Ikke alle gidder å stå opp tidlig på 17. mai enten det er for å få med seg dagens første taler, for å følge familiens håpefulle musikanter eller for å gjøre de siste krampeaktige forberedelsene til 17. mai-festen du angrer som en hund på at du ga deg i kast med. Hvis du er en av dem som ser på 17. mai som en deilig avslappende fridag som kan tilbringes delvis i senga akkompangert av hornmusikk fra gata og fra de kontinuerlige TV-sendingene i "alle kanalar", trenger du ikke lese mer, hvis du da ikke har lyst å gjøre en vri i år.
Ekte champagne må vi også prøve og denne gangen to forskjellige som begge er røverkjøp i sin kategori. Drappier Carte Blanche Brut (30532) tilhører gruppen champagne uten årgang som er en blanding av flere årganger, normalt de to-tre siste. Drappier er et relativt lite champagnehus som holder til i den minst kjente underregionen av Champagne, nemlig aube. Her dyrkes primært røde druer som pinot noir og pinot meunier som ved siden av chardonnay er champagnes hovedingredienser. Drappiers brut er derfor laget av 75 prosent pinot noir, 20 prosent pinot meunier og 5 prosent chardonnay.
Et hvert snacksbord må ha noe søtt å by på. Vi satser på jordbær selv om de ikke er norske. Og nettopp derfor marinerer vi dem i balsamicoeddik og sukker som løfter smaken til overraskende høyder. Hvis du har drukket champagne til håndmaten, blir det kanskje for mye med en søt musserende italiener til jordbærene.
Utmerket til fruktdesserter eller til blåmuggoster samt selvsagt til terriner og gåseleverposteier. Men vil du gjerne ha søte bobler til de balsamicomarinerte røde, er Fontanafredda Asti (13786) et forfriskende alternativ. Forførende fruktig og lite alkohol er en fin finale på en slik ettermiddagssammenkomst.
Ideer til 17. mai-snacks
Pitabrød med pølser i tomatsaus
Fremgangsmåte
- Fres hvitløk og sjalottløk i olje. Tilsett tomatene, sukkeret og de tørkete urtene (de friske tilsettes helt til slutt) og la sausen småkoke i 30 minutter. Spe evt. med vann. Smak til med salt og pepper.
- Før servering varmes sausen opp sammen med grillpølse skåret i skiver.
- La de små få fylle tomatsausen i pitabrødene (som du har åpnet på forhånd) selv.
- Sett frem revet ost som de kan toppe med. Samt litt strimlet issalat og agurk for de som ikke har grønnsaksvegring.
Alle de gode pølseoppskriftene finner du her
Tilbehør til pølsene finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
Hjemmelaget focaccia
Fremgangsmåte
- Løs opp gjæren i vannet og la blandingen stå i 10 minutter. Tilsett olivenoljen.
- Bland inn melet litt etter litt. Ha litt mel på bakebordet og elt deigen til den er smidig.
- Legg den i en bolle til heving i en time (eller aller helst over natten da kan du steke brødet om morgenen, alternativt kan du fryse det).
- Dekk med plastfolie. Smør en langpanne med olivenolje eller bruk bakepapir.
- Kna deigen og kjevle den til en tykk leiv som passer til pannen. La etterheve under et stoffstykke i 30 minutter.
- Lag groper i deigen med fingeren og drypp over godt med olivenolje. Dryss over grovt salt og rosmarinblader (grovhakket hvis de er store).
- Stek brødet ved 200 grader i 30 minutter. Skjæres opp i firkanter à 5x5 cm.
Tips: Dette langpannebrødet er nesten en rett i seg selv. Du trenger bare litt spekeskinke og en salat ved siden av.
Her det flere gode oppskrifter på foccacia
Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Aioli med cayennepepper
Fremgangsmåte
Kjør potetene (uten skall) sammen med hvitløk, sennep, sitronsaft, cayenne og safran i foodprocessoren eller i mikseren.
Tilsett eggeplommene og litt vann. Kjør til en glatt masse og spe med olje til en tykk majones.
Smak til med salt, pepper og evt. mer sitron.
Her finner du oppskrifter til mange sauser og marinader
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev
Skinkepakker
Fremgangsmåte
Bland alle ingredienser. Brett hver skinkeskive til kremmerhus og fyll med blandingen. Lås pakken med en tannstikker. (NB: uten smak)
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
80 POENG
Poppadums med tigerreker og salsa
Fremgangsmåte
Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder og avkjøl i kaldt vann. Skrell og fjern frøene. Skjær i terninger. Bland med mango og avocado og tilsett de øvrige ingrediensene. Sett kjølig. Poppadums stekes i olje etter beskrivelsen på pakken. Legg dem på kjøkkenpapir for at overflødig fett skal dryppe av. Dette kan gjøres om morgenen eller sågar kvelden i forveien. Oppbevar i boks frem til servering. Tigerrekene skrelles og stekes noen sekunder på hver side før servering. På hver poppadum legges en skje salsa og 1 tigerreke
Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
Balsamicomarinerte jordbær
Fremgangsmåte
- Del jordbærene i to eller hvis de er store.
- Drypp og dryss over eddik og sukker. Bland lett og sett kaldt.
- Sett frem små skåler og eventuelt kuler av vaniljeis.
Flere deilige oppskrifter med jordbær
Slik tar du vare på sommerens bær
Her finner du veldig mange deilige desserter
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
ItaliaVolum: 0.75 l Pris: 185.90 kr Bestillingsutvalget85 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG