Godbiter i pollisten
Slik er du ikke vant til at spansk vin smaker. Bli overrasket

Slik er du ikke vant til at spansk vin smaker. Bli overrasket

Disse vinene som kommer fra et sted hvor ingen skulle tro at det var mulig å lage slik kvalitet, viser seg fra sine stadig bedre sider.
Aase E. Jacobsen
24 Januar 2018 - 13:45
 

At Barranco Oscuro Rubaiyat 2010 er en ren syrah fra Sierra Nevada i Sør-Spania, er umulig å gjette seg til. Den smaker mer som en Côte Rôtie Brune et Blonde – altså en syrahvin fra både de skifer- og jernholdige og de mer sand- og granittbaserte vinmarkene innen Côte Rôtie-appellasjonen i Nord-Rhône.

Den har nemlig en utrolig god mykhet og samtidig stor aromatisk bredde med modne mørke bær, snev av søte urter, blomster, jordsmonn, snev av tjære. Den er både stofflig og robust, og selv om den er nydelig å drikke nå, har den mange år foran seg.      

2011-utgaven som kommer så snart 2010 er sluttsolgt, og det kan skje når som helst, er enda mer intens, konsentrert og mørk i frukten. Den gir mer Brune enn Blonde-assosiasjoner og er en drøm til kraftige viltretter allerede nå, selv om den fortjener å spares. 

Store temperaturforskjeller

Så er det skrinne jordsmonnet ganske likt det i Côte Rôtie Brune med skifer og leire, men uten jerninnholdet. De klimatiske forholdene er imidlertid ikke like, for selv om begge stedene har omtrent samme makstemperatur i juli, er forskjellen mellom dag og natt ekstremt mye større ved foten av Nevada-fjellene.

Vinmarkene til Barranco Oscuro ligger mellom 1250 og 1368 m.o.h.

Det skyldes beliggenheten ved 1250 til 1368 m.o.h. og at fjellpartiet i nord som har de høyeste toppene i Spania, kjøler ned vinmarkene med kald vind. Det er også forklaringen på at vinen har så frisk syre og balansert alkohol. Selv om Cadiar hvor vingården ligger, bare er drøye tre mil fra Middelhavskysten.

Les mer om denne produsenten her

Fra samme sted kommer El Pino Rojo 2015 som har noe mer merkbar alkohol enn i tidligere utgaver, men som ellers har en veldig god rød fruktkarakter, rikdom og tanninbitt. Heller ikke denne skjuler at den er laget som en naturvin. Det merkes først og fremst ved at den har et lett volatilt (flyktig) syrepreg og tydelig jordsmonnspreg.

Ikke minst også ved at den ikke er filtrert noe som gjør at den bør helles i en karaffel eller skjenkes veldig forsiktig. Fravær av filtrering er altså ikke latskap, men et bevisst ønske om å ikke ta fra vinen noe smak eller strukturelementer. Som naturviner er de heller ikke tilsatt svovel, men siden all vin inneholder svovel fra naturens side, må de merkes om mengden fri svovel overstiger 10 milligram/liter.

Se alt vi har skrevet om naturviner her

Denne produsenten elsker åpenbart ordspill, og navnet på syrahvinen er lånt fra den engelske oversettelsen av den persiske astronomen, matematikeren og poeten Omar Khayyáms dikt (rubāʿiyāt på persisk).

Vinpoesi

Og hver årgang får et nytt dikt. På 2010-etiketten står følgende å lese: «Drikk vin. Du vil oppnå evig liv. Vin er det eneste som er i stand til å gi deg tilbake din ungdom. Guddommelig er årstiden med rosen, vinen og de berusede vennene. Nyt dette flyktige øyeblikket som er livet.» 

Om ikke det var inspirerende nok, er det dette diktet som gjelder for 2011: «Ingenting interesserer meg lenger. Stå opp og skjenk meg vin. I kveld er munnen din den vakreste rosen i universet. Må vinen være så rød som kinnene dine, og min anger kan være så lys som dine lokker.»

Linken mellom syrah og perserlegenden er åpenbar siden syrah har fått sitt navn fra Shiraz i Persia.

Her er alle vinene fra Barranco Oscuro

Linken mellom Pino (pinje) og pinot noir skal være at drueklasene minner om en pinjekongle. Og navnevalget for Garnata 2011 som betyr granateple, er inspirert av druen garnacha. Også den en herlig vin med delikat og kjøttfull frukt, leskende sine 15 alkoholprosenter til tross. Samt ikke minst en solid matvin.

Disse helt spesielle forholdene gjør også at hvitvinsdruene stortrives og skaper en usedvanlig god balanse mellom friskhet, konsentrasjon og kraft. Salvaje Blanco 2016 har altså utrolige 15,5 prosent alkohol, men er så aromatisk som en sauvignon blanc kan bli, dog ikke i retning asparges eller stikkelsbær, derimot rikere, nesten tropisk frukt. Ordspillet her er sauvage-salvaje som betyr vill. Druene kommer fra to forskjellige ekstra høytliggende parseller med henholdsvis skifer og leirjord. Selv om vinstokkene ikke er eldre enn 20-30 år, er avlingen under en halvkilo per plante.

Har nok konsentrasjon 

Det skyldes at beliggenheten er ekstra utsatt for klimatiske utfordringer. Og 2016 var den tredje årgangen på rad med tørke og høye temperaturer, og ekstra stressende siden druene måtte høstes raskt, ifølge Lorenzo Valenzuela, sønn av Manuel og Rosa Valenzuela som startet Barranco Oscuro på 1980-tallet.  

Da er han mer fornøyd med år som 2010 hvor nedbøren var dobbelt så stor. – Det betyr mer druer og mindre konsentrasjon, som for vår del er bra siden vi har nok polyfenoler, sukker og syre allerede.  I enkelte parseller er utbyttet lavere enn 10 hl/ha, skriver han i en epost.

Dette er en av forskjellene mellom Rubaiyat 2009 og 2010. En annen er knyttet til vinifikasjonen. Fra 2010 ble uttrekkstiden med skallene kortere, men samtidig ble hele klasene brukt. – Målet er å lage lettere viner, som er drikkeklare allerede etter to-tre år, i stedet for å måtte vente 10 år, skriver Lorenzo.

Det er også en klar forskjell mellom 2010 og 2011, men her er det årgangen som spiller inn. 2011 var et varmt år noe som forklarer den opplevde større konsentrasjonen. Lorenzo understreker at selv om vinen i god naturvintradisjon lager seg selv, gjør det faktum at vinene er laget uten noen form for teknologi, uten hjelp av ønologer eller oppskrifter, men er en pågående prosess, at det ikke er noen en-til-en-forklaring på årgangsforskjellene.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her