Drikke
Test av vintage champagne - Blanc de Blancs

Test av vintage champagne - Blanc de Blancs

Det er ikke et entydig forhold mellom pris og kvalitet når det kommer til årgangschampagne.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2012 - 15:39

Derfor finnes det blant toppskårerne champagner som koster fra litt over tre hundrelapper til det femdoblete. Aller mest imponert var panelet over roséene som holdt gjennomgående veldig høy kvalitet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Francesco Azzarone, Grefsenkollen, Stefano Pagani, Onda, Thomas Pedersen, Le Benjamin og Espen Hermansen, Cru.

Testen, som ble gjennomført 17., 18. og 22. november 2011 omfatter 57 årgangschampagner. Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Blanc de Blancs

(94p)
Lanson Noble Cuvée Blanc de Blancs Brut 1999
Lanson
Frankrike - Champagne
15130 Cuveco - kr 999,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Stenberg & Blom AS
Farge og duft: Strågul med grønnskjær. Svært kompleks duft, noe utviklet men fortsatt ung og frisk med brioche, mineraler, epler.
Smak: Fyldig anslag, masse grønne epler og noe smør i midten, meget godt syre, delikate bobler, svært lang ettersmak. (1999)
Bruksområde: Forseggjorte retter med sjømat eller lyst kjøtt og soppsaus.
Vurdering: En meget lekker champagne som fortsatt er veldig ung og som tåler fint 10 år til. Meget godt kjøp. 94 p (1999)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, min. 5 års flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Telmont Grand Couronnement Blanc de Blancs 2000 Brut
J. de Telmont
Frankrike - Champagne
80572 Vectura - kr 438,80 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Gulgrønn. Kompleks lett utviklet duft, gule modne epler, også sitrus, mye mineralpreg, trøfler, brioche, smør, vanilje.
Smak: Fyldig anslag, veldig fast med høy syre, nydelige bobler, sitter veldig lenge. (2000)
Bruksområde: Retter med soppsaus.
Vurdering: En strålende champagne som er drikkeklar, men som likevel vil utvikle seg videre i minst fem år. Meget godt kjøp. 92 p (2000)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring, 72-96 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Ayala Blanc de Blancs 2004
Ayala
Frankrike - Champagne
56314 Vectura - kr 441,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Haugen-Gruppen AS
Farge og duft: Grønngul. Elegant, ganske kraftig duft med fast fruktighet, brioche, epler, vanilje/fat, mineraler.
Smak: Friskt fast anslag, god fylde, nydelige bobler, veldig frisk og elegant med, tørr lang finish. (2004)
Bruksområde: Sjømat eller lyst kjøtt med kremet saus.
Vurdering: En svært harmonisk og vellaget champagne for de neste 10 årene. Meget godt kjøp. 92 p (2004)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Ulysse Collin Blanc de Blancs Extra Brut Magnum
Ulysse Collin
Frankrike - Champagne
VSD - ca. kr 750,00 (150cl)
Spesialbestilling
Best Buys International
Farge og duft: Gulgrønn. Rik kraftig duft, "uklassisk" med tydelig fatpreg, mye mineraler, smør, lime, epler.
Smak: Følger duften, veldig høy syre, veldig kompleks, flotte små bobler, sitter veldig lenge. (2005)
Bruksområde: Rikere retter.
Vurdering: En atypisk blanc de blancs, siden den er så kraftig, men like fullt en veldig god champagne som vil utvikle seg videre i 5-10 år. Meget godt kjøp. 90 p (2005)

+ (89p)
Deutz Blanc De Blancs Brut 2004
Deutz
Frankrike - Champagne
15528 Vectura - kr 499,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Gulgrønn. Svært elegant på den delikate siden, gule epler, mineraler, toast/brioche, mint og en touch av trøffel.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, bra syre, veldig fine små bobler, veldig god ettersmak med litt krydder, flott tørrhet og god lengde. (2004)
Bruksområde: Forseggjorte, men ikke for kraftige sjømatretter.
Vurdering: En elegant og vellaget champagne for de neste fem årene. Godt kjøp. 89 p (2004)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, flaskemodnet i 72 md. Før salg.
Bestill her:

