Den enorme vinproduserende regionen Castilla-La Mancha i det sentrale Spania byr stort sett på rimelige hverdagsviner av svært variabel kvalitet, men en og annen perle finnes også. Som Castillo de Almansa Reserva 1996 (varenr. 32480, bestillingsutrvalget, kr 93) fra Bodegas Piqueras. Denne bodegaen som ledes av ønologen Mario Bonete og broren og vinmakeren Juan Pablo Bonete er ganske enestående siden de er alene om å lage vin på dette nivået i området.
DO (denominación de origen) Almansa er derfor blitt kjent gjennom Piqueras alene. I Castilla-La Mancha som strekker seg ut over 720.000 hektar er det for øvrig tre andre DO'er; Méntrida og de mer kjente Valdepeñas og La Mancha. Totalt er Almansas areal på 7.600 hektar. Piqueras selv eier imidlertid kun noen få hektar, druene kjøpes derfor av regionens vinbønder som tradisjonelt, og i stor grad fortsatt, selger druer til de gigantiske kooperativene som blander druene herfra med druer fra de andre delene av Castilla-La Mancha.
Bodegas Piqueras er noe helt annet. Moderne fremstillingsmetoder og kunnskaper gjør at Castillo de Almansa Reserva 1996 fremstår som en svært tidsriktig vin. Ikke minst er alkoholnivået balansert hvilket er den store utfordringen siden druen monastrell (samme som mourvèdre) utgjør drøyt 40 prosent av vinmarkene i området. Kombinasjonen av denne varmekjære druen og det ekstremt hete klimaet resulterer i alkoholbomber. Derfor har monastrells rolle stort sett vært å berike tynne viner fra andre deler av Spania.
Almansa er spesiell ikke bare på grunn av at en bodega har skapt et så godt renommé i et hav av skvalpevin, men også fordi phylloxera aldri kom hit. Derfor er vinstokkene i stor grad upodete. Hvilket forklarer kraften i den resulterende vin.
Bodegas Piqueras bruker en femdel monastrell i Castillo de Almansa Reserva 1996 og bidraget er en tiltalende bærkjøttfylde. Hoveddruen er tempranillo som her kalles cencibel. Tempranillo byr på syrer og kirsebærpreg. Det hele rundes av i ny amerikansk eik i 12 måneder og deretter 8 måneder i brukte franske fat. Eikepreget er utrolig godt integrert. Og vinen bærer overhodet ikke preg av å være nesten fem år gammel.
Deilig å drikke nå, men også en potensiell kandidat for lagring 2-3 år. Matfølge er relativt bredt siden vinen har fine syrer og balanserte tanniner. Prøv den til en god biff, gjerne godt krydret, gryteretter, ost eller alene hvis du liker en kraftig vin til sofakroken.