Det er ingen hemmelighet at vin inneholder en god del sukker og kalorier, og selv om mange er veldig redd for sukkeret er det mer kalorier i alkohol. Den energikilden som gir flest kalorier per gram er fett, så kommer alkohol og etter det sukker. Ett gram alkohol inneholder nesten dobbelt så mye kalorier som sukker.
I vin får du jo da selvfølgelig begge deler, så det er jo heller ikke dumt å velge viner med lavere sukkerinnhold siden du uansett får i deg alkoholen. Men av og til betyr også lavere sukker høyere alkohol, så det kan være lurt å sjekke begge deler. Vinmonopolet oppgir at en flaske (75cl) tørr hvitvin vil inneholde ca 469 kalorier, her kommer 465 av kaloriene fra alkohol og kun fire av de fra karbohydrater (sukker). Så når man drikker vin, er mengde og alkoholprosent viktigere å tenke på enn antall gram sukker.
Det er også flere grunner til hvorfor det er viktig å ikke drikke for mye alkohol hvis du ønsker å passe på vekta. Kroppen registrerer alkoholen som en type gift, og vil jobbe på spreng for å kvitte seg med den, derfor settes forbrenning av fett og karbohydrater på vent. I tillegg kan mye alkohol øke appetitten og sammen med dårlig dømmekraft kan dette da føre til at du spiser mer usunt enn vanlig.
Hvis vi da velger å drikke vin selv om vi passer på vekta, så er det mange ting du kan se etter og spørre etter på polet. Sukkerinnhold og alkohol skal være oppgitt på polets nettsider, alkohol skal stå på flaske og sukker står på polets etikett i butikken. Så det er det første du kan se etter. Eller inneholder brut nature/extra dry Champagne svært lite sukker, vin fra Muscadet i Frankrike er svært tørre og Chablis inneholder også som oftest relativt lite sukker.
Rødvin inneholder ofte litt mer sukker og ikke minst mer alkohol enn hvitvin. En av de mest solgte vinstilene på vinmonopolet er viner med både høy alkohol og høyt sukkerinnhold. Amarone, appasimento og ripasso innholder alltid mer sukker og har ofte høyere alkohol enn mange andre viner. Står det i tillegg superiore på en italiensk flaske, betyr det at den inneholder enda mer alkohol.
I rødvinsverden er det kanskje litt mer individuelt hvilke viner som inneholder lite sukker og alkohol, men det hjelper ofte at de kommer fra kjøligere områder. Viner laget på gamay fra Beaujolais har ofte litt lavere sukkerinnhold og alkohol.
Tommelfingerregelen for alkohol sammen med vektnedgang er i hvert fall moderasjon. Drikk saktere og mindre, så vil det være godt for både kropp og sjel.