Nordens beste restauranter
Statholdergaarden er Norges nest beste restaurant

Statholdergaarden er Norges nest beste restaurant

White Guide Nordic har to norske restauranter blant de 30 beste. Maaemo har en 8. og Statholdergaarden en 27. plass.
Redaksjonen
16 November 2015 - 19:22

Maaemo er fortsatt Norges beste, men har mistet ett matpoeng til 38 (av 40 mulige) siden i fjor, og faller dermed tre plasser ned på den nordiske listen.

Den toppes i år som i den første utgaven av guiden av Noma som har 39 matpoeng og 97 poeng totalt - som er ett poeng opp fra i fjor. Det er med andre ekstremt tett i toppen, og det er totalpoengene som avgjør rangeringen. Fäviken Magasinet puster Noma i nakken med 39 matpoeng og 96 totalt - som er to opp fra sist. Geranium i København har mistet ett totalpoeng. 

Største sensasjon er nok Daniel Berlin Krog i Skåne som krabber fra 8. til 4. plass.

Dette er fjorårets resultater

I fjorårets utgave ble Ylajali Norges nest beste, men siden restauranten stenger før nyttår i år, er den ifølge White Guide-redaktør Lena Ilkjær ikke vurdert. Så selv om Statholdergaarden gjør et kraftig byks oppover den nordiske topplisten, er det fortsatt bare to norske restauranter med her.

Danmark (inkludert Færøyene som debuterer i toppen med Koks på 17. plass) har 14 av de 30 og Sverige 13. 

I alt er 53 norske restauranter med i 2016-guiden mot 44 i fjor. På nordisk nivå er det snakk om 300 til sammen.  

Hvordan bedømmingen er gjort, er beskrevet både i den trykte utgaven av guiden og den digitale utgaven som finnes her: www.whiteguide-nordic.com .

Dette er Nordens Topp 30

  1. Noma Copenhagen, Denmark 39/97
  2. Fäviken Magasinet Järpen/Åre, Sweden 39/96
  3. Geranium Copenhagen, Denmark 39/93
  4. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås, Sweden 39/92
  5. Esperanto Stockholm, Sweden 38/94

      Restaurant Frantzén Stockholm, Sweden 38/94

      Gastrologik Stockholm, Sweden 38/94

  1. Maaemo Oslo, Norway 38/93
  2. Kadeau København Copenhagen, Denmark 38/92

       Oaxen Krog Stockholm, Sweden 38/92

  1. Upper House Dining, Gothia Towers Gothenburg, Sweden 38/91
  2. Søllerød Kro Holte, Denmark 37/91
  3. Mathias Dahlgren – Matsalen Stockholm, Sweden 37/90

       Mielcke & Hurtigkarl Copenhagen, Denmark 37/90

       PM & Vänner Växjö, Sweden 37/90

  1. Restaurant AOC Copenhagen, Denmark 37/89
  2. KOKS Tórshavn/Faroe Islands, Denmark 37/84
  3. Operakällaren Stockholm, Sweden 36/94
  4. Koka Gothenburg, Sweden 36/92
  5. Frederikshøj Aarhus, Denmark 36/91
  6. Kong Hans Kælder Copenhagen, Denmark 36/90
  7. Studio Copenhagen, Denmark 36/89
  8. Hotel Frederiksminde Præstø, Denmark 36/87

       Kadeau Bornholm Aakirkeby/Bornholm, Denmark 36/87

  1. Falsled Kro Millinge, Denmark 36/86
  2. Olo Helsinki, Finland 36/85
  3. Statholdergaarden Oslo, Norway 36/84
  4. Hotell Borgholm Borgholm/Öland, Sweden 36/83

      Restaurang Vollmers Malmö, Sweden 36/83

  1. Ti Trin Ned Fredericia, Denmark 36/81

 

Disse norske restaurantene er med i guiden:

Dette er de 20 beste av disse 

Alex Sushi Oslo

Arakataka Oslo

Baltazar Oslo

Bare Bergen

Bare på no 13 Bergen

Bare Vestland Bergen

Bekkjarvik Gjestgiveri Austevoll

Bon Lío Oslo

Brasserie Paleo Oslo

Brygga 11, Geir Skeie Sandefjord

Buøy Gård Salsbruket

Cafe Tekehtopa Oslo

Charles og De Sandnes

Colonialen Bergen

Cornelius Sjømatrestaurant Mathopen

Credo Trondheim

Cru vin &kjøkken Oslo

De 4 roser Harstad

De 4 Roser Tromsø Tromsø

Eik Oslo

Eik Annen Etage (Hotel Continental) Oslo

Ekebergrestauranten Oslo

Fauna Oslo

Feinschmecker Oslo

Festningen Restaurant Oslo

Fjord Oslo

Folk & Fe Trondheim

Fru K Oslo

Grefsenkollen Oslo

Hallingstuene Geilo

Huset Longyearbyen – Svalbard

Kontrast Oslo

Le Benjamin Oslo

Lysverket Bergen

Maaemo Oslo

Mares Oslo

Marg og bein Bergen

Mathallen Tromsø

Nedre Foss gård Oslo

ORO Restaurant Oslo

Palace Grill Oslo

Pileredet (Engø Gård Hotel & Rest.) Tjøme

Pjoltergeist Oslo

Plah Restaurant Oslo

Re-Naa Stavanger

Renaa:Matbaren Bistro Stavanger

Slippen Kråkerøy, Fredrikstad

Smalhans Oslo

Spiseriet Stavanger

Statholdergaarden Oslo

Statholdergaardens Mat & Vinkjeller Oslo

Strand restaurant Stabekk

Tango bar&kjøkken Stavanger

To rom og kjøkken Trondheim

Trattoria Popolare Oslo

Vaaghals Oslo

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her