Julemat
Slik koker du lutefisk

Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.
Redaksjonen
15 November 2018 - 13:00

Hvor mange har ikke opplevd følgende deprimerende opplevelse: idet du løfter lokket av gryta hvor lutefisken godgjør seg, oppdager du at fisken er gått aldeles i oppløsning, finner og bein flyter fritt mellom geleaktig fiskemasse. Og rundt bordet sitter sultne middagsgjester.

Restaurantkvalitet

Vi har dessverre ingen oppskrift på hvordan du lapper sammen oppløst lutefisk, men du kan få noen gode råd med på veien, slik at du i år kan servere fisken akkurat passe skjelvende slik du får den på restaurant.

Les mer om lutefisk her

Slik koker du lutefisk

Slik koker du lutefisk

Fremgangsmåte

  1. Skjær lutefisken i serveringsstykker. Dersom du vil ha fast lutefisk, kan du drysse litt salt over og la den stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
  2. Skal du lage store mengder lutefisk, lønner det seg å koke den i en langpanne eller en ildfast form i ovnen.
  3. Legg en tallerken i bunnen av langpannen slik at kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen.
  4. Fordel fisken jevnt utover med skinnsiden ned. Dekk formen med folie. Sett formen midt i ovnen ved 200 grader. Beregn ca 15 minutter koketid pr. kg lutefisk.
  5. Etter 20-30 minutter (avhengig av mengde fisk) sjekker du om fisken er ferdigkokt. Hvis ikke, lar du den står i 5-10 minutter til.
  6. Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye. Det lønner seg alltid å skjære fisken opp i så like stykker som mulig for å unngå at noen stykker blir overkokt mens andre blir for lite kokt.
  7. Du kan selvsagt også koke lutefisken i en kjele. Bruk en stålkjele og legg gjerne en rist i bunnen. Legg fisken med skinnsiden ned og dryss salt over. Sett kjelen på svak varme og kok opp. Lutefisken avgir væske og får stå og trekke ca 10 minutter til den er ferdig kokt. Fisken blir fast og fin.
  8. Tilbehør:
  9. Skjær bacon/flaks i små terninger og sprøstek dem. Ha ribbefett i pannen og varm det opp. Ha alt i et sausenebb og hold varm - veldig varm.
  10.  
  11. Ertestuing av Ringerikserter:
  12. Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann i ca tre timer. Kok opp nytt vann og ha ertene oppi. La småkoke i 30-40 minutter.
  13. Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper. Hvis du ønsker en tradisjonell stuing, må du røre mel og smør sammen til en jevning og la ertene koke i minst fem minutter til.
  14. Krisestuing:
  15. Hell av laken. Varm ertene opp i en kjele. Rør inn smør. Kjør til puré med stavmikser eller bruk potetstapper. Smak til med sitron, pepper og evt. salt.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her