Drikke
Test av vintage champagne - Blandinger, 2004 og yngre

Test av vintage champagne - Blandinger, 2004 og yngre

Det er ikke et entydig forhold mellom pris og kvalitet når det kommer til årgangschampagne.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2012 - 15:38

Derfor finnes det blant toppskårerne champagner som koster fra litt over tre hundrelapper til det femdoblete. Aller mest imponert var panelet over roséene som holdt gjennomgående veldig høy kvalitet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Francesco Azzarone, Grefsenkollen, Stefano Pagani, Onda, Thomas Pedersen, Le Benjamin og Espen Hermansen, Cru.

Testen, som ble gjennomført 17., 18. og 22. november 2011 omfatter 57 årgangschampagner. Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Blandinger, 2004 og yngre

÷ (91p)
Drappier Millésime Exception Brut 2004
Drappier
Frankrike - Champagne
59514 Cuveco - kr 319,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinhuset NoFra
Farge og duft: Gul. Veldig elegant duft, ung og frisk med flott autolysepreg, fine eple- og frukttoner, bra kompleksitet, også nøtter og mineraler.
Smak: Rik, stor mousse, kompleks og fyldig, god syre, mye epler og mineraler samt autolysepreg i finishen. (2004)
Bruksområde: Lyst eller rødt kjøtt.
Vurdering: En virkelig velkomponert champagne for de neste fem-seks årene. Meget godt kjøp. 91 p (2004)
Laget av: 55% pinot noir, 35% chardonnay.
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷ (91p)
Taittinger Millesime Brut 2004
Taittinger
Frankrike - Champagne
52311 Vectura - kr 440,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Fondberg AS
Farge og duft: Gul. Svært elegant duft med fine frukttoner, noe røyk, eksotisk touch.
Smak: Flott mousse fra starten, fin syre, følger duften, bra kompleksitet, veldig god og lang ettersmak. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt, lam.
Vurdering: En nyansert og vellaget champagne som vil utvikle seg videre i minst fem år til. Meget godt kjøp. 91 p (2004)
Laget av: 50% chardonnay, 50% pinot noir.
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Penet-Chardonnet St. Jean 2005
Penet-Chardonnet
Frankrike - Champagne
91981 Vectura - kr 349,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Symposium Wines
Farge og duft: Gul. Delikat elegant duft med fine brødtoner, østers og sjøaromaer, krydder og eksotisk frukt.
Smak: Fruktig fyldig anslag, en del autolysepreg, silkeaktig mousse, god syre, bra munnfølelse, sitter godt og lenge utover. (2005)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En elegant og vellaget champagne for de neste fire årene. Meget godt kjøp. 89 p (2005)
Laget av: 70% Chardonnay, 30% Pinot Noir.
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Louis Roederer Cristal 2004
Louis Roederer
Frankrike - Champagne
62009 Vinhuset Oslo - kr 1 599,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Strøm AS
Farge og duft: Gul. Flott duft, parfymert med en del sødme, litt røyk, mineraler, bra kompleksitet.
Smak: Kraftig og konsentrert i starten, god frukt, fin syre, stor munnfølelse, (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt
Vurdering: En seriøs og fortsatt ung champagne som vil utvikle seg videre i minst seks år. Verd prisen? 89 p (2004)
Laget av: 55 % pinot noir, 45 % chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Laherte les Vignes d'Autrefois 2005
Laherte Frères
Frankrike - Champagne
51643 VSD - kr 399,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gul. Fin mineralsk, flintaktig duft med sitrus, gjærbakst som brioche.
Smak: God fylde fra starten, god fruktkonsentrasjon, fast mot slutten, mye druefedme, blomster i finishen. (2005)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En champagne med karakter for de neste fire årene. Godt kjøp. 87 p (2005)
Laget av: Pinot meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Brun Cuvée des Sires la Pelle Extra Brut
Roger Brun
Frankrike - Champagne
58137 Vectura - kr 489,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Better Wines
Farge og duft: Gul med rødskjær. Parfymert duft, småkompleks og utviklet, snev av lær, trevirke, mineraler og sjø.
Smak: Fyldig anslag, middels mousse, en tanke grove bobler, god syre, bra kompleksitet, en del røde druer-preg, mye eplekjeller i finishen. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En robust og vellagret champagne for de neste fire årene. Verd prisen. 86 p (2004)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Perrier Jouët Belle Epoque Brut 2004
Perrier Jouet
Frankrike - Champagne
41717 VSD - kr 990,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Lys gul. Litt dempet/lukket duft med brioche, toast og gule epler, samt litt sopp.
Smak: Bra fylde fra starten, godt skum, fine bobler, relativt kraftig, men mangler likevel noe kompleksitet, likevel veldig lang ettersmak. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En champagne som vil utvikle seg videre i minst fem-seks år. Noe høy pris. 86 p (2004) (22.11.11)
Laget av: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret i 5-7 år.
Bestill her:

