Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Mange opplever morsdag og valentinsdagen som dager uten innhold - en ren fest for handelsnæringen. Men begge dagene har faktisk et solid rotfeste i historien.
12 Januar 2022 - 02:00

Skikken med å hylle mor stammer fra hellenerne som hver vår feiret gudinnen Rhéa. Moren over alle mødre. Gudinne over planteliv og fruktbarhet. Oppfinner av kunsten og magien og sist men ikke minst, moren til Hestia, familiens gudinne.

Også romerne feiret mødrene og opp gjennom århundrene spredte skikken seg nordover. I England har de feiret mors dag fra 1500-tallet.

I dag er det, ikke overraskende, amerikanerne som står i første rekke når mødrene og kjernefamilien skal hedres.

Både formen og formålet har endret seg over tid. Dagen har blitt brukt til å hylle kirken som mor, til å gi tjenestefolket (som regel kvinner) en fridag slik at de kunne besøke sin mor og den har blitt brukt til å markere fred.

Bak en kake til morsdagen med disse fristende oppskriftene 

Tidspunktet for feiringen har også endret seg med tiden. Romernes dag lå nærmere sommeren og i USA er det andre søndag i mai som gjelder etter at Woodrow Wilson proklamerte dagens som offisiell i 1914.

Her i Norge feirer vi morsdag andre søndag i februar og det har vi gjort siden mellomkrigstiden.

Vis din kjærlighet

Tidspunktet for valentinsdagen har derimot holdt seg uforandret gjennom århundrene. Bakgrunnen er den kristne presten Valentin som trosset det keiserlige forbud og viet unge par i hemmelighet på slutten av 200-tallet.

Den romerske keiseren Claudius den andre hadde nemlig lagt ned forbud mot ekteskap av den enkle grunn at han trengte flere soldater. Den rebelske Valentin ble først halshugget for sin innsats før han noen hundre år senere ble kanonisert.

Da kristentroen overtok scenen måtte alle tradisjoner knyttet til romersk mytologi avskaffes eller erstattes med noe som passet kirken. Derfor ble dagen da man feiret vårens komme og som tidligere hadde vært tilegnet fruktbarhetens gud, Lupercus, overført til den nærmeste helgenen i kalenderen.

Det passet jo egentlig ganske godt at det var nettopp Sankt Valentin, presten som hadde gitt de unge muligheten til å dyrke kjærligheten som overtok dagen som tidligere hadde sortert under fruktbarhetsguden. Slik ble 14. februar dagen der de som ennå ikke har funnet en livsledsager kan vise sin kjærlighet.

Forfør med en av disse drinkene

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her