Stian tok steget

Norges nye vinkelnermester Stian Langeteig klatret til topps fra fjorårets andreplass.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2010 - 18:51

Etter NM-debuten i fjor gikk den unge og ambisiøse vinkelneren Stian Langeteig like godt for seier i Vidal-Fleury NM for vinkelnere 2010. Han har fast plass på Norsk vinkelnerlandslag og jobber til daglig på Swedish Taste i Gøteborg.

Ny utfordring
Stian avsluttet den krevende finalen med en imponerende frihåndsskjenking av en Bollinger Spéciale Cuvée magnum i 18 glass. Det var ikke en dråpe igjen i flasken og nivået i glassene var jevnt.

Det som skilte årets finale fra tidligere versjoner var særlig at det til menyen bare skulle foreslås øl - og det fra forskjellige land. Stian tok utfordringen på strak arm og demonstrerer til fulle at en vinkelners hverdag ikke bare består av vinpugging og dekantering!

Denne siste øvelsen var selvsagt med i konkurransen i tillegg til blindsmaking og retting av vinkart.

Klar for Rhône og Island
En flott innsats i finalen gjorde også sølvvinneren Mads Kleppe, også han fra Norsk vinkelnerlandslag (og tidligere Bagatelle) samt Francesco Azzarone, Holmenkollen Park Hotel, på bronseplass. Francesco avanserte fra andreplass i Young Sommelier 2009, og dukker nok opp igjen i neste års NM.

Men han må nok bli hjemme når Stian og Mads drar til Nordisk Mesterskap på Island for å representere Norge til høsten. Stian kan også glede seg til en tur til Rhône-dalen for å besøke Vidal-Fleury, en premie som er gjort mulig takket være Haugen-Gruppen.

Årets NM fant sted 7. februar på Oslo Militære Samfund. I juryen satt regjerende vinkelnerverdensmester Andreas Larsson, Arne Ronold, Master of Wine og redaktør i Vinforum, Mai Tjemsland, Master of Wine og restauratør, Knut-Espen Misje, Norsk Vinkelnerforening og restauratør, samt Aase E. Jacobsen, ansv. redaktør i Apéritif.

Blindsmakingene:

Viner:
• Gold Label Riesling Wold Blass 2005, Australia
• Radici Taurasi Reserva 1999 Mastroberardino, Italia

Brennevin:
• Aalborg Taffel Aquavit
• Bokma Genever
• Tequila Jose Cuervo Reposado
• Mount Gay Rum, Barbados
• Liqueur de Bananes, Filhos, Madeira

Øvrige deltakere i årets NM:
• Heidi Hansen, Refsnes gods
• Alexander Gullesen, Bardøla
• Andreas Søberg, Grefsenkollen restaurant
• Ørjan Lundmark, Bølgen & Moi
• Live Kristiane Skarvang, Grefsenkollen Restaurant
• Espen Hermansen, Cru
• Susanne Martens Låstad, Brasserie Blanhce
• Sverre Bøyum, Cru
• Anne Heidi Johannesen, Student

Foto: Julie H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her