Den norske spekeskinka er kjent, men ikke så kjær i alle kretser. Den er i salteste laget og er et resultat av en produksjonsprosess der målet er å få den raskest frem til deg og meg og til lavest mulig pris. Kvalitet har de siste årene ikke vært noe mål.
Nå skal imidlertid landbruket ta seg selv i nakken og gjøre noe med elendigheta forstår vi etter å ha lest en pressemelding fra Opplsyningskontoret for kjøtt. Gjennom Verdiskapningsprogrammet er det søkt om midler til igangsetting av et større prosjekt. Formålet med prosjektet er å fremskaffe en spekeskinke som dagens forbrukere etterspør. Spekeskinke-prosjektet omfatter alt fra avl og foring av gris til produksjons- og lagringsmetoder for spekeskinke.
Det er allerede i ferd med å skje noe. Produsenter som gløder for god mat og ser mulighetene for å ta frem igjen en norsk kvalitetsskinke er i gang. Norskprodusert spekeskinke som ikke er for salt og er lagret både 12 og 18 måneder er på markedet. Spør etter den i butikken, men ha likevel litt tålmodighet; det tar tid å få frem gode kvalitetsprodukter i store nok mengder.
Er du så heldig å få tak i god spekeskinke, får du flotte oppskrifter her på norsk tradisjonsmat med rømmegrøt, flatbrød, rød saft og spekemat; spekeskinke, fenalår eller gode spekepølser.
Rømmegrøt på vestlandsvis
- en familieoppskrift som har gått i arv
4 porsjoner
½ l seterrømme
1. gang:
½ dl hvetemel
½ dl semulegryn
-
2. gang:
½ dl hvetemel
½ dl semulegryn
½ - ¾ l helmelk
evt. salt
Rør sammen i en kjele: rømme, hvetemel og semulegryn.
Sett over til koking, ikke på for sterk varme, rør med treskje til det koker opp.
Skru ned varmen, kok videre og skum av fettet etter hvert som det koker ut.
Når det er tatt av nok fett røres hvetemel og semulegryn inn for 2. gang. Samme mengde som sist.
Spe med lunken melk til grøten er passe tykk. Smak eventuelt til med litt salt.
Så noen smakebiter fra Minikokeboken Spekemat som du finner i alle dagligvarebutikker landet over eller som kan bestilles på Opplysningskontoret for kjøtt. www.matprat.no
Rømmegrøt
4-6 porsjoner
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt
La rømmen koke i ca. 5 minutter. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
La det stå å koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem. Ta av smøret med en skje før du rører inn resten av melet og sper på med melken. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.
Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen.
Uten spekeskinke, ingen Tapas
Tapas er ikke en rett, men et måltid bestående av mange småretter med grønnsaker, sjømat og kjøtt. Fra gammelt av startet måltidet med at man serverte en matbit som en skive spekeskinke over sherryglasset for å holde fluene borte. Og selv om tapaskunsten i dag innbyr til stadig nye fantasifulle kombinasjoner i smak, lukt og farge, er spekeskinka fortsatt en selvfølge. Tapas uten spekeskinke er ganske enkelt ikke ekte tapas.
Tapas
6-8 porsjoner
ca. 600 g forskjellig spekemat
anrettet på fat
Annet tilbehør til Tapas er skåler med oliven, marinert hvitløk, nøtter og ost.
Drikkeforslag: Til denne retten nytes helst godt øl av pilsnertype, tørr sherry som den delikate Manzanilla La Gitana (varenr. 30878, kr 129), en smaksrik hvitvin som Antea de Marques de Caceres 1998 (varenr. 7613, bestillingsutvalget, kr 111) eller en frisk rødvin som Herencia Remondo Tempranillo 2000 (varenr. 32830, kr 106,50).
Spansk omelett
4 poteter
1 løk
3 ss olivenolje
5 egg
1 ts salt
½ ts pepper
Skrell poteter og løk. Potetene skjæres i skiver og løken finhakkes. Ha oljen i stekepanna og surr potetene og løken til de blir myke. Visp sammen egg, salt og pepper og hell over. Stekes på svak varme til omeletten stivner, ca. 10-12 minutter.
