Smått og godt

I Valdres var det gjerne de «små vesnene» - de underjordiske - som hadde en finger med i spillet når prosesser og hendelser skulle forklares, for eksempel hvordan alkohol dannes. Valget var derfor enkelt da det første bryggeriet i dalen skulle gis navn.
Redaksjonen
24 August 2007 - 14:03

Små Vesen Bryggeri er et særdeles nyetablert familiebryggeri, men mottoet og målet er på plass: «Berre gøtt øl» og visjonen om å brygge Norges beste øl.

Det er mange hjemmebryggere som går med en drøm om eget mikrobryggeri, men det er nok likevel sjelden at den lokale «bryggerimesteren» tar skrittet fra volumer rundt 20 liter til tanker på flere hundre liter og dertil egnet utstyr.

Down under
Både Espen Blåfjelldal (bryggerimester) og Bente Lindahl (daglig leder), har bakgrunn fra blant annet Vinmonopolet samt hotell- og restaurant-bransjen.

- Vi er begge glade i god mat og godt drikke, men det var ikke før vi dro til Australia og det velrenommerte «vinuniversitetet» i Adelaide at vi fikk litt mer innsikt i ølbryggingens mysterier, forteller Blåfjelldal.

Selv om studiet for hans del endte med en Bachelor of Science i Wine Marketing, spesialiserte han seg også så langt som mulig innen ølfaget. Parallelt tok Bente Lindahl sin MBA innen International Business - noe som også kommer godt med når det skal drives «business» i Valdres.

- I Australia brygger «alle» selv, og det lokale familieeide bryggeriet Coopers i Adelaide går foran med et særdeles godt eksempel når det gjelder godt øl. Det ble derfor en god del brygging på kjøkkenbenken - med brukbart resultat. Vi blindtestet blant annet en Pale Ale på en gjeng ølhunder fra Norge, og de skrøt uhemmet, forteller Blåfjelldal, som legger til at ølvennene er kjent for å snakke rett fra levra - selv om det skulle gå ut over vertens selvbilde.

Svenneprøven
Etter to og et halvt år i Australia bar det tilbake til Norge og bryllup. I god Valdres-tradisjon sto brudgommen selv for ølbryggingen.

- I forhold til mengden vi hadde behov for, manglet vi utstyr. Vi fikk tak i noen brukte varmtvannstanker, og resultatet ble 200 liter fordelt på to typer bryllupsøl; Pale Ale som passet til forretten, en ørrettartar, og ESB til hovedretten som besto av gjøkalv, forteller Blåfjelldal.

Så gikk det slag i slag. På en vinsmaking i Oslo ble det også diskutert øl. Christopher Moestue fikk med noen prøveflasker, og meldte tilbake at dette var noe han kunne tenke seg å være med på.

- Vi hadde plutselig en investor, var uten bryggeri og bodde fortsatt i Oslo. Bryggingen skjedde hjemme i Valdres i helgene, noe som var både tungvint og tidkrevende. Så fikk Bente vikariat som journalist hjemme i Valdres. Det var starten på flytteprosessen, og kort tid etter var vi på leting etter egnede lokaler, forteller Blåfjelldal.

Fra 400 til 1000 liter
Planen var først å bygge et 400-litersanlegg i kjelleren, men så ble det lokale bankbygget ledig. Med et areal på 700 kvadratmeter og eget hvelv, kunne det bli plass til både det ene og det andre.

I dag er resultatet egen kolonialforretning med utsalg av eget øl samt lokalprodusert og kortreist mat, egen restaurant og bryggeriet som er plassert i «glass og ramme» slik at de besøkende kan følge hele bryggeprosessen - fra byggmalt til korking av flaskene.

Paret så snart at 400 liter ble i det minste laget, og bryggeriet som snart går for fullt, har en kapasitet på 1000 liter. Det tyske bryggeriutstyret fra Hoyer benytter stegmesking i prosessen, og Små Vesen Bryggeri har også valgt å bruke malt fra norske leverandører.

Kvernknurr - ESB er delvis basert på bygg fra Skjåk som er maltet hos Nils Oscar Company på Tärnö i Sverige.

- Skjåkmaltet er lite modifisert og gir relativt lite gjærbart sukker, men mye smak. Derfor passer det til øl som har eleganse, men som ikke er for kraftig, sier Blåfjelldal.

Mange småvesener
Det var de små vesenene som i tidligere tider bidro til at brygget ble sterkt og godt. I 1857 begynte den franske kjemikeren Louis Pasteur (1822-95) å forske på hva som egentlig skjedde i bryggekaret - blant annet fordi resultatet ikke alltid ble som forventet. Mysteriet ble ikke avdekket før i 1876 da han kom med sin «Etude sur la bière» (Studiet av øl).

