Ukens vin
Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg

Denne supre vinen finnes i et polutsalg nær deg

For 150 kroner får du en leskende smak av italiensk fjellheim.
Aase E. Jacobsen
24 April 2018 - 13:45

Nino Negri Rosso di Valtellina 2016 er saftig og leskende med herlig preg av søte og bitre urter, som minner litt om hostesaft i aromaene, bare lysere. Den er god og fruktig i munnen og avslutter med et lett bitt. Topp følge til lam, pasta, lyst kjøtt, spekemat og koldtbord.

Den er en veldig god representant for nebbiolo fra Valtellina i Lombardia, en av de kjøligste og nordligste kildene for denne varmekjære druen.

Utsikt over Valtellina som ligger helt på grensen til Sveits. Foto: BrasilNut1

Valtellina gir derfor en litt annen nebbiolostil enn i nabofylket Piemonte. Vinene er forholdsvis sjeldne all den tid området er svært begrenset med bare 1200 hektar totalt, og den beste halvparten dyrkes i ytterst utilgjengelige vinmarker i de bratte fjellsidene. Nino Negri er en av de eldste, men også største produsentene her, med i alt 31 hektar. Ukens vin er laveste nivå for Valtellinas viner og et resultat av kort tid med skallene under gjæringen – derav den lyse fargen – samt kort opphold i store velbrukte fat.

Nino Negri er representert med flere viner herfra. Deriblant fra to av de til sammen fem cru-ene, Grumello Sassorosso Valtellina Superiore 2013  og  Inferno Valtellina Superiore 2014. Nino Negri holder til innenfor grensene til dette siste cru-et som for øvrig er det aller minste og hvor de har i alt 11 hektar. Av disse to er Inferno den fasteste, men begge har den samme leskende og parfymerte fruktige karakteren og Valtellina-nebbioloens typiske mykere tanninstruktur.

Sforzato di Valtellina er den mest karakteristiske vinstilen fra Valtellina. Den er laget av tørkete druer, slik vi kjenner det fra amarone, men altså av nebbiolo. Det gir en annen karakter med lavere alkohol enn amarone (14,5 prosent mot 16-17) og mindre svulstig, men likevel potent vinstil med klart preg av kirsebærskall, krydder og mer markante tanniner enn for øvrig Valtellina-vin. Særlig 5 Stelle Sfursat 2013, men også Sfursat Valtellina 2015 er viner som lagrer veldig godt. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her