Drikkeforslag: Som til tapasen.
Agurk med mynte og chili
2 agurker
2 store tomater
2 båter hvitløk
2 røde chili
ca. 10 mynteblader
2 beger yoghurt naturell
1 beger Crème Fraîche
1 ts karve
½ ts salt
Riv agurkene grovt og la væsken renne av. Flå tomatene, fjern frøene og skjær opp tomatkjøttet i små terninger. Press hvitløk, finhakk chili og mynte. Bland alle ingrediensene i en bolle, smak til med salt. La den stå kaldt noen timer før servering.
Poteter i tomatsaus
Ca. 8 kokte poteter
1 boks hermetiske tomater
1 ss tabasco
½ ts eddik
3 båter presset hvitløk
2 ss olivenolje
1 ts salt
Skjær potetene i store biter og brun dem raskt i en panne med olje. Bland resten av ingrediensene i en bolle og hell blandingen over potetene. La det småkoke i ca. 5 minutter. Serveres nylaget og varm.
Italia, på lik linje med Spania har gode tradisjoner på retter med spekemat. Spesielt er Italia kjent for sin Parmaskinke. Skåret i løvtynne skiver er den en delikatesse.
Carpaccio med spekeskinke
En smakfull innledning til et større måltid eller servert som egen rett med brød til
4-6 porsjoner
200 g spekeskinke
6 ss olivenolje
50 g Parmesanost
3 ss hakket basilikum
1-2 sitroner
1 ts grovmalt pepper
Pensle 4-6 tallerkener med olivenolje. Skjær spekeskinka i løvtynne skiver med en skarp kniv eller en elektrisk skjæremaskin. Høvle parmesanost i tynne skiver og dryss over kjøttet. Krydre med grovmalt pepper og basilikum.
Del sitronene og server dem sammen med sprøstekt loff til carpaccioen.
Drikkeforslag: Rossanna Dolcetto d'Alba 1999 (varenr. 33100, bestillingsutvalget, kr 175,40). Budsjettalternativ: Moncaro Sangiovese 1999 kr (varenr. 31383, bestillingsutvalget, kr 75,50).
Pastasalat
4 porsjoner
ca. 300 g spekeskinke
250 g pasta
1 glass pestosaus
1 liten bunt ruccolasalat
1/3 issalat
1 lite glass sort oliven
10 soltørkede tomater
½ glass fetaost
1 rødløk
Kok pasta som anvist på pakken, og avkjøl. Bland inn pestosausen.
Del de andre ingrediensene i passe biter og bland alt sammen i en bolle eller på et fat. Server salaten med ferskt brød.
Drikkeforslag: Friskt øl eller en lett og enkel rødvin, servert lettere avkjølt, som Moncaro Sangiovese 1999 kr (varenr. 31383, bestillingsutvalget, kr 75,50).
Og ennå er det tid for utliv; bading, sykkel- og fotturer. Ta med noen "snurrer" og litt drikke i sekken så er lunsjmåltidet reddet.
Salami-snurrer
4-6 porsjoner
Deig
3 dl lunkent vann
½ pakke gjær
2 ss olje
½ ts salt
ca. 8 dl hvetemel
Fyll
ca. 250 g salami i biter
1 liten boks tomatpuré
2 ss finhakket oregano (eller 2 ts tørket)
2-3 dl revet ost
½ ts pepper
Rør ut gjæren i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Kjevle deigen til en avlang firkant, ca. 30 x 40 cm.
Smør utover tomatpuré og fordel salami, oregano og ost over. Strø over nykvernet pepper og rull sammen til en pølse.
Skjær pølsa i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg salamisnurrene på et stekebrett kledt med bakepapir. Dryss over litt ost. Etterhev salamisnurrene i ca. 10 minutter og stek dem på 225° C i ca. 10 -15 minutter.
Lag gjerne dobbel porsjon. Passer godt til å fryse.
Drikkeforslag: Aase E. Jacobsen
Fotograf: Kim Holthe