Superkjøp til sommerfesten

Ukens viner er perfekt for store sommerfester som den forstående St. Hans-aften. Mye vin til lav pris er imidlertid alltid velkomment - og den behøver ikke være i boks.
Aase E. Jacobsen
21 Juni 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Vi har tidligere omtalt den sørvestfranske rødvinen Aramis (som dessverre ikke er i fullsortiment lenger) i rosende ordlag og kalt den et ridderlig godt kjøp. Ridderlig er den fortsatt men med enda lavere pris og enda høyere kvalitet kvalifiserer den for superkjøp og perfekt til store saftige kjøttstykker fra grillen, grytestekte kjøttretter, stekt andelever og andeconfit.

Mens tidligere utgaver har vært saftige og bærdominerte, er 2005-utgaven av Aramis Rouge 2005 (14309) mer seriøs i den forstand at den er mer knyttet til området den kommer fra. Jordsmonnet skinner gjennom og den tøffe tannat-druen gjør seg mer gjeldende. Dette skyldes nok årgangens eksepsjonelle kvalitet. For selv billige viner tjener ekstra når naturen viser seg fra sin beste side.

Derfor er også den hvite 2005-utgaven, Aramis Blanc 2005 (44068), til samme lave pris, usedvanlig god. Hvitvin fra Gascogne basert på colombard og ugni blanc har lenge vært norsk folkefavoritt på grunn av sin lette og superfruktige stil. Faktisk er nesten hver tiende flaske hvitvin herfra. Men området taper terreng. Mest fordi andre aktører er kommet på banen i dette prissjiktet, delvis fra andre franske regioner men kanskje særlig fra Spania som kan levere mer kropp og fruktsødme.

I 2005 kamufleres den typiske lette fruktigheten og antydningen til vandighet av rundere frukt, den gule lette fruktblandingen får følge av fersken og blomster, og større fedme samtidig som friskheten er i behold. Men fortsatt er dette en vin som aller best egner seg som forfriskning eller til nypillede reker, sitron, majones og myk loff.

Aramis Doux 2005 (44069) er søt, men ikke veldig søt, for slik er tradisjonen i Gascogne. Druene petit manseng og gros manseng evner når de plukkes sent, å gi viner med et spennende aromaregister i tillegg til edelråtekarakter (botrytis). Aramis er en veldig innsmigrende introduksjon til denne vinstilen. Gule søte frukter, blomster, honning, smør, kjeks og eik samt en antydning til botrytis i både duft og smak. Fin syre og balansert sødme gir en frisk og god avslutning. Deilig som aperitiff for dem som liker litt sødme og fylde, til toast med andelevermousse eller til saueost (gjerne brebis fra Pyrénéene) ved slutten av måltidet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Foto: Rougie

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her