Test av kaffesirup

Det er det generelle inntrykket smakspanelet sitter igjen med etter å ha vurdert 29 ulike siruper fordelt på fire ulike smaker, både naturelle og som ingrediens i italiensk soda og caffe latte. Men likevel klarte panelet å plukke ut noen produkter i hver
Redaksjonen
15 Oktober 2000 - 01:00

Generelt sett er panelet skuffet over vaniljesirupene. Men 1883's vaniljevri er ren og god. Med Stirlings utgave hakk i hel. Blant hasselnøttsirupene kommer DaVinci best ut. Og denne varianten ga best uttelling da den ble tilsatt latten. 1883's hasselnøtt er god men drukner litt for mye i latten. Mens Stirling hasselnøttsirup som ikke er så veldig god naturell, gir et svært kraftig og godt resultat i latten. Når latten lages med helmelk, krever det en sirup med nok kraft i aromaene til å trenge gjennom fylden i melken samt selvfølgelig også espressokaffen.
 
Hasselnøtt er, i følge Tim Wendelboe som hadde rollen som barista under testen, ved siden av irish cream den mest populære smakstilsettingen til latte. Og er mest populær blant unge kvinner. Italiensk soda har foreløpig ikke tatt helt av, men det er vel bare et spørsmål om tid...
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad og Christer Öqvist, restaurantsjef, Fem Stuer/Holmenkollen Park Hotell.
 
Testen, som ble gjennomført 5. september i Norsk Kaffeinformasjons lokaler, omfatter et utvalg av kaffesirupene som er tilgjengelig i Norge. Vi valgte ut fire sirupsmaker. Jordbær, vanilje, hasselnøtt og mint. Alle ble smakt naturell. Dessuten ble jordbær smakt i italiensk soda og hasselnøtt i latte. Det ble brukt samme dosering av alle sirupene. Sodaen ble laget ved å helle 4 cl over is og fylle på med blå Farris. Og dernest røre rundt. Latten ble laget slik: Først helles 2 cl sirup i et glass. Så en enkel espresso, dernest steamet melk som til en normal latte.
 
Barista Tim Wendelboe, Stockfleths Kaffebar, Grensen i Oslo, som tok annenplass under siste NM, utførte blandingen av soda og latte. Sirupene var naturlig nok anonymiserte før bruk. Wendelboe brukte en Faema E97 Expres fra Primulator til espressoen og steamingen av melken. Espressoen som er brukt kommer fra Pals.
 
Smakingen ble som vanlig foretatt blindt etter type. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Sirupene ble skjenket anonymt i glass, slik at verken baristaene eller paneldeltakerne skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet*****
God kvalitet****
Middels kvalitet***
Under middels kvalitet**
Bør unngås*
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.
 

Importører:
Kaffekoppen (Torani, Oscar's, Dolce): 90 97 49 05
Bar & Miljø (Torani): 22 90 76 90
InterShop (Stirling): 33 42 87 87
Black Cat (1883): 22 15 97 21
Solberg & Hansen (DaVinci): 23 03 68 20
Storms Chemiske (Barista): 67 13 73 00
 
Jordbær
 
****
Dolce Jordbær Best i test
Naturell: Rødoransje. Modne jordbær i duften. Ren, søt jordbærsmak, fin frisk avslutning.
Soda: Fin og frisk, ren jordbærsmak, kanskje litt lett. Men frisk og leskende.
 
Monin Jordbær Best i test
 
Naturell: Flott rubinrød. Tydelig jordbær/markjordbærpreg i duften. Ren og god jordbærsmak. God friskhet.
Soda: Nydelig jordbærfarge. Ren og frisk jordbærsmak, balansert sødme. Den beste sodaen!
 
***
DaVinci Jordbær
Naturell: Lys nesten selvlysende rød. Søt og litt kunstig jordbærduft. Syrlig friskt anslag, ganske ren, men den får litt trekk for det noe kunstige preget.
Soda: Veldig kunstig farge, også smak. Bringebæraromaene dominerer over jordbærene.
 
Torani Jordbær
Naturell: Intens rød. Søt jordbærduft. Dropspreget og noe for søt samt litt lite frisk smak.
Soda: Jordbærpreget er dempet, med en litt overdreven sødme som stikker ut.
 
***-
Oscars Jordbær
Naturell: Lys rødoransje. Kunstig bringebærdropsduft. Mektig og tung i smaken, mangler friskhet.
Soda: Kunstig og ufrisk.
 
**+
Da Vinci Jordbær All Natural
Naturell: Mørk brun! Søtlig emmen duft av vellagret overkokt jordbærsyltetøy. Syrlig anslag, lite jordbærpreg, tung klissete sødme.
Soda: Brunlig colafarge. Kokt syltetøysmak, tung og søt.
 
