Det er Harpers.co.uk som bringer denne urovekkende nyheten som er et resultat av en undersøkelse utført av Wotwine. Av de 6000 flaskene firmaet har testet over to år, viste 35 prosent viste tegn til lysskader.
Vinene er for øvrig testet av profesjonelle smaker, både masters of wine, vinprodusenter, sommelierer og personer tilknyttet vinbransjen på jakt etter viner som er gode kjøp.
Dyre viner mer utsatt
Om en tredel viste tegn til skader, var det likevel bare 4 prosent som var helt ødelagt av lys. Til sammenligning var 1 prosent korkskadet. Den lave prosenten korkskade henger sammen med at mye av vinen er i den rimeligere prisklassen og dermed er utstyrt med skrukork.
Den høye lysskadeprosenten skyldes kombinasjonen av klart glass og belysning i supermarkedene.
Siden klare glassflasker er vanligst for rimelige hvite og rosa viner, var skadeprosenten høyest her. Men faren for skader er faktisk størst for dyrere viner siden de har lavere omløpshastighet enn billigere viner som dermed utsettes for det skadelige lyset i en kortere periode.
Når det er sagt, er det forskjell på lys. Det er særlig det fluoriserende butikklyset som er verst. Det som kjennetegner slik belysning er at det har bølgelengder på nivå med ultrafiolette lysstråler (UV-lys) som faktisk kan ødelegge vin i løpet av noen timer.
Lyssky emballasje hjelper
Vinene som ble testet ble hentet fra forskjellige steder i butikken, og de som var mest utsatt var flaskene som ble utstilt ved enden av reolene. Derfor er konklusjonen fra testen til Wotwines panel klar: styr unna disse eksponeringene og plukk heller fra de mer beskyttete hyllene.
Vinene som er ødelagt av lys smaker flatt og kjedelig og kan sågar få en ubehagelig bismak.
Derfor pakkes eksklusive viner som Louis Roederers Cristal og Franciacortaen Ca’ del Bosco inn i gyllen og «lyssky» cellofan. Britiske supermarkedkjeder med en viss kvalitetsprofil for vin som Tesco har derfor endret sin belysningspolicy og bruker UV-fritt lys i vinavdelingen. Marks & Spencer på sin side unngår vin i klare flasker.