Talentene flykter

Bergen er lite attraktiv for unge kokketalenter mener norgesmesteren i kokkekunst, Geir Skeie.
Redaksjonen
08 April 2008 - 14:00

Utsagnet kommer etter at både restaurantanmeldere og Bagatelle-sjef Eivind Hellstrøm var skeptiske til Bergen som restaurantby.
 
Skjer ingenting
- Problemet med Bergen, er at ingen i bransjen snakker om byen. Det er ingenting som skjer der. Det er mange flinke bergenske kokker, men de fleste bor i Oslo, sier Skeie til bt.no.
 
Skeie gikk ett år i lære i Bergen. Siden forsvant han, først til Stavanger, siden via Frankrike til Mathuset Solvold i Sandefjord. For ham frister ikke bergenske restauranter.
 
Ond sirkel
- I Stavanger er det mer spennende, der har du både flinke kokker og Gastronomisk Institutt. I Trondheim er det en del bra, og her i Sandefjord har vi en av Norges beste restauranter. Ellers er det Oslo som gjelder, sier Skeie.
 
Han mener det hele er en ond sirkel. Så lenge Bergen ligger i bakevjen, flykter de beste kokkene til andre steder i landet.  Men til syvende og sist er det bare publikum som kan gjøre noe med det.
 
- Hvis noen prøver seg på noe nytt og publikum ikke kommer, hjelper det ikke, sier han.
 
Lukket bransje
To kokker som har vendt tilbake, er Frode Alræk og Fredrik Herud Sørensen. De to har bakgrunn fra prestisjerestauranter som Oro og Bagatelle i Oslo. Men de driver ikke restaurant i Bergen - de står bak cateringselskapet Søtt+Salt.
 
- Først og fremst begynte vi med det for å bygge kapital til å åpne restaurant. Vi ville unngå å være avhengig av investorer, sier Sørensen.
 
Vanskelig
Han mener det er vanskelig for nye å etablere seg i byen - selv for dem som kjenner miljøet.
 
- Bransjen fremstår som nokså lukket. Man sier at man ønsker nye krefter velkommen, men det er ikke alltid at vi føler det slik.
 
Sørensen er enig med Skeie i at Bergen henger etter både Oslo og andre norske byer.
 
- Jeg pleier å sammenligne det med kaffebarer. Søndager i Oslo er det fullt liv i gatene, folk går på kafé og koser seg. Søndager er det dødt på kaffebarene i Bergen. Slik er det også med restauranter og mat, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her