Tester

Nyheter spesialpol Burgund februar 2019

Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Det er ikke vanskelig å finne knallgode burgundere fra 2016, men de gode kjøpene er det langt mellom. Her har du i alle fall de beste.
Aase E. Jacobsen
02 Februar 2019 - 12:04

2016 var et annus horribilis for store deler av Burgund på grunn av hagl og storm som etterlot deler av dalen som et katastrofeområde. På toppen av meldugg-problemer. Det har gitt seg utslag i ekstremt lave avlinger og ikke uventet økte priser. 

Derfor er de to jeg trekker fram som beste kjøp, Faiveley Gevery Chambertin 1 er Cru Lavarux Saint Jacques 2016 og Pascal Clement Meursault Narvaux 2016, ikke nødvendigvis gode kjøp i den store sammenheng, for de koster fortsatt skjorta for de fleste. Men vi snakker fortsatt om viner som koster under gjennomsnittet for denne lanseringen, og som byr på godt over gjennomsnittlig mye vin for pengene. 

Alle vinelskeres våte drøm, Domaine Romanee Conti (DRC), har derimot økt kraftig de siste årene, eksempelvis har La Tache gått opp fra 2.600 til 12.500 kroner på 15 år. Og le grand vin koster nå 50.000 stive, mot 37.000 for 2013-årgangen for bare to år siden. At den selges for godt over det dobbelte på det internasjonale markedet, er det som får (noen) folk til å ligge i kø i to uker i håp om å få kloa i en flaske.  

Ifølge Vinmonopolets innkjøpere er etterspørselen etter virkelig dyre burgundere i kraftig økning her til lands og det i løpet av overraskende kort tid. Den eneste forklaringen må være økt kjøpekraft og interesse for vin som investering, ikke bare nytelse. 

DRC-vinene er riktignok ett år på etterskudd, men det er liten grunn til å tro av prisene kommer til å roe seg ned når 2016-utgavene kommer neste år. For den ene DRC-en som ble vist fram, Romanee St. Vivant, er den beste utgaven i alle fall jeg har smakt. Hvordan DRC-ene blir i 2016, kan vi bare spekulere om. Sannsynligvis noe for den dypeste kjelleren hvis vi skal bruke de beste 2016-vinene fra konkurrentene som utgangspunkt. 

2016 skiller seg en del fra 2015 ved å være dypere i fargen (de røde vel å merke) og friskere i syrene (begge kulører). Tanninene for de røde er imidlertid mer markante hvilket gjør at dette er viner for kjelleren. Eller karaffelen, om du velger å nyte dem i løpet av de nærmeste årene.  

Det er kjøpt inn store mengder burgundere til dette slippet, også i noe mer moderate prisklasser. Men skal du ha de mest ettertraktete flaskene, må du stå tidlig opp den 7. februar.

Om det ikke er noe for deg finnes det mye god burgund i 2016-årgang i bestillingsutvalget. Da kan du ordne alt via pc-en. 

Se alt det gode du kan bestille

På de neste sidene finner du de testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt 

Her ser du alle vinene som er kjøpt inn hvilke som finnes hvor og hvilke som er forsinket

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her