Test av norsk sommerøl og lyst øl

Redaksjonen
12 Juni 2008 - 17:20

De to beste sommerølene er så forskjellige som de kan bli. Macks smrprty™ som appellerer til et ungdommelig og upretensiøst publikum på den ene siden og småskalaølet Dalane Brygghus Sommerøl på den andre.

Lettdrikkelig og karaktersvakt
De dekker dermed to ganske så ulike behov, men har altså det til felles at de er vellagete. Utover det er konklusjonen, ikke veldig overraskende, at sommerølet er lettdrikkelig, men kanskje med litt lite karakter. Hvis sommeren skulle bli veldig varm, er det imidlertid et stort marked for denne type tørsteslukkere.

Godt uten
De øvrige lyse ølslagene er ikke så mye bedre, relativt like, med noen få unntak. Den nye og svært populære kategorien lavkaloriøl er noe mer sammensatt, og med bare én, eller til nød to som kan regnes som gode alternativer for de som teller kalorier.

Som tidligere år finnes det også gode alternativer til sommerpilsneren blant de alkoholfrie ølene. Et fornuftig valg ikke bare for de som kjører bilen eller båten, men også fornuftig som pauseinnslag hvis sommerpartyet blir langvarig.

Slik ble blindtesten gjennomført

Remi Madsen

Torstein Østenstad

Christian Udjus

Daniel Karlsson

Foto: Johnny Syversen / John Nordahl / Bo Mathisen

Smakspanelet bestod av BAR Apéritifs smakere Remi Madsen, Kumlegaarden, Torstein Østenstad, Lompa, Daniel Karlsson, Klosteret og Christian Udjus, Bibendum.

Testen, som ble gjennomført 4. juni 2008, omfatter 45 øl av typen norskprodusert sommerøl og lyst øl under 4,75 prosent. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Lenkene nedenfor leder deg til testens fire artikler.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her