Nå er ikke Rose's Lime først og fremst en baringrediens. Sirupen ble nemlig lansert som botemiddel mot skjørbuk, den fryktete sykdommen som tok knekken på sjømenn på alle de sju hav.
Årsaken til skjørbuken var mangel på C-vitamin. Mens de fleste pattedyr danner C-vitamin i kroppen selv, er mennesket en av få arter som må ha tilskudd gjennom kosten.
Genistrek
Og mens et normalt kosthold på land sørget for tilstrekkelig mengde av disse vitaminene, var frisk frukt og grønnsaker naturlig nok mer sjeldsynt til sjøs på den tiden. Dessuten øker behovet for C-vitamin ved fysisk stress.
Da det ble kjent at saft av lime ville kunne redusere problemene, vedtok likegodt det engelske parlamentet, og det allerede i 1767, The Shipping Act, som forpliktet alle marinens skip å ha nok C-vitaminrik limejuice i forrådet.
Hundre år senere ble også alle handelsskip under det engelske flagg omfattet av loven. Og det var ikke hvilken som helst limejuice som kunne brukes, men en som tilfredsstilte de strenge kvalitetskravene.
Ikke uventet kastet mange seg på forretningsmulighetene i kjølvannet av loven. En av dem var den skotske forretningsmannen og skipsproviantøren, Lauchlin Rose. Han klarte å konservere limejuice uten bruk av alkohol, og lanserte sin Rose's Lime da loven trådte i kraft.
Verdens første juicebrand
Den karakteristiske smaken oppnådde han ved å lagre juicen i kjempestore eikefat før den ble tilsatt sukker. Dette siste regnes som en genistrek siden limejuicen dermed ble mer drikkevennlig.
Dessuten leverte han juicen i spesialdesignete profilerte glassflasker på 57 cl, for øvrig verdens første merkevare innenfor fruktjuice.
I 1893 hadde han tjent så mye at han kunne etablere limefarmer i det som nå er den Dominikanske Republikk. Senere utvidet selskapet med eiendommer også på Gullkysten i Vest-Afrika.
Hvem som først brukte Rose's Lime i en drink, vites ikke med sikkerhet. Det er ikke umulig at Gimlet var først ut. Denne drinken skal etter sigende være skapt av skipslegen Sir Thomas D. Gimlette som på slutten av 1800-tallet tilsatte gin i limejuicen for å få mannskapet til å ta medisinen.
Når vi selv i dag, med alle mulighetene vi har for nærkontakt med de fjerneste verdenshjørner, kan oppleve tider hvor god lime ikke er å oppdrive, så sier det seg selv at det måtte være et enda større problem den gang. Fordelen med Rose's Lime er selvsagt jevn kvalitet, en stor fordel for en bartender. Da som nå.
I dag finnes Rose's i en rekke mer kommersielle smaksvarianter som Lemon, Apricot, Grenadine, Blackcurrant, Blue Curaçao, Strawberry, Cranberry og Mojito.
Three Seconds of Fame
Fremgangsmåte
Fyll en cocktailshaker ¾ full med is og ha i Rose's Triple Sec sirupen, juicene og kjøttet fra ½ fersk pasjonsfrukt.
Ha i sitrusvodkaen og rabarbralikøren og rist godt sammen.
Dobbeltsil (gjennom silen i shakeren og videre gjennom en finmasket tesil) drinken over i godt avkjølte cocktailglass og pynt med en physalis på kanten av glasset.
Med denne drinken vant Lisa Bergstöm fra Vinkällan i Sverige bartenderkonkurransen Rose's Cup Europa i 2012 fran 20 andre finalister og over 4000 innsendte drinker.
• Les mer om Rose's Lime miksere her
Tips: Dersom du ikke finner Rose's Triple Sec kan du finne alternativer på Vinmonopolet. Ved å dobbeltsile får du bort alle rester av is og annet i drinken.
Charlie Chaplin drinkoppskrift
Fremgangsmåte
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Rose's 'n Sapphire drinkoppskrift
Fremgangsmåte
Skrell eplet og kutt det i terninger.
Ha seks store epleterninger i en cocktailshaker sammen med vaniljestangen som du splitter i to på langs og skraper ut frøene som du har i shakeren.
Tilsett sukkerlaken og knus dette godt sammen med en barskje eller mudler.
Ha i gin og sitronjuice og fyll shakeren ¾ full med is. Rist godt i noen sekunder til drinken er god og kald.
Finn frem et stort rocksglass og ha i Rose's Grenadine i bunnen, fyll opp med isbiter og dobbeltsil drinken over isbitene.
Pynt med en bit kanelstang med spiral av sitronskall rundt og en frisk eplebåt med et dryss av kanel over.
Tips: Ha eplebitene i vann med litt sitron hvis du ikke skal benytte de med det same slik at de ikke blir brune.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Gimlet drinkoppskrift
Fremgangsmåte
Du kan også ha ingrediensene i en shaker med is. Tilsette gin og Rose's og riste godt før du siler over i et avkjølt martiniglass som på bildet. Lag lime-strimler med et sitrusjern som du legger oppi drinken før servering.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Pineapple Pullup
Fremgangsmåte
Ha ananasbitene i en cocktailshaker sammen med sukkerlaken og knus dette sammen med en mudler eller en barskje.
Ha i brennevinet og vaniljesukkeret og fyll shakeren ¾ fullt med is.
Rist godt i noen sekunder til drinken er god og kald og dobbeltsil drinken over i et godt avkjølt cocktailglass med vaniljesukker på kanten.
Dark orange drinkoppskrift
Fremgangsmåte
Les mer om Rose's i denne artikkelen
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev