Små Vesen Bryggeri er et særdeles nyetablert familiebryggeri, men mottoet og målet er på plass: «Berre gøtt øl» og visjonen om å brygge Norges beste øl.
Det er mange hjemmebryggere som går med en drøm om eget mikrobryggeri, men det er nok likevel sjelden at den lokale «bryggerimesteren» tar skrittet fra volumer rundt 20 liter til tanker på flere hundre liter og dertil egnet utstyr.
- Vi er begge glade i god mat og godt drikke, men det var ikke før vi dro til Australia og det velrenommerte «vinuniversitetet» i Adelaide at vi fikk litt mer innsikt i ølbryggingens mysterier, forteller Blåfjelldal.
Selv om studiet for hans del endte med en Bachelor of Science i Wine Marketing, spesialiserte han seg også så langt som mulig innen ølfaget. Parallelt tok Bente Lindahl sin MBA innen International Business - noe som også kommer godt med når det skal drives «business» i Valdres.
- I Australia brygger «alle» selv, og det lokale familieeide bryggeriet Coopers i Adelaide går foran med et særdeles godt eksempel når det gjelder godt øl. Det ble derfor en god del brygging på kjøkkenbenken - med brukbart resultat. Vi blindtestet blant annet en Pale Ale på en gjeng ølhunder fra Norge, og de skrøt uhemmet, forteller Blåfjelldal, som legger til at ølvennene er kjent for å snakke rett fra levra - selv om det skulle gå ut over vertens selvbilde.
- I forhold til mengden vi hadde behov for, manglet vi utstyr. Vi fikk tak i noen brukte varmtvannstanker, og resultatet ble 200 liter fordelt på to typer bryllupsøl; Pale Ale som passet til forretten, en ørrettartar, og ESB til hovedretten som besto av gjøkalv, forteller Blåfjelldal.
Så gikk det slag i slag. På en vinsmaking i Oslo ble det også diskutert øl. Christopher Moestue fikk med noen prøveflasker, og meldte tilbake at dette var noe han kunne tenke seg å være med på.
- Vi hadde plutselig en investor, var uten bryggeri og bodde fortsatt i Oslo. Bryggingen skjedde hjemme i Valdres i helgene, noe som var både tungvint og tidkrevende. Så fikk Bente vikariat som journalist hjemme i Valdres. Det var starten på flytteprosessen, og kort tid etter var vi på leting etter egnede lokaler, forteller Blåfjelldal.
I dag er resultatet egen kolonialforretning med utsalg av eget øl samt lokalprodusert og kortreist mat, egen restaurant og bryggeriet som er plassert i «glass og ramme» slik at de besøkende kan følge hele bryggeprosessen - fra byggmalt til korking av flaskene.
Paret så snart at 400 liter ble i det minste laget, og bryggeriet som snart går for fullt, har en kapasitet på 1000 liter. Det tyske bryggeriutstyret fra Hoyer benytter stegmesking i prosessen, og Små Vesen Bryggeri har også valgt å bruke malt fra norske leverandører.
Kvernknurr - ESB er delvis basert på bygg fra Skjåk som er maltet hos Nils Oscar Company på Tärnö i Sverige.
- Skjåkmaltet er lite modifisert og gir relativt lite gjærbart sukker, men mye smak. Derfor passer det til øl som har eleganse, men som ikke er for kraftig, sier Blåfjelldal.
Selv om Pasteur fant løsningen på mysteriet, er det fortsatt de små vesenene, gjærcellene, som omdanner sukker til alkohol. Hos Små Vesen Bryggeri som ligger midt i norgeshistorien, har øltypene fått navn knyttet til norrøn mytologi.
Vette - Kveiteøl er et fruktig og fyldig øl der skummet gir kremfølelse i munnen. Ølet er laget for å forfriske og passer godt til lette matretter, spesielt asiatiske retter. Det er også det rette ølet en varm sommerdag.
Audhumla - Pale Ale er et friskt øl med godt humlepreg og rund kremet smak. Det passer helt utmerket å nyte ølet «helt for seg selv», men fiskeretter og krydret mat, kanskje spesielt fra Asia, har her et godt drikkefølge.
Yme - Pils er forfriskende med balansert humlekarakter. Humlepreget kommer tydelig fram både i duft og smak, noe som også gir god ettersmak. Ølet er beregnet til lettere retter av fisk samt reker, men kan selvsagt også nytes som forfriskning.
Kvernknurr - ESB (Extra Special Bitter) er Små Vesen Bryggeris «signaturøl» og bryggerimester Blåfjelldals spesialitet. Ølet er velbalansert og kraftig med godt humlepreg. Ølet har nok eleganse til å takle retter av and og kalv, men fungerer også godt alene.
Gygr - Stout er en lettere variant av tradisjonell Stout, men har fremdeles et kraftig innslag av malt. Ølet gir en kremet følelse i munnen og er brygget for å passe til ovnsbakte retter. Det er likevel ikke noe som hindrer avnytelse fra et glass med passe høy stilk.
Selv om salige Pasteur fortsatt har en finger med når det skal brygges øl, blir en av hans andre oppfinnelser, pasteuriseringen, ikke benyttet hos Små Vesen Bryggeri. Utgifter til filter er heller ikke på budsjettet, noe som gir et øl med atskillig mer karakter enn såkalt industriøl der begge prosessene benyttes.
Ølet fra Bagn inneholder med andre ord mange små vesener til glede for ølelskende nordmenn.
Foto: Små Vesen, StockXpert