Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:
Hverdagsbeslutninger i de tusen millioner hjem verden over viser seg nemlig å være forbløffende like: "Tenker vi tar kylling i dag", heter det i Mexico og Mandalay, i Edinburgh og Ecuador. I Osaka og Oslo også, for den saks skyld.
Men måten de tilbereder den på et kontinent eller to borte er det ikke sikkert du har tenkt på før. Boken Kylling - kjøkkenets beste råvare er kjøkkenversjonen av en verdenskjent film. "Jorden rundt på 80 retter" kunne vært en passende undertittel (bortsett fra at du får flere enn 80 oppskrifter her) for dette er tanken: Å gi deg en oversikt over den beste kyllingkompetansen i en hel matinteressert verden. Den er ikke liten. I Amerika, Asia, Europa, Oseania og Afrika har mennesker gjennom generasjoner skapt og videreutviklet noen av de beste retter en tallerken kan inneholde.
Klart det er grunn til å se nærmere på dette. Du forstår, egentlig er det mulig å leve et helt liv på dette hvite kjøttet. Det er ikke bare relativt rimelig og lettlaget, det er også påstått å være det sunneste kjøtt, og i tillegg så samarbeidsvillig at det passer til de aller fleste tilleggsråvarer, kryddere og tilberedningsmetoder. Men dette visste du vel?
Lurer du på den jødiske mors alle tiders beste kyllingsuppe? Vet du ikke hvordan Kiev-kyllingen ble til - og hvordan du kan få den til selv? Har du aldri glemt den gang du spiste Kentucky fried? Interessert i indisk tandoori? Har du thaicurry med kylling som en av dine favoritter? Eller japansk yakitori? Saté-spyd? Eller rett og slett den franske coq au vin?
Ta sjansen på å lage fransk paté, nigeriansk kyllinggryte, jerkkylling slik de gjør den på Jamaica, eller - hvis den må være grillet - forsøk heller å kopiere oppskriften fra Australia.
- Her finner du ingen tunge "korrekte" retter. I stedet har jeg tilpasset, forenklet og byttet ut råvarer, slik det er blitt gjort på kjøkkenet til alle tider. Det kan være vanskelig å finne opprinnelsen til en rett nettopp fordi den er blitt forandret og justert, og fordi det gjerne er flere land som hevder å ha opphavsretten skriver hun.
Det er ikke lett å plukke ut den beste av alle disse kyllingoppskrifter. Det skal vi kanskje heller ikke forsøke på. Noen elsker kyllingvinger over alt på jord, og de får gode råd her. Andre mener at kylling er alle best når den tilberedes enklest mulig - helstekt, saftig inni og sprø utenpå. De aller fleste av oss har en eller annen favoritt - og det er helt i orden, så klart. Men det skulle ikke forundre om ikke kyllingen - hverdagslig eller festfin - skulle klare å overraske deg.
Her har du en ypperlig hjelper - komplett med egne kapitler om stuffing, oppbinding, oppskjæring, steketemperaturer, dypfrysing og hygiene. Det siste høres muligens en anelse for skolekjøkkenaktig for deg? Ikke vær så sikker. Du har ennå mye å lære, med mindre du har kokkeutdanning. Du har ennå mye å glede deg til.
Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede å få boken til medlemspris.