Tester

Nyheter og nye årganger i BU september 2019

Endelig er det høst og tid for innekos: Vanvittig mye godt nytt, både av ungt og gammelt, dyrt og overkommelig

Endelig er det høst og tid for innekos: Vanvittig mye godt nytt, både av ungt og gammelt, dyrt og overkommelig

Blant de 1210 produktene som er testet før septemberslippet, er det mye godt, også om ikke lommeboka strutter.
Aase E. Jacobsen
10 September 2019 - 01:00

Samtidig med at septembernyhetene kommer på polet, er det salgsstart for riesling på GG-nivå. En årlig begivenhet det knyttes mye oppmerksomhet til, og årets er intet unntak. En vond rygg forhindret meg fra å rapportere fyldig og bredt fra smakingene i Tyskland, men det jeg har smakt i Norge, er svært lovende. 

Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling trocken GG 2018 imponerer aller mest med sin store intensitet og konsentrasjon samtidig som prisen er svært gunstig, også for magnum. Legg den dypt i kjelleren. 

Les mer om Kühling-Gillot her

Av andre strålende og superkonsentrerte 2018-GG-er viner nevnes, Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG,  Wittmann Morstein GG Riesling trockenKruger-Rumpf Riesling GG BurgbergBattenfeld-Spanier Nieder-Flörsheim Frauenberg Riesling trocken GG og Battenfeld-Spanier Zellerweg Am Schwarzen Herrgott Riesling trocken GG. Vanligvis holder jeg den "svarte herren" før "fruen" når det er snakk om denne produsenten, men i 2018 er de jevnbyrdige, om enn forskjellige.

Verdt å nevne er også en annen "svart herre", nemlig Schwedhelm Schwarzer Herrgott Riesling Trocken 2018, som imidlertid ikke er med i det "gode" selskap - altså VDP - og derfor ikke kan bruke GG-betegnelsen - selv om vinmarken har grand cru/grosse lage-status. Fordelen for forbruker er at prisen er lavere, og den er derfor det aller beste kjøpet i dette segmentet av svært lagringsdyktig tørr riesling.  

Les mer om Schwedhelm her

At champagne er lagringsdyktig er det flere eksempler på denne gangen. Først og fremst med de ferdig lagrede J. De Telmont Heritage 1996 samt J. De Telmont O.R. 1735 2004. 

Se alt fra J. Telmont her

Og ikke å forglemme  den svært interessante produsenten O. Horiot  - med O. Horiot Champagne Cuvee 5 Sens Brut Nature 2013 og O. Horiot Champagne Cuvee Séve BdN Brut Nature 2012.

Se alle vinene fra O. Horiot her

Vi kommer ikke utenom Burgund, og kremen er godt representert, i begge kulører.  

Leroux Meursault 1er Cru Le Porusot 2017 er i en klasse for seg. Rett og slett fantastisk kvalitet som konkurrerer med mang en grand cru. 

Det gjør også Albert Grivault Meursault 1er Cru Clos des Perrieres 2017 og Albert Grivault Meursault 1er Cru Perrieres 2017  - som altså kommer fra samme vinmark, bortsett fra at den første er fra en separat del som er avgrenset med en mur - derav navnet Clos. Og som ikke minst har et litt annet jordsmonn enn resten. Vi snakker om grand cru både når det kommer til kvalitet og pris. Meursault Perrieres har nemlig en helt spesiell status blant premier cru-ene.

Fra lenger nord, men helt klar grand cru, kommer den svært så overbevisende Samuel Billaud Chablis Grand Cru Les Preuses 2017

Burgund får en utfordrer også på hvit side fra andre siden av grensen i øst, Bernard Huber Malterdinger Alte Reben Chardonnay 2017 lanseres først i november, men det er all grunn til å merke begivenheten av i kalenderen. Og ikke minst se fram til dennes mye omtalte pinot noirer på toppnivå, inntil videre finnes to "entry level"-viner som er vel verd å teste ut . 

I mellomtiden er tilbudet av toppviner av denne druen stort. Både Faiveley Gevrey-Chambertin 1er cru Lavaux Saint-Jacques 2017 og  Leroux Chambolle-Musigny 2017 befinner seg på øverste hylle. 

Bak denne vinen står nemlig stjernepodusenten Benjamin Leroux

Og for at ta en ny og enda lengre avstikker, så er Anthill Hawk Hill Pinot Noir 2017 en superb representant for alt det gode pinotmaterialet fra Sonoma og California. 

Les mer om denne produsenten her

Fra en av Barolo DOCGs aller beste vinmarker kommer det intet mindre enn to nyheter i september, Massolino Barolo Vigna Rionda Riserva 2013 og Luigi Pira Barolo Vignarionda 2015 bekrefter denne vinmarkens storhet. 

At 2015 er en super årgang for nebbiolo, er nå veletablert, noe som bekreftes også av Brovia Barolo Garblèt Sué 2015 og Luigi Pira Barolo Marenca 2015.

Toscana stiller også sterkt i  toppen med supertoscaneren Isole e Olena Cepparello 2016 og et for meg nytt bekjentskap Piaggia Poggio de Colli 2012 som er en 100 prosent cabernet franc fra Carmignano i det nordlige Toscana.

 

Fra Spania kommer det stadig nye produsenter i toppsjiktet. Sist ut er Dominio del Aguila med tre fantastiske rødviner som viser Ribera del Dueros potensial. Gran Reserva Peñas Aladas 2013 er den nye Vega Sicilia - men til halve prisen - men altså ikke billig. Dominio del Aguila Canta la Perdiz 2015 er enda dyrere, mens Dominio del Aguila Reserva 2015 er "rimelig" til sammenligning. 

Høsten har er tiden for mange evenementer, og et at dem er Guigals toppviner, fra Côte-Rôtie, La Landonne 2015 og La Turque 2015 føyer seg inn i rekken av historiske viner. 

Les mer om disse vinene her

Det er tidlig på høsten og toppbordeauxene er ikke smakt enn, men det kommer snart. 

Det som derimot er i ferd med å komme på markedet er den siste store portvin-årgangen, nemlig 2017. Niepoort , Quinta do Noval og  Graham's Vintage overbeviser stort. 

Har du ikke tid å vente, er Kopke Colheita 1979 en fantastisk kompleks og vellagret smaksopplevelse til en gunstig pris.

Vellagret og deilig i den søte gaten er også de to vin santo-ene Fontodi Vin Santo del Chianti Classico 2009 og Isole e Olena Vin Santo del Chianti Classico 2008. Søtt, ja bevares, men umulig å ikke verdsette gitt den store syrefriskheten. 

Samtlige bestillingsnyheter og årgangsendringer blir listet etter poeng per kategori på de neste sidene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her