Grillmat
Slik lager du den perfekte marinaden

Slik lager du den perfekte marinaden

Vi har den geniale marinaden, du velger råvaren. Enten du foretrekker kylling, laks, svin eller tunfisk, fungerer denne oppskriften.
17 Juli 2015 - 14:07

Noen marinader gjør mer for maten enn andre. De gir kjøttet eller fisken det lille ekstra som du ikke helt vet hva er, men bare registrerer at "dette var godt". Via en tv-reklame som gikk for en del år siden ble nordmenn instruert at marinade er lik kos, krydder, olje og syre. Men jeg mener det mangler en s i regelen. Nemlig sødme.

Og det er gjerne dette elementet som sørger for at en marinade fungerer bedre enn en annen. Når det søte elementet møter høy varme, oppstår en karamellisering og en ekstra dybde i smaken oppnås.

Asiainspirasjon

Sødme behøver ikke bety sukker eller honning, men også søt vin, uutspedd solbærsaft eller søt soyasaus, som er noen blant uendelig mange muligheter.

Det kan synes som om sødmens posisjon i matlagingen er importert fra Østen. I hvert fall har det store tilbudet av asiatiske ingredienser i vanlige dagligvarebutikker, økt utbredelsen.

Men også tradisjonell norsk matlaging har nyttet seg av kombinasjoner av søtt, salt og surt, eksempelvis i silderetter og graving av fisk og kjøtt.

Du velger råvaren

Fra min kokkebror Tor har jeg fått denne marinaden som er klart inspirert av Sør-Øst-Asia: Kokos og søt chilisaus gir en fin lett sødme som balanseres av tamarind og limesaft. Litt mild olje er selvskreven siden marinaden er ypperlig til magert kjøtt eller fisk.

Både svinekjøtt, kalkun, kylling, laks, hvalkjøtt og tunfisk bader med glede i denne kombinasjonen.

Tilbehøret kan du bestemme helt selv. Hvis du vil gjøre det veldig enkelt, kan du satse på pitabrød og noen salatblader sammen med litt kokt mais og en dressing. Ellers foreslår jeg stekte nudler, agurksalat og en litt annerledes potetsalat med smak av kokos.

Australia eller Sicilia

Vi styrer unna vin med dominerende fatpreg, men litt skader ikke, det står seg nemlig godt til røyksmaken fra grillingen. Aller viktigst er at den har en del bærsødme, god friskhet og stor bløthet. Og i denne sammenhengen er det marinaden og tilbehøret som bestemmer.

Grillmat med asiatisk vri nærmest ber om en australsk vin, og både rødt og hvitt går like fint til denne retten. Rolling Unoaked Chardonnay er folkelig og lettlikendes hvitvin uten fatpreg. Det den har mye av er søt rund frukt, særlig tropiske slag. Servert godt avkjølt er den et behagelig følge til maten.

Dens røde parallell Koonunga Hill Shiraz Cabernet gjør et noe hvassere inntrykk. En saftig og krydret partner med god bærfriskhet og den bestilte bløtheten.

Den sicilianske boksvinen Ca'Maggiore Alberello' Nero d'Avola Cabernet Sauvignon er et ok valg, noe mer sødmebetont, men grei om du foretrekker boksformatet.

Her finner du oppskrifter på mange marinader

Marinerte kjøttspyd på asiatisk vis

Marinerte kjøttspyd på asiatisk vis

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i skiver a 5-7 mm.

  1. Rist kokosmassen i tørr stekepanne til svakt gyllen. Bland med de andre ingrediensene til marinaden og hell over kjøttskivene. La stå i minst to timer.
  2. Ta opp kjøttskivene og tørk lett av. Tre kjøttet på grillpinner og grill eller stek ved sterk varm et drøyt minutt på hver side.
  3. Server med forskjellige småretter etter smak og humør. Gjerne stekte nudler, agurksalat, potet- og reddiksalat og lyst brød.
  4. Agurksalat:
  5. Skjær agurken i tynne skiver med en ostehøvel. Bland dressingen og hell over agurkskivene. Sett kaldt til servering.
  6. Stekte nudler:
  7. Tilbered nudlene etter bruksanvisningen. La de dryppe godt av. Varm olje i en wokpanne. Fres hvitløk og chili.
  8. Tilsett nudlene og soyasaus og rør godt. Smak til med limesaft og server umiddelbart. Dryss over koriander til slutt.
  9. Potet- og reddiksalat:
  10. Bland alt og sett kaldt til servering. Den kan godt lages kvelden i forveien.

Internasjonale oppskrifter

Kjøtt på grillen

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her