Dagens rett
I dag bytter du ut tacoen med musakhan og samtidig får du en palestinsk matfest
Foto: (Waqar Hussain)

I dag bytter du ut tacoen med musakhan og samtidig får du en palestinsk matfest

Musakhan på hjemmebakte pitabrød eller taboon smaker himmelsk. Og krydderblandingen baharat lager du enkelt selv.
01 Februar 2024 - 00:00

I musakhan som rett og slett betyr varm mat på arabisk, er det sumac - laget av de tørkede røde bærene fra sumaktreet - og krydderblandingen baharat som setter det umiskjennelige karakteren på retten. Sumacen er syrlig og setter en rødlig farge, mens baharat er svært aromatisk. Sammen gir de et smaksløft til det nøytrale kyllingkjøttet. 

Mens musakhan er en palestinsk rett som knyttes til olivensesongen, er sumac og baharat brukt over hele Midtøsten. Nok en påminnelse om at regionen er en kulinarisk enhet, og hvor viktig det er for vår felles gastronomiske kulturarv at den får lov å blomstre. Ren egoistisk er det utenkelig å være foruten denne evige kilden til nye smaksopplevelser. Men som vi altså må anstrenge oss for å bevare. 

For mer innsikt i det palestinske kjøkken og maksimal matglede, anbefales kokeboken Falastin, av geniale Yotam Ottolenghis like geniale medforfattere Sama Tamini og Tara Wigley. Den kan bestilles hos de fleste bokhandler. 

Musakhan palestinsk kylling

Musakhan palestinsk kylling

Fremgangsmåte

  1. Kylling: Del kylling i mindre biter og gni stykkene inn med krydderne.
  2. Varm olivenolje i en stekepanne og brun raskt på alle sider.
  3. Legg dem i en ildfast form sammen med sitron delt i båter.
  4. Kok ut pannen med litt vann og hell over.
  5. Stek i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter.
  6. Når kjøttsaften er klar, er kyllingen stekt.
  7. Rist pinjekjernene og mandelflakene i en tørr panne til de er gylne. Sett til side.
  8. Kutt løk i biter/grovhakk og stek i olivenolje til myk. Det tar 8-10 minutter.
  9. Rør inn sumac og baharat og surr videre noen minutter.
  10. Smak til med salt og pepper og ta av platen.
  11. Servering: Varm flatbrødene/pitaene i ovnen i 2-3 minutter.
  12. Riv kyllingstykkene i biter (eller behold dem hele).
  13. Legg løkblandingen på først. Deretter kyllingen på toppen.
  14. Legg på en sitronbåt og drypp over stekesjyen fra formen.
  15. Dryss over persille og oppbløtte berberisbær eller granateplefrø.

Server med en frisk salat eller tabbouleh og kanskje zhug - slik lager du zhug

Flere palestinske retter

Slik lager du baharat selv

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Palestinsk flatbrød - pitabrød - taboon

Palestinsk flatbrød - pitabrød - taboon

Fremgangsmåte

  1. Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle.
  2. Varm melk, vann og olje til 37 grader.
  3. Rør inn i melblandingen.
  4. Kna godt til en elastisk ball. Tilsett mer mel om deigen er for klissete.  
  5. Dekk bollen med et håndkle, plast eller lokk.
  6. Sett til heving på et lunt sted i en time.
  7. Ha deigen på en bakeplate og dele i like store emner.
  8. Legg et håndkle over og la hvile i 5-10 minutter.
  9. Kjevle hvert emne flatt, < 1 cm tykkelse.
  10. Trykk med fingrene små groper på brødene.
  11. Varm en jernpanne (eller steketakke) og stek brødene, en etter en, på hver side, i tørr panne.  Brødene skal ha stekemerker, men ikke svarte flekker.
  12. Legg brødene oppå hverandre etter hvert som de blir ferdige.
  13. Oppbevar i plast fram til bruk. Eller frys dem ned.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Baharat – krydderblanding fra Midtøsten

Baharat – krydderblanding fra Midtøsten

Fremgangsmåte

  1. Rist de hele krydderne i tørr stekepanne i 3-5 minutter.
  2. Avkjøl før du har blandingen i en morter eller krydderkvern.
  3. Bland med de malte krydderne.
  4. Oppbevar i et glass med lokk.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Salata hara het dip fra Midtøsten

Salata hara het dip fra Midtøsten

Fremgangsmåte

  1. Rens chili for frø og hinner. Hakk løk, hvitløk, tomat og chili grovt og ha i en blender.
  2. Kjør i 10 sekunder.
  3. Tilsett koriander og kjør til ikke helt jevn masse.
  4. Rør inn chilipulver, spisskummen eller baharat, sitron og olivenolje og smake til med salt.

Tips: I noen oppskrifter brukes også mynteblader. Men tomat, grønn chili og koriander kommer du ikke utenom.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her