Test av juleølet 2011 - Juleøl med inntil 4,75 prosent

Redaksjonen
16 November 2011 - 10:30

Juleøl med inntil 4,75 prosent

+ (88p)
Kinn Julefred
Kinn Ølbryggeri
4,7 %
50 cl
Farge og duft: Kobberrød. Rik og god duft med skogbunn, furunål, plantejord, fennikel, karve, hamp, røtter, «vintermorgen».
Smak: God tørrhet fra starten, fin sødme, god bitterhet i finishen, saftig god finish.
Mat: Det meste av julemat.
Vurdering: Et svært vellaget og kraftig juleøl, uansett kategori. For viderekomne. 88 p

+ (87p)
Nøgne Ø Julesnadder
Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri
4,5%
50 cl
Farge og duft: Rødbrun, uklar. Heftig duft med rugbrød, gress, våt hamp, knekk, klementinskall, røyk, baconfett og søtlig krydder.
Smak: Følger opp duften, dempet sødme, bra bitterhet, sitter veldig godt.
Mat: Kraftig julemat, mildere oster, norsk spekemat.
Vurdering: Et meget godt butikkjuleøl. 87 p

(85p)
CB Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Brunrød. Veldig god duft med trevirke, sjokolade, litt røyk, kjøtt, krydder, litt jordlig preg.
Smak: Følger duften, god munnfølelse, god fylde, bra bitterhet og godt maltpreg.
Mat: Allround.
Vurdering: Et virkelig godt butikkjuleøl. 85 p

(85p)
Arctic Xmas 2011
Macks Ølbryggeri
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Rødbrun. Julebakst, rugbrød, trevirke, smør og krydder, litt brent karakter også.
Smak: Følger duften, litt sødme, men bitterheten styrer mot slutten, frisk og fast finish.
Mat: Allround.
Vurdering: Et veldig harmonisk, friskt og leskende juleøl med relativt dempet sødme. 85 p

(84p)
Mack Juleøl
Macks Ølbryggeri
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Kobberrød. Tiltalende duft av høy, fint maltpreg, sandkaker, furuskog.
Smak: Dempet sødme, frisk og leskende, godt maltpreg, bra pepperkakepreg, fin tørrhet fra humlebitterhet.
Mat: Allround.
Vurdering: Et harmonisk juleøl. 84 p

(84p)
Julebrygg Rød
Ægir Bryggeri (lisensbrygget i Belgia)
4,7 %
50 cl
Farge og duft: Oransjerød. Hveteaktig duft med noe karamell, tørket humle, overmoden banan, søtt julekrydder.
Smak: Saftig frukt i starten, en del sitrus, noe gress, bra balanse, frisk bitterhet i finishen.
Mat: Koldtbord, julefrokost, lutefisk, rakefisk, laks.
Vurdering: Et noe vel hvetepreget juleøl, for norske forhold, men godt til sitt bruk. 84 p

÷ (83p)
Frydenlund Juleøl
Ringnes
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Rødbrun. Høyloft, korn, malt, mandelmasse, lær og litt karamell.
Smak: Moden frukt i starten, ristet karakter, julebakst, balansert bitterhet, bra sødme, syrlig finish.
Mat: Ikke for kraftig julemat.
Vurdering: Et godt og anvendelig juleøl. 83 p

÷ (83p)
Lervig Juleøl
Lervig Aktiebryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Rødbrun. Morsom duft av tørket frukt, buljong, humlebitterhet, kaffe, mynte, chili, halm.
Smak: Litt ristet preg i starten, god bitterhet, tørt krydderpreg, sitter godt med kaffe og sjokolade i finishen.
Mat: Allround.
Vurdering: Et godt juleøl med morsomme aromaer. 83 p

÷ (83p)
LadeGaards Juleøl
Grans Bryggeri
4,7 %
50 cl
Farge og duft: Mørk rødbrun. God duft av frukt, karamell, trevirke, litt brentpreg.
Smak: Rik frukt i starten, leskende syrlighet, ganske vinøs, bra maltpreg, mye julekrydder, dempet bitterhet, fin tørrhet, leskende finish.
Mat: Allround.
Vurdering: Et godt juleøl. 83 p

÷ (82p)
Ringnes Juleøl
Ringnes
4,5 %
33/50cl
Farge og duft: Rødbrun. God duft med en del maltsødme, noe kardemomme, røde bær, banan og karamell.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, lett bitterhet i finishen.
Mat: Koldtbord, julefrokost.
Vurdering: Et ok juleøl i sin kategori. 82 p

÷ (82p)
Fredrikstad Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Kobberrød. God duft med røde bær, druer, smørbakst, krydder.
Smak: Modne epler, ok bitterhet, bra munnfølelse, noe sitrus og trevirke, i finishen.
Mat: Koldtbord, julefrokost.
Vurdering: Et ganske godt juleøl. 82 p

