Tester

Nyheter i BU og nye årganger mars 2019

Burgund-festen fortsetter i mars, men det er nok av andre godsaker på øverste hylle

Burgund-festen fortsetter i mars, men det er nok av andre godsaker på øverste hylle

Så vel Tyskland med Riesling som Italia med nebbiolo og sangiovese, California med cabernet samt Spania hevder seg i tetsjiktet.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2019 - 13:00

Bouchard og Jadot er to ledende leverandører av chardonnay og pinot noir til det norske markedet, og det over hele prisspekteret fra hverdagsviner til de som trenger lang tid i kjelleren for å vise sitt fulle potensial. Og det er de siste som ber om oppmerksomhet der de skinner fra poengtoppen på de neste sidene med 2016-grand cru-er som røde Le Corton og hvite Corton-Charlemagne. Også de Montille gjør seg gjeldende fra den siste av disse.

Vin for kjelleren eller fra kjelleren

De hvite grand cru-ene fra Corton-delen av Beaune er gunstigere priset enn i Chassagne og Puligny. Stilen er annerledes, men lagringspotensialet er like godt. Og de gode produsentene lager nå imponerende god vin herfra.

Se alt fra Burgund i 2016-årgang du kan bestille

Jadot har forresten åpnet kjelleren for det norske markedet slik at du nå faktisk kan få tak i blant annet vellagret grand cru-pinot i form av Clos de la Roche 2007 til en internasjonalt sett gunstig pris. Gjennomsnittlig pris på wine-searcher.com er 1600 kroner, og her koster den 1395.

Mens vi snakker om Burgund grand cru: En annen topp rødvin med lignende karakter og et strålende lagringspotensial, men til en helt annen pris, er ultratradisjonelle Baricci Brunello di Montalcino 2013.

Mens vi er i Italia, er det naturlig å sveipe innom Piemonte, og her byr Olek Bondonio Barbaresco Roncagliette 2016 på sin beste vin noensinne. Det samme gjelder for Marengo Barolo Brunate 2015.  

Felles for begge er eleganse kombinert med stor konsentrasjon og flott friskhet – om enn i to ulike tolkninger. Samt ikke minst gunstige priser. Piemonte opplever på samme måte som Burgund kraftig prisvekst.

Riesling i toppårganger

Et annet høyinteressesegment er tysk riesling. Når Gut Hermannsberg stiller med sine toppviner i 2016-årgang, som Kupfergrube og Bastei, er wowfaktoren stor. Fra samme område, nemlig Nahe, kommer en annen darling: Schäfer-Fröhlich + Felseneck GG + Riesling + 2017, kan ikke annet enn å ta pusten av deg. Men legg den dypt i kjelleren. Det samme gjelder Mosel-vinen A.J. Adam Riesling Hofberg Grand Cru trocken 2016 som byr på imponerende kraft og 12 prosent alkohol. Samt Schätzel Pettenthal Kabinett S 2017 - som er i en kabinettklasse for seg.

Mange av de beste vinene kommer i mikropartier, og denne Napa-caberneten er blant de minste. Den som får tak i en av de 30 flaskene av Spottswoode Cabernet Sauvignon 2015 kan glede seg til en stor smaksopplevelse.

Spania og Rioja stiller også veldig sterkt med to innertiere som er noe av det beste som kommer fra den kanten, nemlig Contino Vina del Olivo 2016 og Contino Graciano 2015. Fra Ribera del Duero kommer et nytt og spennende bekjentskap, Valdrinal Sqr 2009 som byr på enorm munnfølelse.  

Fra andre siden av grensen kommer 1963-utgaven av Graham’s nye single harvest tawny-konsept som gir en helt ny tawny-opplevelse.

Champagne er like godt å avslutte med som å starte, og helt i toppsjiktet befinner Henri Giraud MV 12 Grand Cru Champagne seg sammen med basisboblene A.D. Coutelas 1809 Extra Brut.

 

Du finner bestillingsnyhetene og årgangsendringer listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her