de veldig få unge kjøkkensjefer som som noen gang har fått to stjerner.
Beste teamarbeid som også inkluderer service og vertskap gikk til Henne Kirkeby på Jylland.
Vert under prisutdelingen er Gwendall Poullennec, internasjonal Michelin-direktør. Han trekker fram at stadig flere nye byer dukker opp i guiden, som i år Trondheim og Ålborg. Han vektla også den nordiske suksessen i Bocuse d'Or. Og ikke minst konkurranseklimaet i Norden som han mener er med på å løfte det norske kvalitetskjøkkenet enda høyere.
Espen Holmboe Bang på Maaemo tror det nordiske kjøkkenet bare vil vokse til enda større høyder.
Norden har nå tre restauranter med tre stjerner, 10 restauranter med to stjerner, 51 restauranter med én stjerne og 34 Bib Gourmand-restauranter, men ingen nye i denne kategorien i Norge, ikke siden Smalhans fikk den i 2016.
Michelin-guider vurderer 40.000 restauranter på verdensbasis. Det understrekes at kriteriene er de samme enten det er i Kina eller Norge. Det betyr kvalitet på mat og service, kontinuitet over tid og unik identitet på kjøkkenet og måten kjøkkensjefen jobber på.