Sverre Sætre tok kaka

Årets beste kokebok er et veritabelt skattkammer av innbydende kakeoppskrifter, signert Norges beste konditor.
Redaksjonen
19 November 2010 - 14:37

Sverre Sætre er tidligere konditor ved det norske kokkelandslaget og har vært med på dets største suksesser internasjonalt.
 
I dag kunne han inkassere nok en triumf med prisen for Beste norske kokebok 2010 for sin nye bok, Den store kakeboka.
 
 
Kurs gir inspirasjon
I dag driver han Sverre Sætre Konditori som satser på kakeproduksjon samt ikke minst kursvirksomhet over det ganske land.
 
Interessen for kaker er nærmest umettelig i Norge. Og nettopp denne kursvirksomheten var med på å gi ham inspirasjon og ideer til bokprosjektet som er utgitt av Press Forlag.
 
- Alle spørsmålene deltakerne stilte har jeg gitt svar på i boka, og det var viktig for meg at den skule blir så nyttig som mulig. Også at den tåler å bli sølt sjokolade på, sier den stolte prisvinneren.
 
Han innrømmer dessuten at han har brukt boka selv.
 
- Ingen av kakene tar mer enn en time å lage, og det er viktig for at boka skulle bli brukt. Det er nok av bakebøker med flotte, men altfor avanserte kaker, og de blir neppe brukt.
 
- Da jeg skulle lage kake til borettslagsfesten sist helg, måtte jeg ty til min egen bok, ler han.
 
Sætres bok vant da over de øvrige fire nominerte i årets konkurranse:
 
 Den store kakeboka, Sverre Sætre, Press Forlag
 Ekte mat, Andreas Viestad, Cappelen-Damm Forlag
 Bagatelle. Hellstrøms siste måltid, Eyvind Hellstrøm, Aschehoug Forlag
 Mitt Toscana, Dag Tjersland, Font Forlag
Hvordan bli en masterchef, Eyvind Hellstrøm et al., Press Forlag
 
 
Juryens begrunnelse av vinneren
Det var en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de totalt 17 bøkene som ble påmeldt til årets konkurranse.
 
Om Sverre Sætres Den store kakeboka sier juryen:
 
"Den store kakeboka er et veritabelt skattkammer av innbydende kakeoppskrifter, med fabelaktige bilder og innbydende oppskrifter som risikerer å gjøre selv den mest forsiktige av oss til en kakemons. Oppskriftene er dessuten gjennomførbare og pedagogisk tilrettelagt. Boken er unik i norsk sammenheng på dette tema fra en profesjonell kokk.

Sverre Sætre har folkeliggjort mange av de internasjonale kakene på en veldig god måte. Boken fremstår oversiktlig og gjennomført.

Tidligere bøker på dette feltet er først og fremst oversettelser av utenlandske forfattere. Den har stor nytteverdi og er krydret med mange baketips samtidig som den har et hendig og kjøkkenvennlig format."
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2010 her (klikk).

Beste norske kokebok 2010
 
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og nå kårer Norli og www.aperitif.no, Nordens største nettsted om mat og drikke, "Beste norske kokebok 2010".
 
Fem finalister
Alt i alt ble det meldt på 17 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og i perioden 8. - 17. november 2010 vil du få presentert de fem finalistene her på våre sider.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 19. november 2010, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
• Selgende design og kommersielt potensiale
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Odd Ivar Solvold, stjernekokk og kokebokforfatter, innehaver Solvolds
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Per Borglund, matskribent og eier av Norges største kokeboksamling
 
 
Foto: Gaute Gusrud (portrett), Ingvar Eriksson (kaken)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sursøt wok lager du enkelt hjemme
Dagens rett

Sursøt wok lager du enkelt hjemme

Sprø og saftige grønnsaker sammen med mørt svinekjøtt - eller sopp for en vegetarisk versjon - er både raskt å lage og fantastisk velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her