Sushi har blitt allemannseie i Norge. Det som før var litt eksotisk og uvant, finnes nå de aller fleste hjem. Enten om du lager det selv, eller om du bestiller take away fra små restauranter som finnes i de aller fleste småbyer og tettsteder i hele landet. Når vi spiser sushi er det ofte ikke så mye krydder og kraftige smaker, annet enn litt soya og litt wasabi. Det er råvaren som skal skinne, som oftest er fisk eller skalldyr. Derfor vil vi heller ikke at vinen skal overdøve smaken.
Det er hvitvin som gjelder, gjerne med høy syre og god friskhet. Riesling er ofte forslått til sushi, og det er ikke uten grunn. Druens fruktighet kombinert med ofte veldig høy syre, gjør den til en perfekt følgesvenn for sushi. Riesling kommer i knusktørre utgaver som kan være perfekte til, men hvis du drar på med både chili, wasabi og syltet ingefær, kan det være lurt å velge en riesling med litt mer restsødme.
Velger du vegetarisk sushi uten for mye chili og sterke smaker er det perfekt med en fersk sauvignon blanc til. Det passer utmerket til de litt grønnere smakene, som avocado, agurk og asparges som de vegetariske variantene ofte er fylt med. Sauvignon blanc kan funke til sushi med fisk og skalldyr også, men velg gjerne en variant som ikke er lagret på eik.
En av mine favoritter til sushi er alvarinho/albariño fra henholdsvis Portugal eller Spania, her får du god syre kombinert med en veldig flott fruktighet samtidig som vinen er helt tørr. De har også litt mineralitet som passer godt til fisk og skalldyr, og fruktigheten klarer å hamle opp med litt wasabi og syltet ingefær.
En annen drue som passer godt til sushi er den lokale østerrikske druen grüner veltliner. Den er anvendelig, har fin fruktighet om enn litt mer moderat syrenivå enn riesling, som heller ikke gjør noe til sushi, som ofte er litt beskjeden i smaken. Til sashimi uten alt for mye tilbehør vil også tørre, mineralske viner som chablis og muscadet også passe godt, og også chardonnay uten for mye eik.
Det sies jo også at Champagne går til alt, og dette er faktisk ikke langt unna å være sant, men selvfølgelig med noen unntak. Champagne passer i hvert fall veldig godt til sushi, og den tørre varianten (brut) kan ha opptil 15 gram restsukker som gjør at Champagnen også kan hamle opp med litt sterkere tilbehøret.
Alt i alt så er det egentlig veldig mye vin som kan passe til sushi, litt avhengig av tilbehøret du bruker. Er det rene smaker av fisk/skalldyr og ris, så kan faktisk det meste av hvitvin passe godt så lenge det ikke er altfor eikepreget.