Sandra Tavares da Silvas liv er vin og atter vin. Ikke så rart for hun arbeider hele uken i Douro, som vinmaker hos Quinta do Vale Dona Maria, på dagtid. Kveldene tilbringer hun sammen med mannen, Jorge Serôdio Borges, for å oppdra deres felles baby som er en vin! Og helgene utnytter hun til å lage vin på familiegården Quinta de Chocapalha i Estremadura. Men så understreker hun at hun elsker jobben sin.
Så er det også litt av en utfordring den unge vinmakeren med både agronom- og ønologutdannelse men kun fem års yrkeserfaring har fått. Bak Quinta do Vale Dona Maria står nemlig allestedsnærværende Cristiano van Zeller, som har ledet an revitaliseringen av Douro. Quinta'en har vært eid av familien til Cristianos kone i 150 år, men det er først siden 1996 at familien selv har tatt hånd om vinmarkene.
Og Sandra priser seg lykkelig for at hun får være med på den spennende utviklingen av quinta'ens renommé. Men hun gikk ikke til dekket bord.
-Siden vinmarkene hadde vært leid ut i 30 år, var det ikke blitt foretatt noen form for renovering, og vinkjelleren var først klar til bruk da jeg kom i 1999.
Joint venture
Men de 10 hektar med minst 50 år gamle vinstokker som tilhører quinta'en, for øvrig med beliggenhet midt i hjertet av Douro (Rio Torto), er selve arvesølvet og passes nøye på.
- Vi erstatter derfor bare planter som ikke yter lenger. Og vi ønsker heller ikke å endre den opprinnelige sammensetningen, forklarer hun.
Som ellers i Douro er de gamle vinmarkene plantet med 28 ulike sorter, hulter i bulter. Men også i de nyryddete parsellene satses det på å opprettholde kompleksiteten, og det innebærer at gamle sorter som rufete og sousão får sin fortjente plass. Noe som står i kontrast til det som er trenden ellers i det nye Douro, nemlig å fokusere ensidig på touriga nacional, tinta roriz og touriga francesa. I de nye parsellene plantes selvsagt også noen av disse druene som til tross for at de kan virke noe motepregete er helt nødvendige i den endelige blandingen.
Gjennom langtidskontrakter med og oppkjøp av naboeiendommer vil quinta'en disponere over 20 hektar i løpet av få år. I tillegg gir joint venture-selskapet som van Zeller har inngått med José Maria da Fonseca tilgang på druer fra 50 hektar, men da ikke i form av single quinta-viner. Første resultat av samarbeidet heter Domini 2001. Dette er en svært prisgunstig vin laget av druer fra 20 år gamle planter fra vinmarker i øvre Douro. Drueblandingen er ikke uventet touriga nacional, tinta roriz og touriga francesa. Tre måneders opphold i franske fat er med på å understreke den moderne stilen til denne vinen som for øvrig er usedvanlig sjarmerende.
Kjøligere klima
Siden vinmarkene som tilhører quinta'en har en såkalt blandet beplantning, er det så og si umulig å vinifisere hver sort for seg. - Vi kompenserer med streng selektering innenfor hver parsell. Vi ivaretar dermed de egenskapene til de ulike parsellene, noe jeg synes er viktigere, understreker Sandra.
Vinifikasjonsmetodene Sandra insisterer på er også ultratradisjonelle. Druene fottråkkes nemlig i minst to døgn i de såkalte lagares. Portvinene gjennomgår endog selve gjæringen i disse åpne betongkarene. - Med så små volum som vi lager, er det fullt mulig, og helt klart det beste for den endelig vinen, sier hun.
Van Zellers suksess med tørre viner fra Quinta do Crasto videreføres her. Den tørre single quinta-vinen er nå tilgjengelig i 2001-versjon. En vellykket årgang i kombinasjon med kyndig vinmaking sikret denne vinen tittelen Best of Douro. Vel fortjent, for her er det mye av alt, masse søte mørke bær, høy alkohol og markante tanniner, som balanseres av flotte syrer.
Denne delen av Douro er tilgodesett med muligheten til både å lage harmoniske tørre viner og interessante portviner med godt lagringspotensial. Klimaet er to grader kjøligere enn i Pinhao hvor van Zeller holdt til frem til 1993 (Quinta do Noval). Landskapet er åpnere og luftigere og jordsmonnet er mindre steinete. Men selvsagt med den samme skiferen som kjennetegner Douro-dalens bratte skråninger.
Ung portvin
Hos Quinta do Vale Dona Maria lages aldri portvin uten årgangsbetegnelse. Derfor bys det bare på late bottled vintage (LBV) og vintage. Selvsagt ufiltrerte. I salg er henholdsvis LBV -99 og vintage -01. Mens LBV'en er en rik og varm vin med mye søte mørke bær og sjokolade som er deilig å drikke allerede nå, er vintage'n en flott representant for dette store året med veldig god friskhet i tillegg til finkalibrerte tanniner og naturlig nok stor bærsødme. Den er for øvrig laget av druer fra de samme parsellene som ble brukt til de beste Smith Woodhouse-vintage'ene på 60-tallet. Potensialet er det derfor ikke noe i veien med. Vinfikasjonen tar nøye hensyn til dette faktum. Druene er derfor fottråkket i to omganger, før gjæring og under gjæringen.
