Drikke
Ærlig syrahuttrykk

Ærlig syrahuttrykk

Denne côte-rôtie-en er ikke bare billigst i sin klasse, den er også et svært rent og ærlig uttrykk for både drue og appellasjon.
Aase E. Jacobsen
29 September 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det lille området, Côte-Rôtie helt nord i Rhône-dalen, er himmelen for syrahelskeren. Her møter nemlig denne allsidige druen sin "match in heaven", nemlig stupbratte skråninger med meget sterke granitt- og skiferjordsmonn - der ingen skulle tro at noen fortsatt orker å dyrke druer.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Jean Michel Stéphan er en av de energiske yngre vinmakerne som tar utfordringen meget seriøst. Og det gjenspeiles i vinen, for Jean-Michel Stephan Côte Rôtie 2011 (53241)  er mineralsk så det holder, med flott preg av saftige og syrlige bjørnebær, strålende syre og fine faste tanniner.

Blonde og Brune
Den er en blanding av druer fra fire ulike vinmarker som til sammen representerer den bittelille, men svært så sammensatte appellasjonen Côte-Rôtie. Dels fra den nordlige delen (Côte Brune) hvor jordsmonnet er mer skiferholdig og med innslag av jern. Noe som gir det en mørkere farge, derav navnet, enn jordsmonnet i Côte Blonde i den sørlige delen hvor det er granitt under et topplag av sand og kalkstein.

To av parsellene som gir druer til vår vin har disse egenskapene. Den fjerde parsellen har mer til felles med Côte Brune enn Blonde, selv om den ligger ved Condrieu helt i sør. Selv om Stéphan bare har fire hektar, de fleste i Côte Blonde, lager han enkeltparsellviner, i bittesmå kvanta riktignok, all den tid utbyttet i disse parsellene er nede i 25/ha. Disse vinene er for tiden ikke tilgjengelig i Norge. En av disse, Côte-Rôtie Basseron 2007, er tilgjengelig på Vika-polet. Det er også vår vin i magnumutgave, til en ekstra gunstig pris.

Langt liv
Stéphans viner må imidlertid oppbevares kjølig (under 12-14 grader) all den tid de er tilsatt svært lite svovel. Han er inspirert av Jules Chauvet som er alle naturvinprodusenters læremester. Han følger derfor Chauvets oppfinnelse såkalt karbonisk maserasjon, hvor gjæringen får starte før druene presses. Formålet er å hente ut maksimalt med frukt. Denne metoden forbindes primært med beaujolais, og derfor har også Stéphans côte-rôtie klare likhetstrekk ved sin store saftighet. Men i tillegg gjennomgår den "normal" gjæring ved høyere temperatur som trekker ut mer tanniner. Som sammen med syren er denne vinstilens ryggrad og forsikring for et langt liv i kjelleren.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her