Vi snakker om viner av druene teroldego og lagrein fra Trentino-Alto Adige i det nordlige Italia. Vel har Elisabetta Foradori allerede en stjernestatus også her til lands, og hennes viner tilhører den absolutte eliten på disse kanter. Både Granato 2017 og Teroldego Morei 2018 imponerer.
Les mer om Eliabettas viner her
Men nykommerne Barone de Cles, Redondel, Waldgries og Fliederhof gir definitivt mersmak og samtlige på hver sin måte - men altså med samme druemateriale.
Den første ble min umiddelbare nye darling med sin imponerende mineralske hvitvin - om enn til en noe stiv pris: Castel Cles 2016 laget av "hvite burgunddruer" - druemiksen er uavklart, men det dreier seg i hvert fall om pinot bianco som dyrkes i de historiske nå omplantede vinmarkene på 4 hektar som omkranser selve middelalderslottet Cles.
Vinmarkene som ligger ved 530 til 590 m.o.h. er sørøstvendt med utsyn mot naturperlen Lago di Santa Guistina. Deres røde viner, Teroldego Rotaliano Riserva Maso Scari 2013 og Lagrein Riserva Maso Scari 2015 får teroldego og lagreindruer fra Maso Scari i Mezzolombardo en halvtimes kjøring unna.
Redondel stiller sterkt med Teroldego BeatoMe 2010 som viser hvor godt disse vinene tar tid i kjelleren.
Hvitvinen Livio Felluga Rosazzo Terre Alte 2017 fra en helt annen del av det nordlige Italia er et veldig hyggelig gjensyn. Vinen som er laget av druen friulano, pinot bianco og sauvignon var en av de første vinene i den nye bølgen i Friuli da den kom på markedet i 1981.
Blant nyhetene i spesialpol er det ikke uventet mye nebbiolo fra Piemonte, som opplever en voldsom etterspørselsboom fra hele verden og dermed økende priser. En vinstil som fortsatt er overkommelig, til og med meget gode kjøp, er Nebbiolo d'Alba Valmaggiore. Roero-nebbiolo med barolokvaliteter. Sandrone har alltid vært helten i denne sjangeren, og nå er Bruno Giacose kommet til. Ja, takk begge deler.