Selv om Pasteur fant løsningen på mysteriet, er det fortsatt de små vesenene, gjærcellene, som omdanner sukker til alkohol. Hos Små Vesen Bryggeri som ligger midt i norgeshistorien, har øltypene fått navn knyttet til norrøn mytologi.

Vette - Kveiteøl er et fruktig og fyldig øl der skummet gir kremfølelse i munnen. Ølet er laget for å forfriske og passer godt til lette matretter, spesielt asiatiske retter. Det er også det rette ølet en varm sommerdag.

Audhumla - Pale Ale er et friskt øl med godt humlepreg og rund kremet smak. Det passer helt utmerket å nyte ølet «helt for seg selv», men fiskeretter og krydret mat, kanskje spesielt fra Asia, har her et godt drikkefølge.

Yme - Pils er forfriskende med balansert humlekarakter. Humlepreget kommer tydelig fram både i duft og smak, noe som også gir god ettersmak. Ølet er beregnet til lettere retter av fisk samt reker, men kan selvsagt også nytes som forfriskning.

Kvernknurr - ESB (Extra Special Bitter) er Små Vesen Bryggeris «signaturøl» og bryggerimester Blåfjelldals spesialitet. Ølet er velbalansert og kraftig med godt humlepreg. Ølet har nok eleganse til å takle retter av and og kalv, men fungerer også godt alene.

Gygr - Stout er en lettere variant av tradisjonell Stout, men har fremdeles et kraftig innslag av malt. Ølet gir en kremet følelse i munnen og er brygget for å passe til ovnsbakte retter. Det er likevel ikke noe som hindrer avnytelse fra et glass med passe høy stilk.

Selv om salige Pasteur fortsatt har en finger med når det skal brygges øl, blir en av hans andre oppfinnelser, pasteuriseringen, ikke benyttet hos Små Vesen Bryggeri. Utgifter til filter er heller ikke på budsjettet, noe som gir et øl med atskillig mer karakter enn såkalt industriøl der begge prosessene benyttes.

Ølet fra Bagn inneholder med andre ord mange små vesener til glede for ølelskende nordmenn.

Norrøn mytologi og øl
 
Øl i Manneheim
hjå æser Bjor
Veig segjer vaner
Hreina log jotnar
Mjød i Hel
Sumbl hjå Suttungs søner
I Manneheim bur vi menneska
og alle veit kva øl er
 
I Åsgard ble ølet omtalt som Bjor - samme navn som brukes om øl i Island i dag -mens jotnene kalte samme drikken for Hreina log. Kjært barn har mange navn, og den første oppskriften på øl daterer seg tilbake til år 6000 før Kristus. Det var på denne tiden at verdens første «ølhund», en sumerer, bevarte hemmeligheten for etterslektene ved å nedtegne prosessen på en leirtavle.
 
Siden har ølet fulgt menneskene på godt og vondt opp gjennom historien. Små Vesen Bryggeri har valgt å gi øltypene sine norrøne navn, og en aldri så liten oppfriskning i «hvem er hvem» kommer her:
Vette (Kveiteøl) er noe som de fleste ble kjent med i forbindelse med vinter-OL i 1994. Vette ble brukt som et samlebegrep på vesener som en trodde fantes i naturen eller nær mennesker. Det var både gode og vonde vetter, og en mente at de gode var i slekt med gudene.
• Audhumla (Pale Ale) er den melkerike og hornløse urkua som var det første individet som dukket opp etter at verden ble skapt. Kua var glad i salt og slikket på en saltstein helt til hodet til de norrøne gudenes stamfar, Bure, kom til syne.
• Yme (Pils) er jotnen som alle andre jotner stammer fra og det er kroppen hans i følge norrøn tro, som dannet jorda.
• Kvernknurr (Extra Special Bitter) er et vesen som i følge folketroen holdt til i bekken under kverna. Gamle kverner gikk ujevnt og de kunne sågar stoppe - noe som folk mente kvernknurren sto bak.
• Gygr (Stout) er en jotnekvinne eller trollkjerring som bodde i Jotunheimen. Disse vesenene tålte ikke sol. Da ble de til stein.
Store Vesen
Små Vesen Bryggeri holder hus i en bygning som tidligere huset den lokale banken. Et eget hvelv inneholder fortsatt bortimot 100 bankbokser, og her kan medlemmene av bryggeriets venneklubb, Store Vesen, få lagret smaksprøver av øl som ikke skal selges over disk.
 
Du kan selvsagt få levert flaskene via ditt lokale Vinmonopol, men det er nok like stor stas å nyte gudenes drikk blant bankbokser og duft av pengesedler og annet hvelvinventar...

Foto: Små Vesen, StockXpert

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her