Test av Côtes-de-Nuits - Premier cru og grand cru

Redaksjonen
22 September 2011 - 17:19

Samtidig som vinene som er i salg er til dels svært unge. Og prisene er et eget kapittel. Men i øyeblikket er det en del svært overbevisende viner på markedet, samt en håndfull mindre interessante. Det siste er imidlertid ikke negativt nok til å la være å kjøpe inn slike burgundere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali, Jessica Senning, Trattoria Popolare og Marianne Johnsen, Feinschmecker.

 Torstein Østenstad   Jessica Senning    Marianne Johnsen
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

 
 
 
 
 
Testen, som ble gjennomført 24. mars 2011 omfatter 25 viner fra Côtes de Nuits. Smakingen ble foretatt blindt etter nivå og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Premier cru og grand cru

÷ (93p)
Taupenot-Merme Mazoyéres Chambertin Grand Cru 2008
Taupenot-Merme
Frankrike - Burgund
59174 VSD - kr 849,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Mørk klar rød. Veldig rik og flott duft med mye mørkere bærtoner, krydder, eksotisk trevirke, kjøtt, skogbunn, mineraler.
Smak: Følger duften, svært fyldig med stor munnfølelse, saftig syre, gode faste tanniner, veldig lang ettersmak. (2008)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En stor rik og samtidig lekker vin som MÅ dekanteres i dag og som vil utvikle seg videre i minst 12 år til. Meget godt kjøp. 93 p (2008)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (92p)
Clos de la Maréchale Nuits St. Georges 1. cru 2002
Faiveley
Frankrike - Burgund
14091 Vectura - kr 439,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar varm rød. Veldig rik og litt utviklet men klassisk duft med modne røde og mørke bær, balsamico, velhengt kjøtt, jordsmonn, trevirke.
Smak: Følger duften, moden i frukten, men veldig fast og stram i strukturen med mye jordsmonnspreg, lover godt fortsatt, veldig konsentrert stil, sitter lenge. (2002)
Bruksområde: Vilt med saus.
Vurdering: En utviklet men fortsatt lovende vin for de neste åtte årene. Bør dekanteres. Meget godt kjøp. 92 p (2002)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 24 md. Fatlagring.
Bestill her:

÷ (91p)
Clavelier Chambolle-Musigny 1er Cru la Combe d'Orveaux 2006
Dom. Bruno Clavelier
Frankrike - Burgund
44737 VSD - kr 509,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Klar ung rød. Veldig elegant duft med moreller, jordbær og bringebær, flotte mineraltoner, eksotisk trevirke, lett medisinal.
Smak: Fyldig saftig anslag, veldig god syre, fine faste tanniner, virkelig stor munnfølelse, veldig lang ettersmak med lekker frukt, deilig preg av skogsbær. (2006)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En virkelig flott vin for de neste åtte årene. Meget godt kjøp. 91 p (2006)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (91p)
Taupenot-Merme Morey Saint Denis 1er Cru la Riotte 2008
Taupenot-Merme
Frankrike - Burgund
53001 VSD - kr 519,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Dyp varm rød. Veldig konsentrert duft med mye krydder, eksotisk trevirke, mineraler, litt jordsmonn og bark.
Smak: Fyldig anslag, veldig god fasthet utover, svært konsentrert med rik frukt, flott syre, fast og god finish. (2008)
Bruksområde: Gode kjøttretter med saus.
Vurdering: En ung vin som bør legges til side noen år og som tåler fint ti år. Meget godt kjøp. 91 p (2008)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Taupenot-Merme Chambolle Musigny Premier Cru la Combe d'Orveau 2008
Taupenot-Merme
Frankrike - Burgund
59177 VSD - kr 599,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Klar kald rød. Ung elegant parfymert duft med myke og samtidig konsentrerte toner, sødmefylte bær.
Smak: Fyldig anslag, markant ungdommelig syre, stor fasthet fra slanke fine tanniner, veldig lang ettersmak med masse frukt. (2008)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En nydelig og særskilt lovende vin for de neste åtte årene. Godt kjøp. 90 p (2008)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Corbeaux 2004
Dom. Bruno Clavelier
Frankrike - Burgund
VSD - kr 479,00 (75cl)
Spesialimport
Vinarius
Farge og duft: Mørk klar rød. Stor rik duft med modne toner, moreller, jordbær og bringebær, balsamico, fat.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, ganske moden i frukten, men kraftig syre og en del tanniner holder den oppe, sitter en stund med noe fat i finishen. (2004)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En vin som nok bør nytes i løpet av et par år. En liten touch av oksidasjon gir mistanke om svak flaske? Verd prisen. 87 p (2004)
Laget av: PinotNoir

(86p)
Vougeraie Nuits-St-Georges 1. cru les Damodes 2006
Dom. de la Vougeraie
Frankrike - Burgund
57125 Vectura - kr 434,10 (75cl)
Bestillingsutvalg
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Mørk rød. Moden duft med ganske mørk frukt, svart oliven, trevirke, kjøtt, balsamico, toast.
Smak: Følger duften, ganske moden i frukten, ikke veldig uttalt syre, men mer av tanniner, en del eik utover, sitter lenge. (2006)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En vin som trenger luft, men som er best innen fire-fem år. Verd prisen. 86 p (2006)
Laget av: Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0 % vol.
Bestill her:

÷ (80p)
Champeaux Gevrey-Chambertin Premier cru 2007
Terres d'Arômes
Frankrike - Burgund
57612 Cuveco - kr 349,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Varm rød. Utviklet duft med skogbunn, lyse bærtoner, litt volatil.
Smak: Bløtt anslag, mangler noe konsentrasjon, god syre, relativt myke tanniner, sitter noe. (2007)
Bruksområde: Lyst kjøtt med sjysaus.
Vurdering: En lett vin sammenlignet med opprinnelsen. Nok en svak flaske? To flasker prøvd. 80 p (2007)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her