Til Årets Øl 2016 er det påmeldt 80 øl fra 34 bryggerier. Juryen har vurdert 25 øl til å gå videre til en grundigere gjennomgang. Hvilke øl dette er, er listet opp nedenfor.
Listen omfatter et bredt utvalg av øl fra klassiske lagertyper til mer eksperimentelle øl med ulike tilsetninger.
Felles for alle er at de har det lille ekstra enten i form av ingredienser, historie eller bryggekunst som gjør at de skiller seg ut.
Men det er kun ett øl som kan smykke seg med hederstittelen Årets Øl 2016.
Derfor skal juryen de nærmeste dagene velge ut 10 finalister. Hvilket øl som er det aller mest spennende og velsmakende blant årets store tilfang av nye øl, ja, det blir kunngjort lørdag 3. september på Bergen Ølfestival.
Her kan du se semifinalistene i fjorårets konkurranse
Les mer om selve kåringen under oversikten
Og dette ølet ble Årets Øl 2015
Bryggeri | Finalist |
7-Fjell Bryggeri | Alte Hansa Mumme |
Aass bryggeri | Bryggerhuset Session Ginger Beer |
Amundsen Bryggeri | Fear the Reaper |
Berentsens Brygghus AS | Black Bull |
Færder Mikrobryggeri | Classic Lager |
Geiranger Bryggeri | Vikingstøa Pale Ale |
Graff Brygghus | Hefeweizen |
Gulating Bryggeri | Myltr |
Hansa Borg Bryggerier AS | Borg 1016 |
Hubertus bryggeri | Rektor |
Kinn Bryggeri | Svartekari |
Lervig aktiebryggeri as | Lucky Jack Grapefruit Edition |
Lervig aktiebryggeri as | Brewers Reserve Barley Wine 2016 |
Lindheim Ølkompani | Cider Weisse |
Lindheim Ølkompani | Sour Cherry |
Lysefjorden Mikrobryggeri | Vestlandskyss |
Macks Ølbryggeri | Good Girls |
Northern & Co | Flora |
Nøgne Ø Det kompromissløse bryggeri A/S | Nøgne Ø Bahrainer Weisse |
Reins Kloster AS | Reins Kölner |
Ringnes Bryggeri | Ringnes Polaris Kaffebokk 2016 |
Små Vesen | Gygr Amber Ale |
St. Hallvards bryggeri AS | Taffeløl |
Telemark Mikrobryggeri AS | Mørkredd Stout Trondhjem Mikrobryggeri |
Trollbryggeriet AS | Slogen Pilsner |
Om Årets Øl
Årets Øl 2016 er den sjette i rekken i regi av Apéritif og Ølakademiet, i tett samarbeid med Norbrygg og Ølportalen.
Etter noen år med erfaring ser det nå ut til at konkurranseformen er på plass. Det deles ut en hoved-utmerkelse Årets Øl 2016 som erstatter tidligere Årets Nykommer. I tillegg vil andre og tredje plass få hederlig omtale under utdelingen som vil finne sted på Matstreif i Oslo lørdag 3. september 2016 .
De innsendte bidrag i årets konkurranse vurderes av en fagjury der kriterier som innovativ verdi, visuelt uttrykk (design, emballasje/etikett), PR/markedsføring, markedspotensial og selvsagt smak og typeriktighet vurderes. Kompetanse som markedskommunikasjon, design, produktutvikling, innovasjon og bred ølfaglig ekspertise er hensyntatt i sammensetningen av årets jury.
I år består juryen av: Roar Døving (Markedshøyskolen), Steinar Killi (Arkitektur- og Designhøyskolen), Joakim Grønli (Brandlab), Jørn Tore Persen (Ølakademiet), Aase E. Jacobsen (Apéritif), Gustav Foseid (Norbrygg) og Per Øyvind Arnesen (Ølportalen).
Konkurranseregler:
- Hvert bryggeri kan melde på inntil tre øl.
- Ølet må være lansert tidligst 1. august 2015.
- Ølet må være i salg senest 31. juli 2016.
- Ølet må være fra norske bryggerier.
- Norske/utenlandske samarbeidsbrygg aksepteres.
- Ølet skal være tappet på boks eller flaske.