Mosten får renne fritt fra lagares'ene etter gjæringen og drueskallene presses svært forsiktig for ikke å få med seg bitre tanniner.
- Jeg er opptatt av at portvin skal kunne drikkes også mens den er ung, og ikke oppnå optimal modning først etter tretti år, understreker Sandra.
Kjærligheten til Douro har hun felles med mannen Jorge som inntil nylig var vinmaker hos Niepoort,
og kjærlighetsbarnet heter Pintas som er en super-Douro, en bordvin og etter hvert også en portvin laget av 30 ulike druesorter fra 70 år gamle vinstokker.
- Vi var på jakt etter en sørvendt vinmark som ga ekstremt høy grad av modning, og til slutt fant vi en, ikke så langt fra Quinta do Noval, som tilhørte en gammel vinbonde som tidligere hadde solgt druene til Sandeman. Området Pinhao er kjent for å gi særdeles god vintage portvin i en helt annen stil enn i Rio Torto hvor finessen er større enn kraften, hevder hun.
I både 2001 og 2002 ga denne vinmarken er stor og kompakt tørr vin som vil ha godt av minst tre år i kjelleren. Men til virkelig kraftige kjøttretter hvor det både finnes fedme og konsentrerte smaker, fungerer den utmerket allerede. Den er all kraften til tross faktisk både elegant og forfriskende.
Maskulin Pintas
I fjor kjøpte paret like godt den to hektar store vinmarken, og kunne derfor lage portvin. Fra dette året kommer det i 2005 en portvin somganske sikkert blir deklarert vintage.
- Det ville vært umulig å lage en tørr vin fra denne årgangen da den ville blitt altfor tanninrik. Vi fottråkket derfor bare 30 prosent av druene. Dessuten justerte vi med sprit først helt til slutt siden den naturlige alkoholen i vinen er så høy, sier hun.
Derfor er den purunge fatprøven også dominert av alkohol, men den overdøver ikke det enormt tette fruktpreget i denne maskuline portvinen, masser av mørke bær, plommer og fiken, tøffe tanniner og krydret lang finish.
Men Douro og Jorge må tåle å dele Sandras hjerte med Estremadura og Quinta de Chocapalha som altså er hennes hjemstavn i helgene. I 1987 kjøpte foreldrene en gammel og svært forfalt eiendom med i alt 45 hektar vinmarker.
- Alt var i veldig dårlig stand. Kjelleren hadde ikke vært i bruk på 30 år. Vinmarkene måtte totalrenoveres. Vi erstattet de gamle sortene med portugisiske kvalitetssorter som også ga lavere utbytte, minnes Sandra.
Først i 2000 var kvaliteten på druene god nok til å lage vin, og det var samtidig med at Sandra var ferdig utdannet.
- Vi har satset på små volum for å se an mottakelsen av vinene, derfor bruker vi kun en femdel av druene. Resten selges til andre vinprodusenter, inntil videre, påpeker hun.
Enestående kvalitet
Estremadura har nemlig fortsatt en profil som leverandør av rimelige hverdagsviner beregnet for nåkonsum.
- Jeg ville introdusere en Douro-filosofi i regionen som betyr konsentrerte viner med lagringspotensial, forklarer Sandra.
Chocapalha har en av de beste beliggenhetene i Estremadura, med høytliggende sørvendte vinmarker som nyter godt av nærheten til havet men som likevel er godt beskyttet av en lav fjellrekke.
- Vi oppnår veldig god modning, gir hun som en beskjeden forklaring på den enestående kvaliteten på vinene familiegården leverer.
For selv om Sandra er mest fascinert av ønologi, er hun likevel takknemlig for at hun har brukt så mye tid på å skaffe seg kunnskap om selve druedyrkingen.
- For å kunne lage en best mulig vin, må du har full kunnskap om forholdene i vinmarken druene kommer fra.
Quinta de Chocapalha 2002 er basert på castelão, tinta roriz og touriga nacional og er en svært god vin i sitt prissjikt. Det er imidlertid ikke mange andre viner fra området som koster over 120 kroner. Og i hvert fall ikke over 220 kroner. Toppvinen Chocapalha 2001 er derfor den dyreste Estremadura som har vært innom Norges grenser så langt. Så er den også svært langt unna det du måtte forbinde med denne delen av Portugal. En tett og mørk vin, både farge- og aromamessig, med en del animalske innslag. Smaken har flott syrlighet, stor konsentrasjon og god tanninstruktur. Ettersmaken er lang med søte fattoner. En topp matvin som trenger en del sødme i maten. Litt av druene som hun har solgt videre ender i boksvinen Vinha da Palha som går utenpå de fleste viner i dette formatet.
Sandra Tavares da Silvas viner