Sverre Sætre tok kaka

Årets beste kokebok er et veritabelt skattkammer av innbydende kakeoppskrifter, signert Norges beste konditor.
Redaksjonen
19 November 2010 - 14:37

Sverre Sætre er tidligere konditor ved det norske kokkelandslaget og har vært med på dets største suksesser internasjonalt.
 
I dag kunne han inkassere nok en triumf med prisen for Beste norske kokebok 2010 for sin nye bok, Den store kakeboka.
 
 
Kurs gir inspirasjon
I dag driver han Sverre Sætre Konditori som satser på kakeproduksjon samt ikke minst kursvirksomhet over det ganske land.
 
Interessen for kaker er nærmest umettelig i Norge. Og nettopp denne kursvirksomheten var med på å gi ham inspirasjon og ideer til bokprosjektet som er utgitt av Press Forlag.
 
- Alle spørsmålene deltakerne stilte har jeg gitt svar på i boka, og det var viktig for meg at den skule blir så nyttig som mulig. Også at den tåler å bli sølt sjokolade på, sier den stolte prisvinneren.
 
Han innrømmer dessuten at han har brukt boka selv.
 
- Ingen av kakene tar mer enn en time å lage, og det er viktig for at boka skulle bli brukt. Det er nok av bakebøker med flotte, men altfor avanserte kaker, og de blir neppe brukt.
 
- Da jeg skulle lage kake til borettslagsfesten sist helg, måtte jeg ty til min egen bok, ler han.
 
Sætres bok vant da over de øvrige fire nominerte i årets konkurranse:
 
 Den store kakeboka, Sverre Sætre, Press Forlag
 Ekte mat, Andreas Viestad, Cappelen-Damm Forlag
 Bagatelle. Hellstrøms siste måltid, Eyvind Hellstrøm, Aschehoug Forlag
 Mitt Toscana, Dag Tjersland, Font Forlag
Hvordan bli en masterchef, Eyvind Hellstrøm et al., Press Forlag
 
 
Juryens begrunnelse av vinneren
Det var en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de totalt 17 bøkene som ble påmeldt til årets konkurranse.
 
Om Sverre Sætres Den store kakeboka sier juryen:
 
"Den store kakeboka er et veritabelt skattkammer av innbydende kakeoppskrifter, med fabelaktige bilder og innbydende oppskrifter som risikerer å gjøre selv den mest forsiktige av oss til en kakemons. Oppskriftene er dessuten gjennomførbare og pedagogisk tilrettelagt. Boken er unik i norsk sammenheng på dette tema fra en profesjonell kokk.

Sverre Sætre har folkeliggjort mange av de internasjonale kakene på en veldig god måte. Boken fremstår oversiktlig og gjennomført.

Tidligere bøker på dette feltet er først og fremst oversettelser av utenlandske forfattere. Den har stor nytteverdi og er krydret med mange baketips samtidig som den har et hendig og kjøkkenvennlig format."
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).

Beste norske kokebok 2010
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Norli og www.aperitif.no, Nordens største nettsted om mat og drikke, "Beste norske kokebok 2010".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 17 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 8. - 17. november 2010 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 19. november 2010, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
• Selgende design og kommersielt potensiale
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Odd Ivar Solvold, stjernekokk og kokebokforfatter, innehaver Solvolds
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Per Borglund, matskribent og eier av Norges største kokeboksamling
 
 
Foto: Gaute Gusrud (portrett), Ingvar Eriksson (kaken)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her