+ (88p)
Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut 2000
Taittinger
Frankrike - Champagne
50198 Vectura - kr 1 400,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Fondberg AS
Farge og duft: Gulgrønn. Litt lukket, ganske konsentrert, en del autolyse, også mineraler, grønne epler og røyk, pouilly-fumé-aktig duft.
Smak: Følger duften, ganske kraftig og fyldig stil, fine bobler, en del eik i finishen som er tørr og lang. (2000)
Bruksområde: Grillet sjømat med hummersaus.
Vurdering: En relativt kraftig og fortsatt ung champagne som tåler fint åtte år i kjelleren. Høy pris. 88 p (2000)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Nicolas Feuillatte Grand Cru Blanc de Blancs 2002
Nicolas Feuillatte
Frankrike - Champagne
52589 Cuveco - kr 401,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gulgrønn. Ren duft med noe sødmefull frukt, modne gule epler, mineraler, honning.
Smak: Kraftig anslag, en del fruktsødme, småkompleks, høy syre, små bobler, kanskje litt lite mousse, men bra, tørker godt utover, sitter veldig lenge med mye stoff i ettersmaken. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt eller sjømat med saus.
Vurdering: En ganske ung og kraftig champagne som tåler fint fem-seks år til. Godt kjøp. 87 p (2002)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Jacquart Blanc de Blancs Millesime Brut 2002
Jacquart
Frankrike - Champagne
57879 Vectura - kr 499,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Interbrands Norway
Farge og duft: Gulgrønn. God duft av brioche, epler, mineraler, vanilje, men ikke veldig kompleks.
Smak: Bra fylde fra starten, fin syre, litt store bobler, men likevel vellaget med lang fruktig ettersmak. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En god champagne for de neste fire årene. Vel verd prisen. 86 p (2002)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Perrier Jouët Belle Epoque Brut 2004
Perrier Jouet
Frankrike - Champagne
41717 VSD - kr 990,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Lys gul. Litt dempet/lukket duft med brioche, toast og gule epler, samt litt sopp.
Smak: Bra fylde fra starten, godt skum, fine bobler, relativt kraftig, men mangler likevel noe kompleksitet, likevel veldig lang ettersmak. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En champagne som vil utvikle seg videre i minst fem-seks år. Noe høy pris. 86 p (2004)
Laget av: Chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret i 5-7 år.
Bestill her:

(85p)
Palmer Blanc de Blancs Brut 2004
Champagne Palmer & Co
Frankrike - Champagne
34805 Vectura - kr 309,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ren frisk duft med noe sødme, brioche og mineraler.
Smak: Fruktig anslag, bra syre, fin fylde, fint eplepreg, litt sødme utover. (2004)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig champagne for de neste tre årene. Vel verd prisen. 85 p (2004)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs 2005
Champagne Nicolas Feuillatte
Frankrike - Champagne
32511 Cuveco - kr 394,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gulgrønn. Ganske fruktig duft, smådelikat, noe mineraler, positiv oksydasjon, litt toast.
Smak: Bra fylde i starten, middels viskositet, god syre, en del sødme mot slutten. (2005)
Bruksområde: Hvit fisk med smørsaus, tåler noe krydder.
Vurdering: En lettlikendes og kanskje litt kommersiell, men også vellaget champagne. Fin for de som ikke liker for tørr champagne. Tåler fint tre år til. Verd prisen. 84 p (2005)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Bonville Grand Cru Avize Millesime Brut 2005
Franck Bonville
Frankrike - Champagne
46396 VSD - kr 299,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Lys gul. Litt dempet duft med epler, mest grønne, en del mineraler.
Smak: Fruktig start, følger duften, også noe smør, ok bobler, litt store, en del sødme, med bra tørrhet i finishen. (2006)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: En ok champagne for de neste to årene. Verd prisen. 83 p (2006)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
José Dhondt Mes Vieilles Vignes Blanc de Blancs 2006
José Dhondt
Frankrike - Champagne
92055 VSD - kr 349,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinum
Farge og duft: Lys gul. En del mineraler, gule epler, brioche.
Smak: Fyldig anslag, litt store bobler, god syre, mye smak, noe bitterhet i finishen som er lang. (2006)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En ganske kraftig champagne som mangler noe eleganse. Best innen et par år. Verd prisen. 83 p (2006)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her