Rosa bobler for kjærligheten

Valentinsdagen den 14. februar må feires med rosa bobler. Om du velger champagne eller musserende vin avhenger av hvor mye du er villig til å investere i kjærligheten. Og har du ikke kjæreste, kan du likevel glede deg over boblene sammen med en god venn e
Aase E. Jacobsen
11 Februar 2004 - 02:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om du synes at Valentinsdagen er like stort tøys som morsdag og andre mer eller mindre fordekte kommersielle markeringer, bør du lese videre for det dreier seg vel så mye om å forstå en vin som har et ufortjent frynsete rykte. Rosa vin, enten den er med eller uten bobler, kan nemlig med rette kalles for den mest misforståtte blant viner. Ikke bare fordi mange betegner den som et pysete alternativ til rødvin som passer best for middelaldrende damer, men også fordi en hel kategori skjæres over en kam.

Faktum er at rosa vin ofte er et edlere produkt enn sin hvite parallell. Årsaken er at produksjonen må overvåkes nøye. Fargen oppnås ved at de første timene eller døgnet får røde druer gjære i upresset tilstand. Det er som kjent i skallet at fargestoffene sitter, og jo lenger tid jo sterkere rødfarge. I skallet sitter også tanniner og det er uønsket i en rosa vin. Derfor må pressingen være svært skånsom. Utnyttelsesgraden av mosten blir lavere enn for hvitvin siden pressingen avsluttes før de siste dråpene kommer som jo naturlig nok inneholder mer tanniner og bitterstoffer fra skall og steiner. Men denne produksjonsmetoden sørger for at den endelige vinen får noe mer struktur enn hvis den var laget av klar most, og derfor er ofte (vellagete) roséviner gode matviner.

Champagne og musserende vin lages normalt av både hvite og røde druer, men da bare av den klare druesaften. Og siden champagne i utgangspunktet er en kostbare vare, er det derfor lett å forstå at den rosa og mer ressurskrevende utgaven er dyrere.

Derfor koster de fleste rosa champagner godt over tre hundre kroner. Men det finnes likevel et par meget gode alternativer til "normal" champagnepris. Og som er så gode at de klarer å følge til dels smaksrike retter. Montaudon Grande Rose, Rosé Brut (41146) og Delbeck Brut Heritagé Rosé NV (40961) er begge elegante representanter for denne kategorien av champagne og kvalitetsmessig på samme høyde med akkurat passe mengde og størrelse på boblene samt nydelig friskhet. Begge disse forholdene er avgjørende for hvordan en champagne oppleves.

Druesammensetningen er imidlertid ulik hvilket gjør at bruksområdene er noe forskjellige. Den første har like mye pinot noir som chardonnay og siden sistnevnte har en fantastisk evne til å absorbere karakter fra jordsmonnet, får også den endelige vinen tydelig mineralsk innslag. Kombinert med modne røde bær og epler samt noe mokka som stammer fra de røde druene, er dette et smaksbilde som passer perfekt til sjømat med god saus, gjerne hummer, men også hvit fisk med skalldyrsaus eller laks i alle utførelser.

Delbeck Brut Heritagé Brut Rosé har bare et lite innslag av chardonnay og har derfor tydeligere bærpreg og større stofflighet. Den er dessuten laget på en annen måte enn all annen rosévin, nemlig ved at 10 prosent rød vin er tilsatt den hvite vinen før den tappes i flasker sammen med litt  gjær for å sette i gang den viktige andregangsgjæringen og flaskelagringen. Delbeck Brut Heritagé Brut Rosé er en meget god partner til retter med lyst kjøtt og lettere vilt som kalv, fasan, hare og elg, men selvsagt i ikke for kraftige tilberedninger. Sjysauser eller lyse kremsauser passer bra. Samt kalde retter.

Champagne er vel og bra, tenker du kanskje og gremmes over et magert budsjett. Det finnes imidlertid rosa trøst for deg som ikke kan spandere så mye penger, uansett hvor glad du er i kjæresten eller venn(inn)en din. Freixenet XXI Rosado, Brut (41728) er en overraskende god rosa musserende. Smak av modne røde bær samt jordsmonn fulgt av behagelig friskhet og fine bobler er en kombinasjon som klarer seg veldig godt både til å skåle for Valentinsdagen samt til å følge lettere matretter med fisk eller lyst kjøtt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her