Test av viner fra Montsant

Etter å ha smakt seg gjennom tilbudet av viner fra Priorato og Montsant, er panelets konklusjon følgende: Vinene er overraskende modne og med et relativt begrenset lagringspotensial. Her er testens andre del - viner fra Montsant.
Redaksjonen
16 Desember 2005 - 08:40

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av viner fra Priorato og Montsant

 

Del 1: Test av viner fra Priorato

>>>

Del 2: Test av viner fra Montsant

Siden vinene stort sett ligger mellom 2-300 kroner, bør vi kunne forvente mer i denne prisklassen. Men noen positive overraskelser kan vi likevel by på. Nemlig den søte røde Montsant-vinen Pansal del Calas 2001 og den store Priorato'en Clos Fontà 2000 fra Mas d'en Gil.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental og Robert Lie, Oscarsgate.

Remi Madsen - Robert Lie  
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. september 2005, omfatter 28 viner fra Priorato og Montsant. Smakingen ble foretatt blindt etter type, område og årgang. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover kategori før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. november 2005. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Montsant:

÷
Pansal del Calàs 2001
Celler De Capçanes
Spania - Catalonia
46333 VSD - kr 199,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Dyp rød med blålig kant. Stor rund duft med mørke bær, svarte plommer, dadler, rosiner, anis og vanilje.
Smak: Rundt fyldig anslag, balansert sødme, fine bløte tanniner, sitter lenge. (2001)
Mat: Ikke for mektige sjokoladedesserter, gjerne med bær- eller frukttilbehør.
Vurdering: En deilig dessertvin som er lett å drikke på grunn av at den ikke er for søt. Meget godt kjøp. (2001)
Laget av: 50 % garnacha del pais, 20 % garnacha peluda og 30 % cariñena
Alkoholinnhold: 16,5% vol.
Bestill her:

÷
El Bugader 2001
Joan d'Anguera
Spania - Catalonia
46796 VSD - kr 299,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Tett mørk rød. Rik duft av modne røde og mørke skogsbær, plommer. skogbunn, krydder, kaffe, anis og noe animalskhet.
Smak: Saftig fyldig anslag, følger duften, gode runde tanniner, fin syre, sitter godt og lenge. (2001)
Mat: Lettere vilt med god saus.
Vurdering: En rik munnfull som vil utvikle seg videre et par-tre år til selv om den kanskje er aller best nå. Meget godt kjøp. (2001)
Laget av: 70 % syrah, 15 % garnacha, 15 % cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Castell de Falset 2000
Agr. Falset-Marçà
Spania - Catalonia
47982 VSD - kr 179,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. God modne duft av røde og mørke bær, plommer, eik, krydder, jordsmonn og lær.
Smak: Bløtt anslag, god fylde, fin bærsødme, frisk syre som gir en tørr fin finish. (2000)
Mat: Lysere kjøttslag med en del fedme i tilberedningen.
Vurdering: God vin for nåkonsum. Godt kjøp. (2000)
Laget av: Carnacha, carinena, temperanillo, cabernet sauvignon, syrah
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Costers del Gravet 2001
Celler De Capçanes
Spania - Catalonia
46334 VSD - kr 189,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Dyp rød med lysere kant. Fin moden bærduft med skogsbær, fatkrydder, anis og noe animalskhet.
Smak: Saftig anslag med fint modent bærpreg, god fylde og syre, fine tanniner, sitter en god stund. (2001)
Mat: Lam, lyst kjøtt og lettere vilt.
Vurdering: God å drikke nå. Godt kjøp. (2001)
Laget av: 50 % cabernet sauvignon, 25 % garnacha, 15 % cariñena, 10 % tempranillo
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Cabrida 2001
Celler de Capçanes
Spania - Catalonia
44744 VSD - kr 299,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Dyp rød. God rik duft av friske og modne bær, krydder, anis samt noe eik.
Smak: Modent bærpreget anslag, en del fruktsødme, fine syrer og tanniner, tydelig jordsmonn i finishen. (2001)
Mat: Lettere vilt med middels rik saus.
Vurdering: En god og drikkeklar vin som tåler et par års lagring. Godt kjøp. (2001)
Laget av: 100% garnacha
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Bestill her:

