Spis mer fisk

For mange er et forsøk på å mane til å spise mer fisk like nytteløst som skremselspropaganda mot røyking. Men det finnes metoder for å få fiskeanorektikerne til å mildne sine innstilling. Her finner du en løsning. Og med noen gode vinforslag er du straks
Aase E. Jacobsen
07 Mars 2003 - 09:51

Hvert femte fiskemåltid her til lands er med torsk. Men likevel spiser vi mindre enn én kilo torsk hver i året. Og altså ikke mer enn fem kilo sjømat totalt sett på hver av oss og det tilsvarer noe sånn som 15 ganger i løpet av et år eller en gang hver tredje eller fjerde uke. Det forteller litt om hvor dårlig det står til med fiskespisingen i nasjonen med verdens lengste kyststripe! Og spesielt i de delene av landet som ikke nyter godt av denne kyststripa siden fisk flere ganger i uka fortsatt praktiseres blant store deler av kystbefolkningen.

Det er i grunnen ikke så rart for de fleste handler sine matvarer i butikker som ikke selger annet enn frossen firkantfisk. Til og med i kystbyene med rike fisketradisjoner finnes det knapt muligheter til å få tak i fersk fisk på andre måter enn gjennom bekjentskap. Det eksisterer nemlig ikke et skikkelig distribusjonssystem for fersk fisk her til lands. Samtidig som kunnskapen om fisk både i grossist-/transportleddet og i detaljistleddet er begredelig dårlig. Og ingen gjør noe for å endre på dette. Som en konsekvens går de beste råvarene til eksport.

Fersk fisk i alle butikker
I alle år har vi hørt sutring om vårt langstrakte land som vanskeliggjør effektiv distribusjon av ferskmat som fisk og skalldyr. Da er det jo et paradoks at du nå får kjøpt friske tropiske frukter på Prix i indre Troms. Hvis det går an å frakte noe fra den andre siden av kloden nesten til Nordpolen, da må det jo være mulig å få fersk fisk fra norske farvann ut i flere butikker  innenfor landegrensene. Slik at folk får mulighet til å kjøpe og bli kjent med råvaren.

Et annet forhold er fiskens image. Hvis fisk hadde vært litt mindre sunt, hadde det kanskje vært mer populært. Og mange lever i villfarelsen at fisk ikke kan serveres på annen måte enn med kokte poteter og gulrøtter eller råkost. Det finnes imidlertid ikke en mer fleksibel råvare enn fisk. Det er de fleste kokker enige om. Og du kan gjøre mye selv for å gjøre fiskemåltidet, ikke mindre sunt, men langt mer spennende og smaksrikt enn den noe anemiske tilberedningen du ble påtvunget som barn.

Ostegratinering er et gammelt triks for å få en rett til å appellere til mange. Når torsken, for den er så fantastisk god akkurat nå, får et sprøtt ostedekke, blir den uimotståelig. Tilbehøret velger du etter målgruppen. Er det barn og fiskemotstandere som skal bespises, er pasta eller potetmos det rette, gjerne med en varm tomatsalat til. Er middagsgjestene mer bevandret i gastronomien, foreslår vi en lun spinatsalat som utgjør en smakskraftig partner til.

Saftig rødt
For deg som ikke orker tanken på hvitvin mens det er snø og is ute (eller i hvert fall at kalenderen fortsatt viser vinterbilder), er det en lykkens dag. Denne torskekombinasjonen er nemlig kjempefin sammen med rødvin. Den må bare ikke være for tørr, altså ikke ha får mye tanniner verken fra drue eller fat. Saftighet og fruktighet er stikkordene.

Siden vi har litt middelhavsinspirert tilbehør til, er det naturlig å bevege seg i den retning. En ung og saftig norditaliener som Mezzacorona Merlot 2002 (20106) passer greit til. Litt rustikk og jordlig i møte med maten. Langt mer elegant er beaujolais'en Duboeuf Fleurie 2012 (5759) som er nærmest perfekt til. Noe enklere men langt rimeligere i samme smaksgate, hvilket vil si saftige røde hagebær, god friskhet og fravær av tanniner, er Domaine de la Chize 2001/2002 (13904).

Mer trøkk
Men aller best er spanske Solferino 2005 (14343) som er en riojavin laget som en beaujolais! Altså samme fremstillingsteknikk. Målet med metoden som kalles maceration carbonique er å få frem mest mulig fruktighet og minst mulig tanniner i vinen. Den vinner stort på sin ungdommelige supersjarm. Her er saftige røde bær og kirsebær i store mengder, deilig fruktfylde og friskhet som gjør at smaken sitter veldig lenge i munnen.

Hvis du foretrekker en vin med mye trøkk, finnes løsningen i form av en dolcetto, en vin- eller egentlig druetype som stammer fra Piemonte i Nord-Italia. Og som kjennetegnes av stort og innsmigrende bærpreg og bløte tanniner. Pio Cesare Dolcetto d'Alba 2001 (32420) er en flott utgave med mye saftige mørke bær som kirsebær og noe blåbær. Smaken følger opp med gode syrer, masser av skogsbær, noe tanniner og en deilig finish. Hvis du ikke har tid til å vente, eller synes dette blir for dyrt, er Vajra Dolcetto d'Alba 2013 (30517) fra Vajra et godt alternativ om enn ikke med samme kraft som den andre.

Ost- og sennepsgratinert torsk

Ost- og sennepsgratinert torsk

Fremgangsmåte

  1. Skjær fisken i serveringsstykker og legg den i en smurt ildfast form.
  2. Dryss på litt salt og pepper.
  3. Bland sammen ost, sennep, fløte og gressløk og knekkebrødsmuler.
  4. Fordel blandingen på fisken.
  5. Bak fisken i ovn ca 10-12 minutter ved 180 grader til lett gyllen overflate.
  6. Skru deretter på grillen og sett formen under to-tre minutter for ekstra sprø skorpe.
  7. Server med salat og brød eller grønnsaker og potet. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Varm tomatsalat

Varm tomatsalat

Fremgangsmåte

  1. Legg tomatene i en ildfast form.
  2. Dryss over salt, pepper, basilikum og olivenolje.
  3. Bakes i ovn ved 180 grader i 10 minutter.

Tips: Om du bruker store tomater, beregn halv mengde og skjær dem i skiver.

Vi byr på veldig mange deiligge salater

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Hellas
    Hellas
    Volum: 0.75 l Pris: 197.90 kr Bestillingsutvalget
    88 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    85 POENG

Slik lager du potetmos

Slik lager du potetmos

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene i litt vann. Hell av vannet og ta vare på det.
  2. Mos potetene med en potetstapper, tilsett smør og melk.
  3. Spe med kokevannet til luftig konsistens.
  4. Smak til med salt og pepper.

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

,Lun spinatsalat

,Lun spinatsalat

Fremgangsmåte

  1. Hvis du bruker kål må den blansjeres i lettsaltet vann i 2 minutter.
  2. Hell av vannet og skyll under kaldt vann.
  3. Varm oljen i en stor panne og fres hvitløken et par-tre minutter til den er blitt myk.
  4. Tilsett ansjos og pinjekjerner fres videre 30 sekunder.
  5. Ha i spinaten (kålstrimlene) og rør slik at alt blir godt blandet og spinaten "faller sammen".
  6. Ha i rosiner.
  7. Rør i 30 sekunder til.
  8. Klem over saften fra skalken av en sitron.

Smak til med salt og pepper.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her