(85p)
José Michel Special Club Brut 2004
José Michel & Fils
Frankrike - Champagne
44072 VSD - kr 334,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gul. Fin duft av røde epler, en del sødme, noe mineraler og autolyse.
Smak: Sødmefylt frukt i starten, fine bobler, bra fylde, relativt smaksrik, fin lengde. (2004)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En veldig folkelig champagne for de neste tre årene. Vel verd prisen. 85 p (2004)
Laget av: 50% pinot meunier, 50% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Arnould Grand Cru Cuvée Carte D'or Brut 2005
Michel Arnould & Fils
Frankrike - Champagne
46392 VSD - kr 339,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys Natural Wines
Farge og duft: Varm gul. God fruktig sødmefylt duft, noe sitrus og mineraler.
Smak: Fruktig anslag, rik mousse, bra syre, noe sødmefylt mot slutten på grunn av høy dosage. (2005)
Bruksområde: Krydret mat, asiatisk.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig champagne for de neste to årene. Verd prisen. 84 p (2005)
Laget av: 50 % pinot noir, 50 % chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Drappier Grande Sendrée Brut 2004
Drappier
Frankrike - Champagne
14384 Cuveco - kr 390,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinhuset NoFra
Farge og duft: Gul. Litt dempet duft, noe sitrus og mineraler.
Smak: Fruktig, noe sødmefylt frukt, men bra, fin syre, men mangler noe kompleksitet, men bra lengde. (2004)
Bruksområde: Enklere retter, drinker, krydret fingermat.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig champagne for de neste to årene. Knapt verd prisen. 83 p (2004)
Laget av: 55% pinot noir, 45% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 5 år før salg.
Bestill her:

÷ (82p)
Huré Frères Champagne Brut Sélection L'Instantanée 2004
Huré Frères
Frankrike - Champagne
VSD - CA. kr 550,00 (75cl)
Kun Horeca
Divini
Farge og duft: Gul. Lett parfymert floral duft med gule og røde epler, sitrus.
Smak: Friskt anslag, middels fylde, ok skum, men litt store bobler, tørr finish, litt kort. (2004)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: En grei champagne for de neste to årene. For dyr. 82 p (2004)

÷ (80p)
Turgy Blanc de Blancs Brut Millésime 2004
Michel Turgy
Frankrike - Champagne
58136 Vectura - kr 329,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Better Wines
Farge og duft: Gul. Gjærpreget duft, noe flint,
Smak: Litt aggressiv i moussen, høy syre, tørr og noe uelegant, noe bittertoner i finishen. (2004)
Bruksområde: Enkle retter.
Vurdering: En noe ubalansert champagne. Knapt verd prisen. 80 p (2004)
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷ (80p)
Vouette et Sorbee Cuvee Fidele Extra Brut 2008
Dom. Vouette et Sorbée
Frankrike - Champagne
95870 VSD - kr 369,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Lys gul med rødskjær. Mye epler, røde bær, gjær, lett eksotisk preg, blomster og frukt.
Smak: Litt skarp i stilen, på grunn av veldig høy syre, litt aggressive bobler, veldig tørr finish, noe kort. (2008)
Bruksområde: Rustikke retter.
Vurdering: En litt uelegant og røff champagne. Tåler fint tre år. Knapt verd prisen. 80 p (2008)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her