Lo' Mets 2004
Els Guiamets
Spania - Catalonia
47256 VSD - kr 99,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Terroir
Farge og duft: Ung mørk rød. God innbydende bærduft, bjørnebær og plommer med noe krydder og jordsmonn
Smak: Saftig bløtt anslag, fin syre, god fruktighet, middels fylde, leskende stil. (2004)
Mat: Drikkevin, småretter, fisk.
Vurdering: En saftig og tiltalende vin for nåkonsum. Meget godt kjøp. (2004)
Laget av: Cariñena, garnacha, tempranillo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Mas Collet 2002
Celler de Capcanes
Spania - Montsant
20278 VSD - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Mørk moden rød. Fin duft av modne bær samt skogbunn, løv, eik, lakris og jordsmonn.
Smak: Følger duften, fine tanniner og fylde, god saftighet, sitter en stund. (2002)
Mat: Lyst kjøtt med sjysaus.
Vurdering: Best nå. Godt kjøp. (2002)
Laget av: 35% Garnacha, 35% Cariñena, 15% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuell innhøsting, druetypene vinifieres separat. Gjæring i ståltanker ved 26-29°C. Maserasjon i 12-18 dager. 9 md. lagring i barriques av amerikansk eik. Fra helt nye til 5 år gamle fat.
Bestill her:

Laurona 2000
Europvin
Spania - Montsant
46279 VSD - kr 236,40 (75cl)
Bestillingsutvalg
Ca' de Vin
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. Veldig moden duft med kokte bær, krydder, jordsmonn og tobakk.
Smak: Bløtt anslag, en del bærsødme, middels fylde, en del syltete aromaer i finishen. (2000)
Mat: Drikkevin, lyst kjøtt.
Vurdering: Virker veldig moden men ikke overmoden. Bør likevel drikkes nå. Verd prisen. (2000)
Laget av: Carignan, grenache, syrah, merlot, cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

÷
Imus 2004
Agr. Falset-Marçà
Spania - Catalonia
47983 VSD - kr 92,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp rød med blå kant. Røde og mørke skogsbær, vanilje og røyk.
Smak: Saftig anslag, en del skogsbær samt innslag av skogbunn, bløte tanniner, noe bitterhet i finishen, litt tørr og kort. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Kunne hatt mer sjarm. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 85% garnacha, 15% carinena
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+
Fra Guerau Rosado 2004
Fra Guerau
Spania - Catalonia
Vectura - ca. kr 119,00 (75cl)
Kun Horeca
Robert Prizelius
Farge og duft: Dyp lysrød. Søte bør og vanilje.
Smak: Leskende og lett sødmefylt i anslaget, bløte syrer, (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Kunne hatt mer friskhet og fylde. Knapt verd prisen. (2004)

+
Fra Guerau 2002
Fra Guerau
Spania - Catalonia
43657 Vectura - kr 139,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk mursteinsrød. Søt moden frukt samt vanilje i duften.
Smak: Moden og bløt, ok syre, tørker noe mot slutten, snev av animalskhet i finishen. (2002)
Mat: Lyst kjøtt med sjysaus.
Vurdering: Bør drikkes nå. Knapt verd prisen. (2002)
Laget av: Syrah, garnatxa, monastrell, tempranillo, carinena, cabernet sauvignon, merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Fra Guerau Joven 2004
Fra Guerau
Spania - Catalonia
43658 Vectura - kr 115,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius AS
Farge og duft: Dyp rød. Skogsbær og krydder.
Smak: Saftig og litt stramt anslag, middels fylde, ok tanniner, litt grønn finish. (2004)
Vurdering: Trekk for finishen. Knapt verd prisen. (2004)
Laget av: 42% merlot, 36% tempranillo, 22% syrah
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Flvminis 2002
Mas de la Abundancia
Spania - Catalonia
47177 Bakken Vin & Gourmet - kr 169,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Bakken Vin & Gourmet
Vurdering: Kork-/flaskefeil. (2002)
Laget av: 40% cabernet sauvignon, 30% grenache, 30% carignan
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Coma Vella 2000
Vit. Mas d'en Gil
Spania - Priorato
40400 Vectura - kr 214,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Norex International
Vurdering: Kork-/flaskefeil. (2000)
Laget av: 25% cabernet sauvignon, 20% carinena, 15% syrah, 10% garnacha pais, 10% garnacha peluda
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av viner fra Priorato og Montsant

 

Del 1: Test av viner fra Priorato

>>>

Del 2: Test av viner fra Montsant

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her