Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Mange opplever morsdag og valentinsdagen som dager uten innhold - en ren fest for handelsnæringen. Men begge dagene har faktisk et solid rotfeste i historien.
12 Januar 2022 - 01:00

Skikken med å hylle mor stammer fra hellenerne som hver vår feiret gudinnen Rhéa. Moren over alle mødre. Gudinne over planteliv og fruktbarhet. Oppfinner av kunsten og magien og sist men ikke minst, moren til Hestia, familiens gudinne.

Også romerne feiret mødrene og opp gjennom århundrene spredte skikken seg nordover. I England har de feiret mors dag fra 1500-tallet.

I dag er det, ikke overraskende, amerikanerne som står i første rekke når mødrene og kjernefamilien skal hedres.

Både formen og formålet har endret seg over tid. Dagen har blitt brukt til å hylle kirken som mor, til å gi tjenestefolket (som regel kvinner) en fridag slik at de kunne besøke sin mor og den har blitt brukt til å markere fred.

Bak en kake til morsdagen med disse fristende oppskriftene 

Tidspunktet for feiringen har også endret seg med tiden. Romernes dag lå nærmere sommeren og i USA er det andre søndag i mai som gjelder etter at Woodrow Wilson proklamerte dagens som offisiell i 1914.

Her i Norge feirer vi morsdag andre søndag i februar og det har vi gjort siden mellomkrigstiden.

Vis din kjærlighet

Tidspunktet for valentinsdagen har derimot holdt seg uforandret gjennom århundrene. Bakgrunnen er den kristne presten Valentin som trosset det keiserlige forbud og viet unge par i hemmelighet på slutten av 200-tallet.

Den romerske keiseren Claudius den andre hadde nemlig lagt ned forbud mot ekteskap av den enkle grunn at han trengte flere soldater. Den rebelske Valentin ble først halshugget for sin innsats før han noen hundre år senere ble kanonisert.

Da kristentroen overtok scenen måtte alle tradisjoner knyttet til romersk mytologi avskaffes eller erstattes med noe som passet kirken. Derfor ble dagen da man feiret vårens komme og som tidligere hadde vært tilegnet fruktbarhetens gud, Lupercus, overført til den nærmeste helgenen i kalenderen.

Det passet jo egentlig ganske godt at det var nettopp Sankt Valentin, presten som hadde gitt de unge muligheten til å dyrke kjærligheten som overtok dagen som tidligere hadde sortert under fruktbarhetsguden. Slik ble 14. februar dagen der de som ennå ikke har funnet en livsledsager kan vise sin kjærlighet.

Forfør med en av disse drinkene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her