**-
1883 Jordbær
Naturell: Mørk brun nesten svart! Ufrisk og udelikat duft av papp og overkokt jordbær. Syrlig anslag, søt og klissete, kunstig med lite bærsmak.
Soda: Colafarge. Veldig ufriskt og klissete.
 
Vanilje
 
****
1883 Vanilje Best i test
Naturell: Mørk gyldenbrun. Ren vaniljeduft. Bourbonsmak. Balansert sødme. Godt produkt.
 
****-
Stirling Vanilje
Naturell: Gyldenbrun. God vaniljestangduft. Ren og litt bitter vaniljesmak. Bra sødme.
 
***+
Da Vinci Vanilje
Naturell: Lys gylden. Lett og ren duft av vaniljestang. Ren og god smak men for mye sødme.
 
**+
Oscars Vanilje
Naturell: Gylden. Snev av vanilje i duften. Veldig sukkerlakepreget smak med innslag av mandel- og vaniljeessens.
 
Monin Vanilje
Naturell: Gylden. Søtlig duft av svisker! Smaken er også her sukkerlakepreget.
 
**
Dolce Vanilje
Naturell: Lys gylden. Anonym duft. Kunstig sukkerlakepreget smak.
 
*+
Barista Vanilje
Naturell: Veldig lys farge. Dufter mandeldråper. Sukkerlake med innslag av mandelessens. Har noen satt feil etikett på flasken?
 
*
Torani Vanilje
Naturell: Fargeløs. Uten duft. Nesten ikke smak heller. Ren sukkerlake.
 
Hasselnøtt
 
****
Da Vinci Hasselnøtt Best i test
 
Naturell: Lys gylden. Veldig påtrengende og kunstig hasselnøttduft. Men smaken retter opp med kraftig nøttepreg, behagelig sødme, ren frisk avslutning.
Latte: Ren og intens nøttesmak. God men noe søt.
 
****-
1883 Hasselnøtt
Naturell: Gullfarget. Ren fin nøtteduft med noe skallpreg. Fin sødme, ren hasselnøttsmak med frisk finish.
Latte: Nøttepreget dempes kraftig i latten.
 
Torani Hasselnøtt
Naturell: Gullfarget. Dempet hasselnøttduft. Krokanpreget hasselnøttduft. Kraftig og konsentrert med god sødme.
Latte: Hasselnøttpreget forsvinner mye i latten, blir veldig anonym.
 
***+
Monin Hasselnøtt
Naturell: Gullfarget. Hasselnøtt, mandel og sukkerør i duften. God nøttesmak, mye sødme, men mangler noe friskhet.
Latte: Middels kraftig nøttepreg i latten. OK.
 
Oscars Hasselnøtt
Naturell: Gylden. Litt ufrisk skarp nøtteduft. Smaken er imidlertid veldig ren og god med balansert sødme.
Latte: I latten blir krokanpreget mest fremtredende.
 
***
Dolce Hasselnøtt
Naturell: Mørk gylden. Karamellisert/brent hasselnøttduft. Samme i smaken med noe kaffe/mokka, fin sødme og middels friskhet.
Latte: Setter ganske kraftig nøtte- og krokansmak på latten.
 
***-
Barista Hasselnøtt
Naturell: Klar farge. Mer mandel enn hasselnøttduft. Kunstig smak med en del bitter- og brentpreg, ok sødme.
Latte: Setter et ganske dempet nøttepreg på latten.
 
Stirling Hasselnøtt
Naturell: Lys gullfarget. Kunstig nøttearomaer mer i retning mandelessens. Rent nøttepreg i smaken, men overdreven sødme gjør den klissete.
Latte: Setter et kraftig nøtte- og mandelpreg på latten. God med balansert sødme men du må like nøtter!
 
Mint
 
****
Torani Mint Best i test
 
Naturell: Klar. Dempet og ren peppermynteduft. Frisk og ren mintsmak. Kanskje noe overdreven sødme men likevel bra.
 
***+
Monin Mint Glaciale
Naturell: Blakk farge. Ren nokså dempet duft. Noe for skarp mintsmak, men likevel ren og fin sødme.
 
Monin Mynte
Naturell: Grønn. Noe dempet mintpreg i duften. Smaken er mer utpreget, balansert og grei med lett syrlig avslutning.
 
***-
Da Vinci Mint
Naturell: Klar. Litt kunstig mintduft i retning tyggis. Litt ufrisk smak. Mye sødme i finishen.
 
Oscars Mint
Naturell: Mørk grønn. Skarp peppermynteduft. Syrlig anslag, ganske ren i smaken men litt anonym i finishen.
 
Torani Mynte
Naturell: Fluoriserende grønn. Spearmintduft. Overdreven sødme i retning sukkerlake.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her