Godbiter i pollisten
Sommerens beste grillvin er herved kåret

Sommerens beste grillvin er herved kåret

Denne søritalienske vinen er en veritabel fruktbombe av de seriøse slaget som dermed tilfredsstiller også den kresne. Den holder godt i kjelleren også.
Aase E. Jacobsen
28 Mai 2016 - 18:06

Amaranta Montepulciano d’Abruzzo 2012 er som et måltid i seg selv, så stor munnfølelse og kjøttfylde har den, men helt uten at den tipper over i det vulgære. Langt derifra.

Med eller uten (smaksrik) mat

For denne vinen fungerer helt supert sammen med mat, dog av det smaksrike slaget. Den gode frukten, sødmen og fine tanninstrukturen trenger mye å jobbe med. Men det er også få som vil si nei til et glass av denne vinen uten matfølge.

Med mindre de tviholder på lys og lett pinot noir, rosévin eller vin uten smak av fatmodning. Da er ikke dette vinen for dem.

Derfor smaker den så godt

For selv om fatpreget er veldig godt integrert i den store frukten, kan du - om du leter - gjenkjenne det. Tenuta Ulisse som står bak denne vinen bruker en blanding av fransk og amerikansk eik med middels «toasting». Den gode konsentrasjonen og stoffligheten i vinen skyldes flere forhold: relativt lavt utbytte – hver plante gir druer til knapt to flasker vin – og det at deler av druene først høstes når de er overmodne og på vei til å tørke.

Sjekk ut pecorinoen

Fra samme produsent kommer imidlertid andre mer lettfordøyelige viner: En miniutgave av Amaranta som etter min smak har litt vel tydelig eik, noe som svelges lett i møtet med en heftig barbecue. En nesten rødvinsaktig og svært aromatisk rosévin som kommer til å gjøre stor suksess i sommer. Dessuten to hvitviner, en trebbiano som er noe mineralsk, men med Ulisses karakteristiske fyldige frukt samt Tenuta Ulisse Pecorino 2015 som med en nesten tropisk fruktkarakter. Denne druen som er typisk for området, var på vei til å forsvinne, men takket være produsenter som Ulisse har den fått nytt liv. 

Det finnes flere interessante viner av denne druen på polet

Selv om Abruzzo er et tradisjonsrikt område, og familien bak Tenuta Ulisse har dyrket druer i generasjoner, er det snakk om et veldig moderne vinhus.

Se alle vinene fra denne produsenten

Det betyr at moderne teknologi utnyttes i vinframstillingen samtidig som det tviholdes på manuelt arbeid der hvor det er nødvendig, blant annet til innhøstningen. 

Les mer om hvordan de jobber

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Fra Tenuta Ulisses vinmarker.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her