÷ (82p)
Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33/50 cl
Farge og duft: Rødbrun. Kaffe og høyloft, brøddeig, syrlige frukttoner og noe krydder.
Smak: Søtlig i starten, mye frukt, litt kaffemalt- og humlebitterhet, men kunne hatt mer, leskende finish.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et sødmefylt, men ok juleøl. 82 p

÷ (82p)
Atna Juleøl til rakefisk
Atna Bryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Litt uklar gyllenrød. En del humle,litt kaffe, jord/kjellerpreg, litt frukt.
Smak: Bløtt anslag, en del brødpreg, syrlig karakter, fin bitterhet, sitter noe.
Mat: Lette retter.
Vurdering: Et noe annerledes juleøl som er godt til sitt bruk. 82 p

÷ (81p)
Grans Julebrygg
Grans Bryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Mørk rødbrun. Halm, krydderpære, malt, vørter, sukkertøy, cola.
Smak: Saftig og leskende fra starten, dempet sødme, litt hermetisk i fruktpreget, ok bitterhet og maltpreg i finishen.
Mat: Drikkeøl, lettere retter.
Vurdering: Et helt greit juleøl. 81 p

÷ (80p)
Moss Juleøl
Moss Bryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Kobberrød. Trevirke og brøddeig, sitrusskall og krydder, litt blomster.
Smak: Passe søt og passe bitter, men litt treaktig maltpreg trekker ned, lett fylde, pepperkake i finishen som er ganske leskende.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et lett juleøl. 80 p

÷ (80p)
Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33/50 cl
Farge og duft: Brun. Litt tørket frukt, støv, karamell, «gymsokk», krydder.
Smak: Sødmefylt anslag med innslag av posjerte pærer, strammer seg noe opp utover, noe bitre mandler og valnøtter i midten, flater litt ut mot slutten.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Ikke helt i balanse, men ok som drikkeøl. 80 p

÷ (80p)
Union Juleøl
Union Bryggeri
4,7 %
33/50 cl
Farge og duft: Kobberrød. Te, høyloft, rugbrød, kjøtt, karamell, trevirke og snev av plommer.
Smak: Søtlig i starten, følger duften, bra bitterhet, litt for tørr i finishen.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et relativt greit øl. 80 p

+ (79p)
Nordlands Juleøl
Ringnes
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Brunrød. Litt karamell, litt malt, noe sukkertøy, kirsebær.
Smak: Behagelig start, litt metallisk, men noe krydder, maltsødme, lett bitterhet i finishen frisker noe opp.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et lett juleøl. 79 p

+ (79p)
Tuborg Juleøl
Ringnes
4,5 %
33/50 cl
Farge og duft: Rødbrun. God duft av ingefær, pepperkake, plommer, brent karamell.
Smak: Følger ikke opp duften, litt «død cola»-preg, litt metallisk, noe malt og bitterhet i finishen bedrer inntrykket en tanke.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et enkelt juleøl. 79 p

+ (79p)
Rogalands Juleøl
Berentzens Bryggeri
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Rødbrun. Kald espresso, rugbrød, litt kjøtt og karamell.
Smak: Bra tørrhet i starten, litt «sur vaskeklut», ok bitterhet, men litt flat mot slutten.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et litt lett juleøl. 79 p

+ (78p)
Dahls Julebrygg
Ringnes
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Kobber. Buljong, søtlig krydder, fruktkompott.
Smak: Lett og frisk med en del banan og fersken, ganske søtlig, sitter noe.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et enkelt, men greit juleøl. 78 p

+ (78p)
Dahls Juleøl
Ringnes
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Rødbrun. Noe eplekjeller, tobakk, lite maltpreg.
Smak: Følger duften, men mangler likevel en del, litt krydder er her dog, noe hul finish.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et noe enkelt juleøl. 78 p

+ (78p)
Atna Juleøl til julemat
Atna Bryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Brun. En del jord og høstløv, litt brent, noe krydder.
Smak: Litt emmen i starten, følger ikke opp duften, litt «sur klut», noe malttørrhet mot slutten, men ikke nok.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Ikke helt i balanse. 78 p

+ (78p)
Grans Juleøl
Grans Bryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Kobberrød. Litt vaniljebakst, tyggegummi, vått løv, overmoden frukt.
Smak: Hengt søtlig kjøtt i starten, lit kunstig sødme, en del krydder i finishen.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Ikke helt i balanse, men kanskje det vil falle i smak hos de yngre øldrikkerne? 78 p

+ (77p)
Sørlands Juleøl
Arendals Bryggeri
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Rødlig. Litt «hermetisk frukt»-preg, sitrus, krydder, litt brent, snev av malt.
Smak: Ganske mye maltsødme, litt metallisk, tørket høy, bittelite syrlighet frisker noe opp.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et ganske enkelt og noe for søtlig øl. 77 p

(76p)
Hansa Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33/50 cl
Farge og duft: Rødlig. Malt og korn, modne epler, litt anonym.
Smak: Litt tynn i starten, ok maltaromaer, ok bitterhet i finishen.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et noe vel anonymt juleøl. 76 p

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her