I musakhan som rett og slett betyr varm mat på arabisk, er det sumac - laget av de tørkede røde bærene fra sumaktreet - og krydderblandingen baharat som setter det umiskjennelige karakteren på retten. Sumacen er syrlig og setter en rødlig farge, mens baharat er svært aromatisk. Sammen gir de et smaksløft til det nøytrale kyllingkjøttet.
Mens musakhan er en palestinsk rett som knyttes til olivensesongen, er sumac og baharat brukt over hele Midtøsten. Nok en påminnelse om at regionen er en kulinarisk enhet, og hvor viktig det er for vår felles gastronomiske kulturarv at den får lov å blomstre. Ren egoistisk er det utenkelig å være foruten denne evige kilden til nye smaksopplevelser. Men som vi altså må anstrenge oss for å bevare.
For mer innsikt i det palestinske kjøkken og maksimal matglede, anbefales kokeboken Falastin, av geniale Yotam Ottolenghis like geniale medforfattere Sama Tamini og Tara Wigley. Den kan bestilles hos de fleste bokhandler.